Romania sub ape: Inundatii, mii de oameni fara curent, culturi distruse

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 23:01
9211 citiri
Romania sub ape: Inundatii, mii de oameni fara curent, culturi distruse

Europa e sub ape si Romania nu face exceptie. Dupa ploile din aceasta saptamana, vineri furtuni puternice au lovit mai multe zone din tara, cauzand inundatii si izoland mai multe localitati.

Meteorologii nu vin insa cu vesti mai bune. Nici nu apuca o avertizare de vreme rea sa expire, ca o alta ii ia locul.

Bilantul de vineri dimineata prezentat in cadrul Comandamentului de Urgenta de la Guvern arata ca pana acum au murit doi oameni, iar 6 judete, 4 drumuri judetene si 600 de hectare de teren au fost afectate de inundatii.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, situatia din tara in urma ploilor:

22:34 - Potrivit datelor preliminare, transmise in ultimele zece ore de catre Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta, ca urmare a ploilor torentiale, in judetul Botosani au fost inundate alte doua case si trei anexe gospodaresti. La o institutie de invatamant din Cuzlau, comuna Paltinis a fost deteriorat acoperisul si tavanul, informeaza Romania Tv.

22:04 - Doi copii, unul de doua luni si jumatate, iar celalalt de patru ani, si mama acestora, in varsta de 30 de ani, din localitatea Podriga- comuna Draguseni din judetul Botosani, au fost salvati de pompieri, dupa ce locuinta le-a fost inconjurata, vineri dupa-amiaza, de ape, arata Romania Tv.

21:55 - Traficul rutier pe DE 58 intre municipiile Baia Mare si Satu Mare, blocat in urma unor copaci doborati de vant si a aluviunilor ajunse pe carosabil vineri seara, a fost reluat in conditii optime, informeaza Agerpres. La actiunile de curatare a drumului a fost prezent si prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.

21:08 - Ministerul Afacerilor Externe avertizeaza, intr-un comunicat, ca inundatiile din Ungaria au inchis mai multe drumuri si poduri. Astfel, a fost inchis podul peste Dunare de la frontiera ungaro-slovaca, la km 1.806 - podul Vamosszabadi, de asemenea, in localitatea Esztergom - podul Maria-Valeria, Komarom - podul Erzsebet, circulatia nefiind permisa pentru autovehiculele cu greutatea mai mare de 20 tone.

MAE mai informeaza ca in localitatea Gyor, din cauza nivelului ridicat al apei, a fost inchis podul Petofi. Totodata, a fost oprit traficul feroviar intre localitatile Esztergom si Komarom, precum si traficul fluvial pe Dunare.

20:45 - O masina din judetul Ialomita, condusa de o profesoara si in care se aflau patru elevi, s-a rasturnat, vineri seara, pe un drum national din Vaslui, dupa ce autoturismul a derapat din cauza aluviunilor aduse de ape pe sosea, potrivit Mediafax.

20:21 - Ploaia a trecut de Bucuresti, insa nu fara sa lase urme. Pe unele strazi din cartierul bucurestean Titan canalizarile n-au facut fata, iar apa a depasit nivelul rotilor de la masini, potrivit Pro Tv.

20:15 - 3.000 de oameni au ramas fara curent electric dupa ce un copac a cazut din cauza furtunii pe cablurile de electricitate ale liniei Frasin-Stulpicani, judetul Suceava, informeaza Mediafax.

20:07 - DE 58 Baia Mare - Satu Mare a fost blocat, vineri seara, din cauza mai multor copaci doborati de vant pe carosabil.

20:00 - Au intrat in vigoare codul portocaliu de inundatii pe afluentii Sucevei, Moldovei si Bistritei din judetele Suceava si Neamt si codul galben de inundatii pe raurile mici din bazinele Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Lapus (judetul Maramures) si Mures superior (judetele Harghita si Mures).

19:33 - Pana la ora 20:30 este in vigoare o avertizare cod galben de furtuna pentru jumatatea sudica a judetelor Dolj si Olt. Se vor semnala frecvente descarcari electrice si grindina de dimensiuni mici, intensificari de scurta durata ale vantului si averse ce pot cumula 15-20 l/mp.

