Ziare.com

Universitatea din Sibiu lanseaza cea mai mare competitie interna de granturi de cercetare din tara

Vineri, 07 August 2020, ora 13:21

   

Universitatea din Sibiu lanseaza cea mai mare competitie interna de granturi de cercetare din tara
Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (ULBS) lanseaza cea mai mare competitie interna de Granturi de Excelenta din Romania, ULBS-HPI-ERG, valoarea totala a fondurilor alocate fiind de aproape un milion de euro, informeaza un comunicat de presa remis, vineri, AGERPRES.

"Este cea mai mare competitie de granturi interne (finantate din resurse proprii) organizata pana in prezent de vreo universitate romaneasca, atat prin bugetul total al competitiei, cat si prin sumele alocate fiecarui grant. Astfel, se estimeaza ca din bugetul competitiei vor fi finantate sase granturi de excelenta, al caror buget individual va depasi suma de 150.000 euro. Cele sase granturi vor fi repartizate dupa cum urmeaza: trei pentru stiintele naturii, stiintele exacte si stiintele ingineresti, doua pentru stiintele sociale si unul pentru stiintele umaniste. Granturile vor fi finantate din donatia Hasso Plattner acordata Universitatii 'Lucian Blaga' din Sibiu, mai exact din fondurile Centrului de Transfer de Cunoastere HPI-ULBS. Indicatorii de rezultat ai competitiei vizeaza crearea de noi locuri de munca pentru tinerii cercetatori, publicarea de lucrari in reviste internationale de top, dar si atragerea prin participarea la competitiile nationale si internationale de cercetare a unor fonduri cu o valoare cel putin egala acelora primite din partea ULBS", se precizeaza in comunicatul ULBS.

Scopul general al competitiei ULBS-HPI-ERG este incurajarea nucleelor de excelenta din ULBS pentru o mai buna afirmare a acestora atat pe plan international, cat si in mediul non-academic.

"Asa cum am promis inca dinainte de a-mi incepe mandatul, vom stimula performanta si vom cultiva meritocratia. Universitatea noastra dispune de foarte multe resurse competitive pe zona de cercetare. Trebuie doar ca acestea sa fie identificate corect si stimulate corespunzator", a declarat rectorul ULBS, Sorin Radu.

In acest sens, Granturile de Excelenta se inscriu intr-o serie mai ampla de actiuni pe care conducerea ULBS le-a luat in ultimele luni pentru stimularea activitatii de cercetare la nivelul institutiei. Aceste actiuni mai includ Competitia de granturi interne (cu un buget de aproximativ de 125.000 euro), investitiile in Laboratorul de Biologie Moleculara (aproximativ 250.000 euro), precum si finantarea centrelor de cercetare recunoscute la nivelul ULBS (aproximativ 600.000 euro). Toate aceste actiuni sunt finantate din donatia Hasso Plattner.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Sibiu granturi de cercetare educatie
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1798 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

PLAVANUL si-a adus aminte ca a fost profesor la Sibiu ....si a gasit

momentul prielnic sa dea niste bani sub o forma subtila .....la fel ca si cu tabletele si multe altele !!! votati Partidul MEU .....ca va mai dau

 

Competitiile astea de "granturi interne"...

... sunt - in general - niste smecherii ordinare prin care se atribuie banii intrati in universitate protejatilor rectorilor.
Nici vorba de evaluare corecta.
Pe cat punem pariu ca oamenii rectorului ULBS, Sorin Radu, vor castiga un "grant" si majoritatea celorlalte granturi va fi castigata de oamenii prorectorilor...
E atat de ordinar (mai ales moral) mediul academic de la noi, incat nu mai poate fi reformat decat prin cataclism...

 

sau prin...

decapitare ! de ce sa asteptam producerea unui fenomen natural ?

Poate-i invață și pe-ai de la șușele cum se face un dosar eligibil

pentr-o scurtătură autostradală prin Carpați cu ceva parale din cei 80 de miliarde de euro, că Ministru' Fondurilor Europene ne-a convins că-i imposibil cincinalu' ăsta să scoatem vreun firfiric de acolo!

 

Inca o forma de sifonare a banului public. Au niste bani, primiti

din taxe de inscriere, taxe de studii etc si, in loc sa-i bage in investitii pentru universitate, s-au apucat sa-i sifoneze. Cele sase contracte de 150.000 E le vor lua 6 grupuri apropiate rectorului. Iar banii ii vor scoate sub forma de salarii. Din 150.000 E baga in buzunar jumate. Deci pot fi platiti 30 de fideli cu cate 10.000 E. Nu-i rau, rectorul asta o sa ramana apoi pe viata la conducerea un universitatii, oamenii platiti sunt oameni cheie pe care se va putea baza la urmatoarele alegeri, in mod absolut. O porcarie romanesca. S-au gasit marii cercetatori !! Ei se ascundeau la Sibiu. Cu articolele publicate la Arici Pogonici si indici de performanta sub nivelul marii. Dar ma rog, au 1 milion de papat, o sa se compare ei intre ei si bineteles ca ei o sa ciuguleasca banii.

 

si cine va evalua granturile ?

se vor evalua ei intre ei ? mare scofala ! in plus: cum se stabileste utilitatea publica a rezolvarii problemelor puse in cadrul temelor de cercetare ? tot ei intre ei ? atunci chiar ca nu-i nici-un progres fata de cum s-au dat banii publici pentru cercetare (banuiesc ca si banii pusi in joc de aceasta universitate tot publici sunt).

 

si inca ceva !

nucleele de excelenta chiar exista la aceasta universitate ? daca da, sa ni se faca cunoscute si noua componenta lor, precum si criteriile care au dus la stabilirea excelentei, cu dovada ca aceste criterii sunt indeplinie. In fond, noi suntem sursa banilor publici care asigura functionarea acestei universitati - si a altora din RO - deci avem toata indreptatirea sa cunoastem toate aceste amanunte. Post-scriptum: chiar daca banii vin de la acea fundatie germana, tot trebuie sa stim si noi cum cheltuieste universitatea acesti bani. Daca vrea sa se privatizeze in totalitate, asa cum se intampla cu multe universitati americane, atunci nu vom mai putea ridica pretentia de a ni se comunica toate aceste informatii... fiindca o universitate privata - american, vreau sa zic - oricum face asta, pentru onoare si prestigiu !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor