Zeci de jurnalisti, actori, muzicieni si artisti ameninta ANAF-ul cu instanta

Joi, 23 Iunie 2011, ora 16:36
3443 citiri
Zeci de jurnalisti, actori, muzicieni si artisti ameninta ANAF-ul cu instanta

Zeci de jurnalisti, realizatori radio TV, artisti plastici si mari nume ale scenei teatrale romanesti s-au reunit pentru a "semnala" si lupta "sub toate formele permise de Constitutia Romaniei, de celelalte acte normative, precum si de legislatia europeana" impotriva abuzului pe care il face Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in materia drepturilor de autor.

Acestia condamna faptul ca ANAF incearca sa colecteze abuziv TVA retroactiv, pe ultimii 5 ani, de la toti reprezentantii categoriilor socioprofesionale care au obtinut venituri in schimbul activitatii lor de creatie.

"In mod eronat, ANAF sustine ca pentru veniturile obtinute avem obligatia de a plati TVA retroactiv timp de cinci ani, cu penalitatile aferente. Aceste penalitati depasesc cu mult debitul, ajungandu-se astfel la sume colosale, care au inceput deja sa fie oferite opiniei publice intr-o campanie menita sa ne arate drept beneficiarii unor venituri frauduloase.

In realitate, niciunul dintre noi nu a facturat si nu a incasat TVA de la beneficiarii operelor noastre si, ca atare, statul nu avea cum sa fie prejudiciat, iar noi nu aveam cum sa ne insusim vreun venit necuvenit (...) Fiscul ne-a comunicat taxele pe care urmeaza sa le platim, noi le-am platit si am obtinut in scris descarcarea de la Fisc. Daca urma sa fim supusi si altor taxe, Fiscul avea obligatia sa ne incunostiinteze", se mentioneaza intr-un .

Semnatarii mai precizeaza ca ANAF a verificat anual societatile de la care si-au incasat drepturile de autor, fara a gasi nereguli, amintind si ca "demersul ANAF este ilegal, intrucat contravine dreptului comunitar european si jurisprudentei CEDO".

"In fiecare an, societatile care ne-au platit drepturile de autor au fost verificate de aceeasi institutie si, in fiecare an, institutia Fiscului nu a constatat niciun fel de nereguli. Chiar si in momentul declararii ca platitor de TVA statul nu ar incasa sumele pretinse, intrucat societatile beneficiare ale operelor noastre au posibilitatea de a deduce cuantumul taxei (...)

Mai mult, demersul ANAF este ilegal, intrucat contravine dreptului comunitar european si jurisprudentei CEDO, potrivit carora acordarea dreptului de exploatare a unui drept de proprietate intelectuala de catre autor angajatorului sau nu este un contract de prestari de servicii, ci un contract de realizare a operei. Ca atare, sub nicio forma nu putem fi supusi platii TVA si, cu atat mai putin, unor plati retroactive si unor penalitati", se mai mentioneaza in comunicat.

In plus, acestia acuza Guvernul ca, prin intermediul ANAF "incearca in mod deliberat sa-i intimideze si sa-i discrediteze pe jurnalisti" si toate celelalte categorii socioprofesionale care realizeaza venituri din drepturi de autor.

"Intelegem sa actionam sub toate formele permise de Constitutia Romaniei, de celelalte acte normative, precum si de legislatia europeana, pentru a ne apara de acest abuz. Ne-am adresat deja mai multor case de avocatura si mai multor experti fiscali pentru a ne asista in toate demersurile juridice pe care le vom declansa", mai scrie in comunicatul remis presei.

Pe lista semnatarilor se regasesc actorii Radu Beligan, Mariana Mihut, Victor Rebengiuc, Dorel Visan, Maia Morgenstern, Dan Condurache, Mircea Diaconu, Mihai Bendeac, Ciresica Litinschi, Lia Bugnar, regizorul Dan Chisu, muzicianul Florin Chilian, artistii plastici Nicolae Aurel Alexi si Adrian Pirvu, jurnalistii Cornel Nistorescu, Sorin Rosca Stanescu, Petre Mihai Bacanu, Mihai Gadea, Radu Tudor, Dana Grecu, Oana Stancu, Adrian Ursu, Gabriela Vranceanu Firea, Radu Preda, Victor Ciutacu, Razvan Dumitrescu, Dan Constantin, Oana Stanciulescu, Lelia Munteanu, Marius Nitu, Bogdan Chirieac, Ionel Danca, economistul Ilie Serbanescu,

Mugur Ciuvica, Mircea Badea sau Daniel Buzdugan.

Ce urmareste ANAF?

ANAF a anul trecut o ampla campanie de recuperare a TVA pe veniturile a sute de jurnalisti si artisti romani, invocand prevederi mai vechi din Codul Fiscal, neaplicate in ultimii ani.

Concret, potrivit noului Cod Fiscal, adoptat acum cativa ani, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala in cuantum de peste 35.000 de euro anual intra automat in categoria Persoanelor Fizice Autorizate, ceea ce le aduce obligativitatea platii de TVA.

In ciuada acestor prevederi, niciun roman care a realizat venituri anuale peste acest prag nu a fost notificat de vreun organ al statului in legatura cu aceasta obligatie, mai ales ca normele tehnice de aplicare a codului au intirziat mai multi ani.

Scandalul a inceput in 2010, cand ANAF a decis, brusc, sa trimita somatii de plata celor aflati in aceasta situatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ANAF TVA retroactiv, #jurnalisti drepturi autor, #drepturi autor TVA retroactiv , #instanta