19:20 - A avertizare cod galben de furtuna si grindina a fost emisa, pentru intervalul 19:10 - 20:30, in judetul Mures, inclusiv municipiul Targu Mures. Sunt asteptate grindina de dimensiuni mici si medii, descarcari electrice, ploi cu caracter de aversa care vor depasi 20 - 25 l/mp, intensificari de vant.

19:15 - La Falticeni, strazile au fost acoperite de ape dupa o ploaie de jumatate de ora.

19:07 - Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca trebuie gasite solutii concrete la problemele fermierilor, Guvernul neputand sa acorde "la infinit" despagubiri dupa inundatii, potrivit Romania Tv.

In acest context, Constantin a spus ca ministerul pe care il conduce pregateste legislatia in vederea infiintarii unui fond mutual care i-ar putea despagubi pe fermieri in cazul in care culturile agricole sunt afectate de fenomene care nu sunt acoperite prin politele de asigurare.

18:53 - Vineri, la 20:00, intra in vigoare si un cod galben de inundatii pe raurile mici din bazinele Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Lapus (judetul Maramures) si Mures superior (judetele Harghita si Mures).

18:41 - La ora 20:00 intra in vigoare un codul portocaliu de inundatii pe afluentii Sucevei, Moldovei si Bistritei din judetele Suceava si Neamt.

18:35 - Pentru Bucuresti si jumatatea de sud a judetului Ilfov a fost emisa o avertizare cod galben de furtuna pana la ora 19:10, fenomenele asteptate fiind descarcari electrice, grindina de mici dimensiuni si averse de ploaie ce pot cumula izolat 15 litri pe metrul patrat.

18:26 - Avertizare de cod galben de furtuna a fost emisa si pentru Bistrita Nasaud, inclusiv municipiul Bistrita.Sunt asteptate intre 18:25 si 19:25 descarcari electrice, averse ce pot depasi local 20 - 25 l/mp, grindina de dimensiuni mici si medii, intensificari de scurta durata a vantului.

18:20 - Pentru nordul judetului Giurgiu, sudul judetului Dambovita si nord-estul judetului Teleorman, meteorologii au emis un cod galben de furtuna valabil pana joi seara, la ora 19.25, fenomenele vizate fiind intensificari ale vantului, grindina de dimensiuni mici si medii, descarcari electrice si averse ce pot cumula izolat 20 litri pe metrul patrat.

18:14 - Sase localitati din judetul Neamt au fost maturate de viitura, joi, mai multe gospodarii, culturi agricole si drumuri comunale fiind inundate, iar sute de animale fiind luate de apa.

18:09 - Cea mai afectata a fost localitatea Valea Seaca din Judetul Neamt, unde suvoaiele au rupt gardurile si au patruns in curtile oamenilor, inundandu-le casele si anexele gospodaresti. Pe alocuri, apele au depasit si un metru inaltime, transmite Digi 24.

"S-au stricat santurile astea cu lucrarile care au fost, cu tevile pe care le-a bagat, si a infundat si poduri si santuri nu a venit sa ia o masura, daca sunt infundate sau ceva. N-am dormit toata noaptea", a spus una dintre localnicele localitatii nemtene.

Oamenii se plang ca autoritatile nu au indiguit raurile care trec prin apropierea localitatilor si ca in fiecare an trebuie sa-si procure singuri saci cu nisip ca sa-si protejeze gospodariile si, pe cat posibil, culturile agricole care le au transmite Antena 3.

18:01 - Drumul national 1C din judetul Maramures, care leaga Baia Mare de Dej, este blocat din cauza viiturii.

17:57 - Intr-o localitate din Maramures, o casa s-a prabusit din cauza apelor. Din primele informatii, reiese ca o femeie ar fi fost prinsa sub daramaturi si ar fi fost ranita. Apele au rupt mai mai multi copaci de pe marginea drumului si au inundat gospodariile oamenilor.

Ploile nu ne parasesc

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anuntat vineri dimineata ca ploile vor continua si sambata in aproape toata tara, dar cantitatile de precipitatii nu vor fi foarte mari.

In schimb, furtunile vor mai produce efecte inca 10 zile.

O noua atentionare meteo e posibil sa fie emisa de luni pana miercuri, cand va ploua mai mult, dar deocamdata nu se pot preciza zonele.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#inundatii Romania Neamt, #viitura Maramures casa daramata, #cod galben furtuna Bucuresti, #ploi grindina furtuna Bucurestei , #inundatii