Senatorii au avizat un proiect de lege care interzice weed-shop-urile

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 23:18
1842 citiri
Senatorii au avizat un proiect de lege care interzice weed-shop-urile
Foto: iasiplus.ro

Comisia Juridica a Senatului a dat marti raport favorabil unui proiect legislativ care are ca obiect interzicerea comercializarii produselor etnobotanice, care sunt in prezent gasite in "weed-shop-uri", unul dintre initiatori afirmand ca multi dintre consumatori necesita interventii medicale.

"Practic aceasta lege limiteaza impactul social al acestor categorii de substante (etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic este interzisa) si, tineti cont, ca din ce in ce mai des ele sunt accesibile oricarei varste si categorii de consumatori.

Mai nou, in Iasi, aceste substante se gasesc in vecinatatea scolilor, in vecinatatea universitatilor, iar accesibilitatea lor este evidenta. Daca vorbesc din punctul de vedere al medicului riscurile medicale sunt enorme, vorbesc de tulburari vegetative, tulburari respiratorii, de tulburari cardiovasculare", a afirmat deputatul PSD, Tudor Ciuhodaru.

La proiectul de lege senatorii au adoptat si amendamente, unul dintre acestea referindu-se la intocmirea, prin ordin al ministrului Sanatatii, a unei liste cu produsele interzise, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.

Lista ce urmeaza a fi actualizata in functie de sesizari, pentru ca, a explicat deputatul PSD, comerciantii pot schimba denumirile produselor.

"Fiecare comerciant de astfel de produse va gasi o denumire care va fi schimbata. El va spune 'astazi substanta asta se numeste VX, maine se va numi VXX' si putem sa actualizam (lista constituita prin ordin al ministrului Sanatatii - n.r.) in functie de sesizari", a aratat Ciuhodaru.

Ciuhodaru a subliniat importanta unei astfel de liste, explicand senatorilor ca respectivele produse, cu efecte halucinogene sau euforice, se obtin prin combinarea unor substante obisnuite, unele dintre acestea fiind chiar cu uz medicinal, facand astfel imposibila incriminarea substantelor de baza.

"Nu exista o substanta de baza, pentru ca pot fi amestecuri de substante, unele dintre ele, absolut normale. Amestecurile de substante, in schimb, produc efectele halucinogene. Nu poate fi incriminata una dintre acele substante", a mai spus Ciuhodaru.

Propunerea legislativa este pentru modificarea si completarea Legii 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si are ca initiatori un grup de sase deputati PSD, Tudor Ciuhodaru, Ileana Dumitrache, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache, Costica Macaleti, Mugurel Surupaceanu.

Prin proiectul deputatilor, Legea 143/2000 va contine si prevederea: "Comercializarea, vanzare, punerea in vanzare, distribuirea livrarea produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic este interzisa", si aceste fapte se vor pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#interzicere substante halucinogene, #proiect lege weed shop, #interzicere weed shop, #aviz favorabil Senat , #interventie