Apele Romane: Situatia in zona critica din judetul Covasna s-a stabilizat, dar riscul de cedare a digurilor ramane ridicat (Foto)

Joi, 15 Martie 2018, ora 18:55
2450 citiri
Apele Romane: Situatia in zona critica din judetul Covasna s-a stabilizat, dar riscul de cedare a digurilor ramane ridicat (Foto)
Foto: Facebook/ Apele Romane

Situatia critica din zona localitati Capeni, judetul Covasna, s-a stabilizat intrucat suprainaltarea si consolidarea digurilor cu saci de pamant au condus la stoparea deversarii digurilor, dar riscul de cedare a acestora ramane in continuare ridicat din cauza fenomenului de eroziune interna, au anuntat, joi dupa-amiaza, reprezentantii Administratiei Nationale (A.N.) "Apele Romane".

Acestia monitorizeaza in continuare toate cursurile de apa din judetele aflate sub incidenta avertizarilor cod galben si portocaliu emise de catre hidrologi.

Potrivit unui comunicat transmis, joi dupa-amiaza, de catre reprezentantii A.N. "Apele Romane", specialistii institutiei au monitorizat din teren situatia aparuta in satul Capeni, ce apartine orasului Baraolt, din judetul Covasna, pentru a analiza si evalua situatia existenta.

Acestia au constatat ca la statiile hidrometrice Podu Olt, Feldioara si Hoghiz, amplasate pe raul Olt, s-au depasit cotele de pericol.

"In momentul de fata, situatia in zona critica s-a stabilizat, masurile intreprinse de personalul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Covasna impreuna cu echipele ISU si membrii CLSU Baraolt (suprainaltarea si consolidarea digurilor cu saci de pamant) au condus la stoparea deversarii digurilor, dar riscul de cedare a acestora ramane in continuare ridicat din cauza fenomenului de eroziune interna (infiltratii prin si pe sub corpul digului) ", precizeaza reprezentantii A.N. Apele Romane.

Foto: Facebook/ Apele Romane

Potrivit acestora, SGA Covasna a intervenit cu un buldoexcavator pentru deblocarea unui pod pe DJ 131 B.

"Joi, de la ora 13.00, cotele raului Olt sunt in scadere, iar la statia hidrometrica Podu Olt se inregistra o cota de 477 cm (CI+27cm), la statia hidrometrica Feldioara 418 cm (cu 2 cm sub cota de inundatie) si la statia hidrometrica Hoghiz 466 cm (CI+16 cm) ", au mai precizat reprezentantii Apele Romane.

Unitatile teritoriale ale Administratiei actioneaza prin formatiile de interventie cu utilaje si materiale din stocul de aparare. Se monitorizeaza permanent cursurile de apa, se intervine pentru asigurarea sectiunilor de scurgere a raurilor, dar si punerea in siguranta a punctelor critice inregistrate pe sectoarele vizate de avertizarile hidrologice.

Foto: Facebook/ Apele Romane

Noi avertizari de la hidrologi

Hidrologii au emis, joi, noi avertizari cod portocaliu si galben pentru treisprezece judete din centrul tarii, vizand cresteri de debite si niveluri pe unele rauri, ca urmare a propagarii viiturilor produse anterior, cu depasiri ale cotelor de aparare.

Astfel, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a actualizat avertizarea cod galben pentru raurile din bazinele hidrografice Mures, Tarnava Mare si Tarnava Mica, Olt, Raul Negru, Calmatui, Teleorman, Neajlov, Sabar si Prut.

Avertizarea este in vigoare pana vineri la ora 20.00 si vizeaza treisprezece judete - Mures, Alba, Sibiu, Harghita, Covasna, Brasov, Valcea, Arges, Dolj, Olt, Dambovita, Giurgiu si Botosani.

De asemenea, hidrologii au emis joi o noua avertizare cod portocaliu, care va fi in vigoare pana vineri la ora 12.00, pentru judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu si Giurgiu.

Pe raurile aflate sub incidenta acestor avertizari se vor inregistra cresteri de debite si niveluri, ca urmare a propagarii viiturilor produse anterior, cu depasiri ale cotelor de aparare.

Foto: Facebook/ Apele Romane

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#situatie viitura Covasna , #inundatii