Atentie, vine Dunarea! Galatiul, in pericol (Video)

Luni, 05 Iulie 2010, ora 18:05
10318 citiri
Atentie, vine Dunarea! Galatiul, in pericol (Video)
Foto: Arhiva

Dunarea a depasit cota istorica atinsa in 2006 si ameninta sa inunde orasul Galati si multe alte localitati aflate pe cursul sau. Din aceasta cauza autoritatile au decis sa construiasca un dig care sa se intinda pe o lungime de 4,5 kilometri si care sa aiba o inaltime de 1,5 metri. Si Fetestiul si Braila se afla in pericol de inundatii.

Zeci de voluntari din Prahova si Ilfov s-au deplasat in zona pentru a-i ajuta pe cei afectati de apele Dunarii.

Ca urmare a cresterii Dunarii, zeci de familii risca sa ramana fara case, iar autoritatile incearca sa evite sa se ajunga la evacuarea populatiei din satele amenintate.

Urmareste minut cu minut pe Ziare.com evolutia situatiei

17:56 - Meteorologii au emis, luni seara, atentionare imediata cod galben de furtuna pentru orasul Hunedoara. Avertizarea este valabila pana la ora 19:00.

16:00 - Dunarea a inceput sa inunde locuintele din municipiul Braila. Doua familii au decis singure sa evacueze propriile locuinte. Au mai fost inundate sediul Directiei regionale pentru Dezvoltare, o parte a falezei si o parte din Zona Libera.

15:00 - Traian Basescu a efectuat o vizita de o ora in municipiul Dorohoi, judetul Botosani, pentru a vedea modul in care autoritatile locale gestioneaza efectele inundatiilor. Nemultumit de lipsa de reactie a acestora, seful statului i-a solicitat ministrului de Interne, Vasile Blaga, detasarea unui general pentru coordonarea misiunilor in municipiul Dorohoi. A fost numit generalul de brigada Vasile Somlea, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj.

14:20 - 1.450 de oameni din cadrul Apelor Romane, de la ABA Siret, ABA Prut, ABA Arges-Vedea, ABA Mures, ABA Dobrogea Litoral, ABA Buzau, ABA Crisuri, ABA Banat- 8 Administratii Bazinale de Apa din totalul de 11, care actioneaza in cinci bazine hidrografice, Siret, Prut, Buzau, Dobrogea Litoral si Arges Vedea si, in acelasi timp, se montorizeaza peste 300 de sectiuni de pe toate cursurile de apa aflate sub avertizari.

13:46 - Premierul Emil Boc merge la 14:30 in vizita la digul care se construieste la Galati.

Emil Boc, huiduit din nou la Galati: "Ai sa duci tara de rapa!"

13:35 - Hidrologii au prelungit avertizarea de cod rosu pe Prut, Siret si in anumite sectoare ale Dunarii pana marti la ora 16:00.

13:30 Bilant IGSU pe ultimele 24 de ore: Un numar de 12 persoane au fost evacuate si cinci localitati din patru judete - Botosani, Galati, Harghita, Tulcea - au fost afectate de precipitatiile cazute, in ultimele 24 de ore. Au fost afectate 278 de gospodarii si anexe gospodaresti, trei drumuri judetene, 50 de locuinte, iar doua au fost distruse.

Pentru inlaturarea si diminuarea efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice au actionat 2.064 de angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, 474 ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, 93 ai Inspectoratului General al Politiei Romane, 25 ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, alaturi de alti peste 1.500 de angajati din cadrul Ministerului Apararii Nationale si ai altor structuri.

In total, s-a intervenit cu 636 de mijloace de interventie, din care 275 din dotarea inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta.

12:30 - Presedintele Traian Basescu a ajuns luni, in jurul pranzului, la Dornesti, judetul Suceava, unde a vizitat timp de apoape o ora zona afectata de inundatii si a inspectat podul rupt de ape. Iritat de insistentele unui reporter de la Antena3, seful statului le-a cerut agentilor SPP din apropierea sa sa il indeparteze.

Basescu, agentilor SPP: Dati presa din fata mea! (Video)

12:00 - La ora 12.00, Dunarea masura la Galati 678 cm si era in crestere. In schimb, raul Siret incepuse sa scada, de la 729 de cm, la ora 0.00, la 722 cm, la ora 12.00.

12:00 - Podul de la Dornesti, peste raul Suceava, s-a rupt complet inaintea sosirii presedintelui Traian Basescu. Pila 3 a podului de pe DN 17A, grav avariat de viitura de saptamana trecuta, a cedat iar acesta s-a rupt practic in doua.

