Presa de azi: Romania, pe marginea prapastiei incetarii platilor

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 08:37
4755 citiri
Presa de azi: Romania, pe marginea prapastiei incetarii platilor

Economia romaneasca, ce merge destul de greu, se afla pe prima pagina a ziarelor centrale.

Declaratia directorului FMI, Dominique Strauss-Khan, potrivit careia in Romania incetarea de plati este iminenta, este dezbatuta pe larg de presa de joi.

Astfel, Jurnalul National noteaza ca tara noastra se afla pe marginea prapastiei, iar Gandul ne da inca o veste proasta: Romania va apela si in 2011 la ajutor financiar din afara. Se pare ca tara noastra va imprumuta 460 de euro in fiecare secunda din 2011. Peste toate astea, Romania Libera se intreaba daca mai avem nevoie de euro.

Nu a fost trecuta cu vederea nici decizia Curtii Constitutionale, potrivit careia procedura angajarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei poate fi continuata in Parlament.

Jurnalul National: Directorul FMI: Romania, pe marginea prapastiei incetarii platilor

Directorul FMI, Dominique Strauss-Khan, a declarat ca in Romania incetarea de plati este iminenta, prapastia este chiar in fata, scrie Jurnalul National.

"Ceea ce este dramatic este ca in state ca Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, Romania, etc. situatia trebuie redresata, pentru ca nu mai putem continua asa. Incetarea de plati este iminenta, prapastia este chiar in fata. Nu cred in faliment. Cred ca solidaritatea europeana va duce la evitarea acestui lucru.

Aceasta presupune insa politici dure, iar aceste tari sunt in continuare cele mai vulnerabile, mai sarace, aflate in cel mai mare pericol. De aceea trebui adoptate programe care sa protejeze cheltuielile sociale", a declarat directorul FMI.

Gandul: Romania va imprumuta 460 de euro in fiecare secunda din 2011

Pentru a preveni dezastrul se pare ca si in 2011 vom apela la ajutor financiar din afara. Gandul dezvaluie ca anul viitor vom imprumuta 460 de euro pe secunda, pentru a putea plati pensiile si salariile dar si pentru a "rostogoli" datoriile mai vechi.

Din cauza problemelor datoria tarii noastre va creste cu 40 de euro pe secunda, in comparatie cu prezentul. Cei 40 de euro se reflecta in incercarea Guvernului de a acoperi deficitul bugetar prin tot mai multe imprumuturi.

Astfel, in 2011 Romania are nevoie de imprumuturi totale de circa 5,5 miliarde de euro pentru a acoperi deficitul bugetar, de 4,4% din PIB, in timp ce anul acesta deficitul este limitat, de FMI, la 6,8% din PIB, respectiv la circa 8 miliarde de euro.

In timp ce imprumturile necesare finantarii deficitului bugetar vor fi mult mai mici anul viitor, cele legate de "rostogolirea" datoriei publice vor urca vertiginos de la 4,5 miliarde de euro anul acesta la 8,8 miliarde de euro in 2011.

Romania Libera: Mai are Romania nevoie de euro?

Pe fondul acestor vesti greu de digerat pentru populatie, Romania Libera se intreaba in editia de joi daca mai avem nevoie de euro.

Criza din tarile europene destabilizeaza din ce in ce mai mult moneda unica europeana, iar pariul pe aceasta metoda nu pare cea mai inspirata alegere.

In cazul in care Romania adera la euro are ca avantaj ca dobanzile scad, iar riscul valutar dispare in cazul tranzactiilor cu tarile UE. Pe lista dezavantajelor se afla faptul ca dezechilibrele de productivitate nu vor mai putea fi corectate prin mecanismul valutar.

In acelasi timp, Romania si-ar putea mari ritmul de ajungere din urma a tarilor dezvoltate, insa la capitolul amenintari creditul ieftin s-ar putea dovedi otravitor, ducand la investitii proaste si la falimente.

Adevarul: Curtea Constitutionala salveaza Coalitia

In ciuda vestilor negative cei de la Putere pot sta inca linistiti luand in considerare ca CCR le-a rezolvat miercuri problemele interne din Coalitie, asa cum titreaza si Adevarul in editia de joi.

Desi in urma cu cateva saptamani membrii aceleiasi Curti au decis ca asumarea pe Legea Educatiei este neconstitutionala, acestia s-au razgandit si le-au dat unda verde guvernantilor.

In favoarea cererii Guvernului de a continua procedura prin dezbaterea motiunii de cenzura au votat cinci judecatori ai Curtii, iar patru au fost impotriva.

Premierul Emil Boc a fost incantat de decizie, ca si liderul UDMR, de altfel. Pentru a preveni alte neplaceri seful Executivului a amenintat ca daca Mircea Geoana se opune ii va cere demisia.

Evenimentul Zilei: Bugetarii primesc 15%, dar raman fara premii

Dupa ce a rezolvat problema Legii Educatiei, Guvernul a adoptat miercuri si Legea Salarizarii. Evenimentul Zilei scrie in editia de joi ca bugetarii vor primi 15%, dar vor ramane fara premii. Angajatii de la stat vor beneficia de la 1 ianuarie 2010 de o crestere cu 15%, dar aceasta se va aplica la valoarea redusa cu 25% a veniturilor bugetarilor aplicata in luna august.

Tot conform noii legi, Executivul nu mai are bani sa plateasca nici premiul anual, asa numitul al 13-lea salariu, care ar fi trebuit acordat pentru activitatea din 2010, nici sporul de ore suplimentare si a fost eliminate si acordarea oricarui fel de tichet.

Guvernantii au mai aprobat si noua lege cadru de salarizare unitara a bugetarilor, despre care ministrul Muncii, Ioan Botis, a spus ca "va arata fiecaruia cum va evolua in cariera, ceea ce este esential pentru cine vrea o cariera in sistemul public".

Puterea: Salariile din sectorul public cresc cu 15% fata de octombrie, salariul minim brut urca la 670 lei

Puterea scrie in editia de joi ca salariul minim brut, odata cu noua lege a Salarizarii, urca la 670 de lei.

Salariul de baza minim brut pe tara va creste de la 600 lei la 670 lei, a anuntat premierul Emil Boc. Insa cresterea va fi raportata la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie.

Proiectul legii salarizarii unitare prevede totodata ca valoare de referinta este de 600 lei, dar ca in 2011 nu se aplica aceasta valoare si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Romania imprumut euro, #adopta legea salarizarii, #Romania incapacitate plata , #interne