Cum pot fi prevenite inundatiile?

Sambata, 03 Iulie 2010, ora 22:37
6031 citiri
Cum pot fi prevenite inundatiile?
Foto: Ziare.com/Anca Bundaru

Toata lumea e de acord ca omul nu poate face nimic cand natura se dezlantuie. Inclusiv presedintele Traian Basescu a spus vineri ca nu se poate face nimic cand apele in puhoaie peste oameni si casele lor.

Poate ca nu avem multe lucruri de facut in fata unor puhoaie, dar putem sa ne aparam. Si putem sa prevenim asemenea dezastre. In primul rand, daca ar exista o harta a zonelor de risc in privinta inundatiilor. Dar aceasta harta lipseste in Romania.

Apoi, daca ar exista baraje in zonele predispuse la risc. Si daca aceste baraje si diguri ar fi intretinute, astfel incat sa nu fie luate odata cu primul val de apa.

In urma cu cativa ani, Administratia Nationala "Apele Romane" si Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor au elaborat, sub coordonarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) un asa-numit proiect de "Schita privind strategia de aparare impotriva inundatiilor la nivel national".

In acest proiect, specialistii vorbeau despre aparitia unor "fenomene hidrologice periculoase", ca urmare a modificarilor climatice inregistrate in ultima perioada.

Meteorologilor li se propunea "modificarea modalitatii de calcul a probabilitatilor de aparitie si producere a fenomenelor periculoase, prin considerarea celor mai defavorabile situatii, inclusiv a fenomenelor cu aparitie rara".

Totodata, cei care au intocmit proiectul schitei atrag atentia si asupra faptului ca si "interventiile umane" pot creste riscul aparitiei fenomenelor periculoase. In ceea ce priveste lucrarile hidrotehnice, specialistii trag un semnal de alarma fata de lipsa de intretinere si consolidare a acestora.

Locuitorilor din zonele cu risc crescut de inundatii li se recomanda ca, in viitor, sa nu mai fie indiferenti, ci sa "participe la implementarea strategiilor propuse de autoritatile locale si centrale". Ce au facut ei insa in ultimii ani?

Nici in 2010 nu exista hartile de risc la inundatii in vederea ierarhizarii teritoriale a zonelor inundabile din punct de vedere al gradului de aparare necesar.

Fondurile pentru reconsolidarea sau construirea de noi diguri sunt ca si inexistente.

Ce presupune managementul riscului la inundatii? Colectarea de date, prevenirea inundatiilor, sistemul de avertizare in caz de inundatii bazat pe echipamente de monitorizare, identificarea zonelor cu risc la inundatii, marcarea si managementul zonelor inundate controlat, terenuri care pot fi utilizate pentru inundarea controlata.

Dar cine sa faca aceste lucruri cand statul nu mai are bani nici sa plateasca pensiile?

In 2008 o situatie asemanatoare cu cea de azi avea loc in judetele din nordul Moldovei. Atunci, ca si acum, autoritati si ministri s-au perindat in zonele afectate, si-au aratat sustinerea, au donat bani pentru sinistrati, dar nimeni nu a luat vreo masura concreta.

Tine de mentalitatea noastra si de practica autoritatilor publice ca odata pericolul trecut, sa fie uitat si ca atare, in absenta unor legi, cu masuri, inclusiv cu sanctiuni, odata trecut evenimentul, odata dezastrul produs, toata lumea il ignora si spera, ca el nu se va repeta.

Nu ramane decat sa spera din nou ca nu va mai ploua atat de mult, ca Dumnezeu ne va feri, caci nimeni nu ia masuri de prevenire a dezastrelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#inundatii prevenire Romania, #harta risc inundatii Romania , #inundatii