Bilantul potopului: trei morti, sute de sinistrati, mii de case distruse

Joi, 24 Iunie 2010, ora 13:00
2736 citiri
Bilantul potopului: trei morti, sute de sinistrati, mii de case distruse
Foto: white-wolf.ro

Ploile torentiale cazute in toata tara au facut ravagii, provocand atat victime umane cat si materiale. Furtunile din aceasta perioada, asociate cu viiturile si cu cresterea rapida a nivelului apelor, au afectat peste 95 de localitati din 27 de judete.

Totusi, numarul judetelor care mai erau afectate de fenomenele meteorologice a scazut, joi dimineata, la zece, 147 de persoane fiind in continuare evacuate, potrivit unui comunicat de presa al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, remis Ziare.com.

Judetele in cauza sunt Alba, Arad, Botosani, Cluj, Dolj, Iasi, Neamt, Salaj, Suceava si Vrancea.

In total, au fost inundate 1726 de locuinte si gospodarii, 2829 hectare teren agricol, 2079 hectare pasuni, fanete si paduri, 34.2 km drumuri judetene, 81 km drumuri comunale, 88 poduri si podete, iar 753 fantani au fost colmatate.

Trei persoane au murit luate de ape. O batrana din judetul Alba a decedat in urma viiturilor, iar 160 de persoane au fost evacuate, din care 99 in judetul Arad, 45 in judetul Alba, 15 in judetul Cluj si una in judetul Salaj. Cadavrul unui tanar din Suceava a fost gasit joi. Tanarul fusese luat de apele involburate ale paraului Moldovita, arata Agerpres.

Cele mai mari pagube, in Cluj, Alba si Neamt

In judetul Cluj au fost afectate 900 de locuinte si gospodarii din 15 localitati, 577 hectare teren agricol si pasuni, 44,6 km drumuri judetene si comunale si 129 de fantani.

In judetul Alba, au fost inundate 600 de locuinte si gospodarii din 18 localitati, 935 hectare teren arabil, pasuni si fanete si 38 de strazi. Sapte case au fost avariate sau distruse, 41 de poduri si podete au fost afectate, iar 210 fantani sunt inutilizabile.

La nivelul judetului Neamt, au fost afectate 168 locuinte si gospodarii, 32,2 km drumuri nationale, judetene si comunale, 26 poduri si podete si 49 de fantani din 13 localitati.

Pericol de inundatii in 23 de judete

Nu mai putin de 23 de judete sunt in pericol de inundatii pana joi, la ora 16.00, potrivit unei avertizari hidrologice cod portocaliu si galben emise de hidrologi, in urma careia Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din Ministerului Mediului a alertat prefecturile din zonele vizate.

Codul portocaliu vizeaza judetele Botosani, Salaj si Satu Mare, iar cel galben este valabil tot in acestea, dar si in Arges, Bacau, Bihor, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Dolj, Gorj, Iasi, Harghita, Maramures, Mehedinti, Neamt, Prahova, Suceava, Timis, Valcea si Vrancea.

Sunt asteptate, in aceste judete, scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de inundatie si atentie.

Bazinele hidrografice afectate sunt Viseu, Iza, Tur, Somesul Mic, Crasna, Barcau, Crisul Repede, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Jiu, Olt, Arges, Prahova, Siret, Prut.

Cod rosu de inundatie pe Prut pana pe 28 iunie

De asemenea, hidrologii au instituit cod rosu de inundatii pe raul Prut, sector Oroftiana - Radauti Prut, pana pe 28 iunie, la ora 12.00. S-a instituit totodata cod portocaliu pe raul Prut pe sectorul Radauti Prut - Stanca Costesti, potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Botosani.

Joi dimineata la ora 6.00, la intrarea Prutului in tara, in punctul Oroftiana cota de pericol (650 cm) a fost depasita cu 59 cm, iar la ora 7 dimineata cota era depatita cu 63 de centimetri.

Au fost inundate deja peste 150 de hectare de pasune. Miercuri noapte, 24 de persoane, dintre care sapte copii, au fost evacuate in Baranca din judetul Botosani, din zona inundabila a Prutului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertizare de inundații în România. Județele vizate de Codul galben HARTĂ
Avertizare de inundații în România. Județele vizate de Codul galben HARTĂ
Hidrologii au emis marți, 16 aprilie, un Cod galben privind producerea unor viituri pe sectoarele de râuri din șase județe. Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#inundatii Romania, #sinistrati inundatii, #cod rosu Prut , #inundatii