De ce au refuzat judecatorii externarea unui pacient roman cu forma usoara de COVID-19. Barbatul a invocat ca i se incalca dreptul la sanatate si tratament

Marti, 04 August 2020, ora 00:02
6109 citiri
De ce au refuzat judecatorii externarea unui pacient roman cu forma usoara de COVID-19. Barbatul a invocat ca i se incalca dreptul la sanatate si tratament
FOTO Pixabay

Un angajat al Primariei Barlad care a fost diagnosticat cu COVID-19, fiind incadrat in categoria celor care au facut o forma usoara a bolii, a cerut in instanta sa ii fie permisa externarea si sa stea izolat la domiciliu.

Judecatorii au decis ca barbatul trebuie sa stea internat in spital pentru ca sufera de o boala genetica ce i-ar putea afecta starea de sanatate.

Diagnosticat in 21 iulie cu COVID-19, un angajat al Primariei Barlad, judetul Vaslui, s-a prezentat la spital pentru evaluarea medicala, iar dupa cele 48 de ore de spitalizare, avand o forma usoara a bolii, a cerut externarea.

Directia de Sanatate Publica Vaslui a refuzat, insa, externarea barbatului pe motiv ca acesta sufera boala Gaucher, o afectiune genetica cu factor de risc important in cazul pacientilor cu COVID-19. Astfel, DSP Vaslui a emis o dispozitie care il obliga pe pacient sa stea internat inca 12 zile in spital.

Barbatul a contestat in instanta decizia DSP, iar prima faza a procesului s-a judecat la Judecatoria Barlad. In instanta, pacientul a aratat ca "are discernamant pentru apararea interesului sau personal, in conditiile in care el este asimptomatic si este tinut samavolnic in salon cu pacienti simptomatici".

Barbatul a mai aratat ca este responsabil si a mers din proprie initiativa la spital tocmai pentru a nu infecta o intreaga institutie publica (Primaria Barlad) unde lucreaza ca inspector.

De ce a cerut pacientul "eliberarea"

In instanta, pacientul a mai aratat ca "atitudinea s-a dovedit mai mult decat corecta si preventiva pentru institutie si societate, deoarece nici un alt coleg nu s-a mai infectat", asumandu-si cu toata responsabilitatea izolarea la domiciliu.

Barbatul a mai aratat ca prin mentinerea sa in spital ii este incalcat dreptul la sanatate si tratament intrucat nu poate beneficia de tratamentul cu Cerdelga de care beneficiaza de peste 2 ani, pentru cresterea trombocitelor, reteta care trebuie sa-mi fie eliberata de medicul curant de la spitalul Sf. Spiridon din Iasi.

Barbatul a mai aratat ca odata cu intreruperea tratamentului pentru boala de care suferea valoarea trombocitelor i-a scazut, tratamentul de care beneficiaza prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si care valoreaza 100.000 de lei lunar, ducandu-se pe apa sambetei. "Prin internarea impotriva vointei mele, sunt privat de dreptul de a beneficia de acest tratament costisitor asigurat de catre stat", a reclamat pacientul din Barlad in instanta.

Masura internarii, necesara pentru "apararea sanatatii reclamantului"

Judecatoria Barlad a respins cererea pacientului care a solicitat externarea si izolarea la domiciliu. Judecatorul a mers pe mana medicului curant care a dispus internarea pentru o perioada de 14 zile. "Decizia privind intreruperea tratamentului prescris pentru boala Gauche si initierea tratamentului pentru boala Covid, astfel cum s-a sustinut in declaratie de catre reclamant, nu poate fi cenzurata de instanta, aceasta reprezentand o decizie medicala care este de competenta medicului curant. Masura izolarii se impune si pentru protejarea celorlalti membrii ai societatii si este necesara intrucat exista riscul raspandirii virusului si transmiterii acestuia altor persoane din societate", se arata in sentinta Judecatoriei Barlad.

In pronuntarea sentintei, Judecatoria Barlad a mai avut in vedere "faptul ca in joc se afla, pe de o parte, interesul personal al recla mantului, libertatea sa individuala, iar pe de alta parte, interesul public al necesitatii apararii starii de sanatate a membrilor societatii". "Limitarea libertatii individuale este justificata si nu este de natura a aduce o sarcina excesiva, fiind impusa inclusiv in beneficiul sau intr-o astfel de situatie urmand a se da prevalenta interesului general al necesitatii apararii starii de sanatate a membrilor societatii. Prin urmare, rezulta ca masura prelungirii izolarii are caracter proportional, fara a impune o sarcina excesiva reclamantului, in raport cu interesul general al societatii, de a fi protejata sanatatea membrilor acesteia, neinfectati cu virusul Covid-19. Chiar daca reclamantul sustine ca sotia sa este infectata cu virusul Cov i d 19 si astfel se impune plasarea in izolare la domiciliu nu rezulta ca situatia sotiei reclamantului este similara cu cea a reclamantului", se mai arata in sentinta Judecatoriei Barlad.

Pacientul, mentinut in spital si de Tribunal

Hotararea Judecatoriei Barlad a fost atacata de pacient, la Tribunalul Vaslui. Judecatorii de aici au mentinut decizia de internare a pacientului in spital. "Tribunalul apreciaza ca in ipoteza izolarii la domiciliu, apelantul ar intampina reale probleme in obtinerea tratamentului care presupune deplasari la Iasi, asa cum arata de altfel acesta in cuprinsul cererii, in conditiile in care masura izolarii se impune si pentru protejarea celorlalti membrii ai societatii si este necesara intrucat exista riscul raspandirii virusului si transmiterii acestuia altor persoane din societate", au aratat judecatorii Tribunalului Vaslui.

Magistratii de la Tribunalul Vaslui, a caror sentinta este definitiva, au mai retinut ca masura mentinerii in spital "este necesara atat in vederea protejarii sanatatii pacientului in eventualitatea agravarii simptomelor, fiind dese cazurile de modificare a starii de sanatate a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2, si nu poate fi primita sustinerea ca ar fi discriminat fata de persoanele aflate in izolare la domiciliu, raportat la situatia concreta in care se afla".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#covid, #pacient, #Barlad , #interne