12:05 - Guvernul s-a reunit luni la Palatul Victoria pentru a pune la punct planul de lupta impotriva inundatiilor. S-a discutat situatia grava de la Galati, unde Dunarea ameninta sa inunde mare parte din oras. Executivul a stabilit si procedura de evaluare a pagubelor in vederea accesarii Fondului European de Solidaritate de 75 de milioane de euro.

De asemenea, s-au avizat normativele de materiale pentru reconstructia unei case, urmand sa se stabileasca ce cantitati vor fi disponibilizate de la rezervele de stat pentru reconstructia locuintelor distruse de ape total sau partial.

12:00 - Nivelul Siretului la Sendreni este mai mare cu patru centimetri decat duminica, si are un nivel de 729 de centimetri, cu 79 de centimetri peste cota de pericol, din cauza efectului de remuu de pe Dunare. Echipele "Apele Romane" lucreaza pentru suprainaltarea digurilor cu 1,2 metri.

09:40 - Peste 50 de gospodarii au fost inundate de apele Dunarii in localitatea Borcea din Calarasi. Autoritatile locale au evacuat o parte dintre locuitori si lucreaza la ridicarea unui dig de protectie. In zona Dunarea a depasit cota de inundatii cu 67 de cm.

11:00 - Presedintele Traian Basescu este asteptat din nou, in vizita, de sinistratii din Dornesti, judetul Suceava. Seful statului va inspecta si podul de pe DN 17 A, Radauti-Siret, care a fost inchis circulatiei rutiere saptamana trecuta, dupa ce un pilon al podului peste raul Suceava s-a prabusit din cauza apelor.

09:20 - Meteorologii au prelungit luni dimineata codul galben de vijelii si ploi pentru Moldova, Maramures, estul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, nordul Dobrogei si in zona Carpatilor Orientali, inclusiv Carpatii de Curbura.

Judetele vizate sunt Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Brasov, Covasna, Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Prahova, Buzau, Galati, Braila si Tulcea.

Cod galben prelungit de ploi si vijelii

08:15 - Apele Dunarii au ajuns pana aproape de centrul Brailei, dupa ce au inundat faleza si o parte din Zona Libera. Oamenii se uita cu ingrijorare la cum creste nivelul fluviului. 100 de persoane au fost deja evacuate. Autoritatile lucreaza si la Insula Mare a Brailei pentru consolidarea digului. Pe faleza au fost inundate sediile mai multor institutii.

08:09 - Nicu Ciumacenco, viceprimarul Galatiului, spune ca sunt probleme cu alimentarea cu nisip pentru digul care se construieste pentru ca in zona Galatiului totul este sub ape. Despre cartierul Barbos, viceprimarul a spus ca este afectat din trei parti. "Acest cartier este ca o galeata, iar in centrul cartierului apa vine din jos, pentru ca este foarte jos", a spus Ciumancenco.

08:00 - Seful jandarmeriei a anuntat ca alti 300 de jandarmi vor fi trimisi in Galati pentru a ajuta la ridicarea digului. Digul respectiv este primul de aceasta marime care se construieste in Romania.

07:20 - Paraul Baranca din judetul Suceava a distrus drumul judetean care traverseaza comuna. Viitura a distrus 6 case si a afectat alte zeci de gospodarii din Zamostea. 14 case au ramas izolate.

07:15 "Toata noaptea s-a lucrat. In aceasta dimineata mai asteptam 400 de militari din 4 judete. Digul de aparare pentru apararea orasului se va ridica la 1, 5 m si in functie de ape se va ridica. Dunarea creste cu 2 cm pe zi si sub presiunea timpului lucram. Cred ca in doua zile vom termina", a declarat Eugen Chirita, purtator de cuvant ISU Galati.

Dunarea a depasit cotele istorice la Braila, Galati si Fetesti

06:30 - Cartierul Barbos din orasul Galati a fost deja inundat de apele Dunarii.

06:20 - Si Fetestiul se afla in mare pericol, iar autoritatile de trei zile incearca sa evite un dezastru. Se lucreaza la consolidarea digului pe o distanta de 500 de metri. 11 familii din cartierul Buliga au fost evacuate.

06:18 - In judetul Calarasi, Dunarea a depasit cota de inundatii cu 67 de cm si a inundat 50 de gospodarii.

06:00 - Faleza din Braila a fost inundata de apele Dunarii.

Andreea Ghinea si Camelia Badea

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#inundatii Dunare Galati, #inundatii Romania Dunare , #inundatii