Romania a ramas singura tara din Uniunea Europeana care se confrunta cu foarte multe focare de pesta porcina africana. Tara noastra are peste 200 de focare in ferme, iar sute de mii de animale au fost si sunt in continuare sacrificate din cauza acestei molime pe care altii au eradicat-o.
Doar in alte doua tari de pe continentul nostru, care nu sunt membre ale Uniunii Europene, respectiv Serbia si Ucraina, mai evolueaza boala, dar si aici numarul focarelor este foarte jos.
Specialistii spun ca singura metoda prin care aceasta epidemie poate fi limitata, de ce nu si eliminata, este vanatoarea masiva a porcului mistret, mai ales in judetele unde au aparut cele mai multe focare.
"Pesta porcina africana este raspandita de porcii mistreti spre animalele din ferme. De obicei, purtatorul virusului este omul sau mancarea data suinelor, mancare culeasa din salbaticie, de pe suprafete deja infestate de porcii mistreti", precizeaza Agentia Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, cea mai importanta institutie din randul celor care ar trebui sa opreasca epidemia.
Aceiasi specialisti spun ca un alt motiv pentru care Romania se confrunta cu un numar mare de focare este faptul ca nu sunt respectate normele sanitare in randul micilor exploatatii de la tara, unde oamenii cresc si ei cate un porc sau mai multi. Acestia le aduc hrana de unde se poate si din aceasta cauza se raspandeste pesta porcina africana.
Raportul european cu privire la tara noastra arata ca exista o lipsa de cunoastere a noilor cerinte de biosecuritate in randul crescatorilor de porci, in special in cazul exploatatiilor necomerciale care au contacte rare cu medicii veterinari.
De asemenea, sunt si foarte multe ferme medii care nu au instituite programele de biosecuritate necesare. Nu lipsesc din raport nici criticile la adresa autoritatilor sanitar veterinare, care nu au efectuat controale stricte inainte de introducerea noilor norme de biosecuritate.
O statistica arata ca de la aparitia cazurilor de pesta porcina africana, in 2017, au fost sacrificate peste 750.000 de animale in Romania. Urmare a acestui lucru si a interzicerii exporturilor de carne de porc, importurile s-au dublat si au ajuns de la 290.000 de tone la peste 500.000 de tone de carne de porc in prezent. Potrivit Ministerului Agriculturii, importurile reprezinta 75% din consumul de carne de porc din Romania, restul fiind asigurat din productia interna.