Romania inundata: Apa de peste un metru pe un drum national, Bucurestiul s-a transformat in lac (Foto & Video)

Sambata, 07 Iulie 2018, ora 22:33
27005 citiri
Romania inundata: Apa de peste un metru pe un drum national, Bucurestiul s-a transformat in lac (Foto & Video)
Foto: captura video

Furtunile s-au abatut din nou deasupra Romaniei, majoritatea tarii fiind sub cod galben si portocaliu de ploi torentiale si inundatii.

La doar cateva ore de la intrarea in vigoare a codurilor, au inceput sa fie semnalate probleme majore. In mai multe orase, inclusiv in Bucuresti, canalizarile nu au mai facut fata si strazile au devenit adevarate rauri. Mai mult, pe un drum national din Arges, apa a depasit un metru.

Numeroase gospodarii si locuinte au fost inundate si pompierii au fost chemati sa intervina. In Bucuresti au cazut 21 de copaci pe strazi si masini.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii si imagini de la inundatiile din tara:

21:30 - 10 pompieri militari intervin la Apoldu de Jos, Sibiu, cu o autospeciala de interventie, o motopompa, o autospeciala de transport persoane si saci de nisip, pentru evacuarea apei din gospodariile inundate si limitarea pagubelor generate de ploi.

21:21 - ISU Bucuresti-Ilfov anunta bilantul final de sambata, dupa furtuna care a maturat Capitala. Astfel, a intervenit in 32 de cazuri pentru a remedia urmatoarele probleme: 21 de copaci cazuti, 13 masini avariate, sase gospodarii si trei drumuri inundate.

De asemenea, ISU precizeaza ca, pentru gestionarea acestor situatii de urgenta, peste 100 de pompieri au actionat, care au intervenit cu 32 de autospeciale si noua motopompe.

20:44 - In localitatea Plavalari din judetul Suceava a plouat cu grindina.

20:22 - Directorul Sistemului de Gospodarie a Apelor (SGA) Covasna, ing. Ioan Ilas, a anuntat ca bresele aparute saptamana trecuta in digul de pe raul Tarlung, care au dus la inundarea satelor Bacel si Lunca Marcusului, au fost inchise la timp, inainte ca noua atentionare de inundatii sa intre in vigoare. Autoritatile sunt insa in continuare in alerta.

19:47 - ISU a transmis imagini de la interventia de pe Strada Pustnicul din Sectorul 1, Bucuresti.

19:33 - Primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, a convocat echipa de interventie in situatii de urgenta pentru a rezolva situatiile aparute, dar le-a cerut si cetatenilor sa nu circule masinile personale.

Primaria Sectorului 4 este insa singura care a facut vreun anunt dupa inundatiile de sambata. Primaria Sectorului 2 ne informa de dimineata ca prima editie a Campionatului de minifotbal pentru copii s-a incheiat, in timp ce celelalte primarii nu au niciun fel de interactiune cu cetatenii azi. In schimb, primarul sectorului 6 Gabriel Mutu si cu mai multi angajati ai institutiei anuntau vineri ca sunt "in drum spre semenii care au nevoie de noi, dupa inundatiile de zilele trecute". Sambata, unul dintre cartierele sectorului, Drumul Taberei, arata ca dupa viitura.

Nici Primaria Generala nu a facut niciun anunt despre cum este gestionata situatia din oras. Dimineata, Gabriela Firea sarbatorea pe Facebook "un an de la debutul programului de acordare a sprijinului financiar pentru nou-nascutii din Bucuresti".

18:55 - Hidrologii au emis noi avertizari cod galben de inundatii pentru rauri din 13 judete din Transilvania si Moldova, valabile pana sambata la miezul noptii.

Astfel, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale Cotelor de Atentie pe raurile mici din bazinele hidrografice: Tarnava Mica - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior, Tarnava Mare - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior din judetele Harghita, Mures, Sibiu si Alba.

Acelasi risc este si pentru Siret - afluentii aferenti sectorului aval confluenta cu raul Ramnicu Sarat, Prut - afluentii aferenti sectorului aval S.H. Oancea din judetul Galati; Lapus, Somes - afluentii mici aferenti sectorului aval S.H. Dej din judetele Maramures, Cluj, Salaj si Satu Mare; Jijia - afluentii aferenti sectorului aval S.H. Dangeni - amonte S.H. Victoria, Bahlui din judetele Botosani si Iasi, insa fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din bazinele hidrografice: Drislea, Miletin - bazin superior.

Sub Cod galben de inundatii se afla, pana la ora 24:00, raurile bazinul hidrografic Barlad - afluentii mici aferenti sectorului aval S.H. Barlad din judetele Vaslui si Galati. Fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din bazinul Barlad - afluentii de stanga aferenti sectorului aval S.H. Barlad - amonte S.H. Tecuci.

18:27 - MAI anunta ca la nivel national sunt pregatiti sa intervina peste 8.000 de politisti, pompieri si jandarmi cu 4.441 mijloace. Secretarul de stat Raed Arafat a discutat, sambata, cu prefectii si reprezentantii inspectoratelor pentru situatii de urgenta din judetele vizate de codul portocaliu de inundatii si le-a cerut atentie sporita la depasirea cotelor si sa fie pregatiti de interventii.

"Judetele care au puncte critice cu risc ridicat la inundatii in perioada imediat urmatoare sunt: Covasna, Brasov, Buzau, Bacau si Vrancea", se arata intr-un comunicat.

Totodata, secretarul de stat le-a transmis sa asigure permanenta la nivelul autoritatilor locale, sa fie pregatiti sa creasca nivelul de alertare acolo unde situatia o impune, sa activeze grupele operative si centrele judetene de coordonare si conducere integrata, dupa caz, si sa solicite, din timp, in functie de situatia din teren, relocarea de forte si mijloace tehnice.

17:34 - ISU Bucuresti-Ilfov a prezentat care e situatia in Capitala pana la ora 17:00.

- 17 copaci cazuti pe strazi sau pe masini;

- 2 stalpi cazuti;

- 3 case/curti inundate;

- 1 interventie degajare apa acumulata pe carosabil.

17:32 - Doua masini au fost avariate in Ploiesti, dupa ce un copac a fost doborat din cauza vijeliei, intr-o parcare de pe strada Cameliei.

Cele doua autoturisme au zgarieturi si nu sunt avariate foarte grav.

17:23 - In Petrosani, Hunedoara, au fost inundate 2 subsoluri de bloc, 6 curti si un beci. Totodata, str. Aviatorilor din municipiul Petrosani a fost inundata pe o suprafata de aproximativ 900 metri, din cauza refularii sistemului de canalizare, anunta ISU Hunedoara.

17:18 - Iata imagini din Desesti, Maramures:

17:00 - In Arges, in localitatile Stalpeni si Mihaiesti, pompierii intervin dupa ce au fost semnalate inundatii. In apropierea DN 73, apa masoara peste un metru si mai mult gospodarii au fost inundate.

In zona intervin patru echipaje de la ISU Arges, cu patru motopompe si peste 15 pompieri. Judetul Arges este sub atentionare cod galben de precipitatii pana luni seara.

Foto: ISU Arges

16:47 - Si in Sibiu pompierii intervin sambata dupa ploile abundente. In localitatea Sacadate, cinci locuinte au fost inundate.

"Au fost semnalate inundatii locale in localitatea Sacadate. ISU Sibiu intervine cu trei autospeciale dotate cu motopompe pentru evacuarea apei. Se actioneaza la un numar de cinci subsoluri de locuinte pentru a scoate apa", a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al ISU Sibiu, Cristina Criveanu.

Judetul Sibiu se afla sub cod galben de precipitatii pana luni seara.

16:30 - Si in Capitala furtuna a produs pagube dupa ce copaci au fost doborati peste masini si carosabil si mai multe curti si subsoluri au fost inundate. Bucurestiul s-a aflat pana la 16:15 sub avertizare imediata cod portocaliu de vreme severa, insa ploile continua.

Rupere de nori in Bucuresti: Copaci doborati, locuinte si strazi inundate

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#inundatii Sibiu 2018, #inundatii Bucuresti Drumul Taberei 2018, #inundatii Arges , #inundatii