Stare de alerta de inundatii - 22 de morti, 7.000 de evacuati

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 23:55
15180 citiri
Stare de alerta de inundatii - 22 de morti, 7.000 de evacuati
Foto: Jurnalul National

Inundatiile din Moldova continua sa faca ravagii, iar meteorologii avertizeaza ca abia de sambata vremea se va imbunatati in nord-estul tarii.

Mii de oameni, locuitori ai judetelor aflate in stare de alerta, nu au inchis un ochi, in noaptea de marti spre miercuri, din cauza apelor care le-au distrus gospodariile. Pana acum 22 de oameni si-au pierdut viata.

Autoritatile dau din colt in colt, neputincioase in fata viiturii. Singurele reactii ale Guvernului au fost vizita de marti a lui Emil Boc, dojeneala adresata de ministrul Vasile Blaga prefectilor judetelor afectate, ca ar fi reactionat cu intarziere, si ajutorul de cate 5.000 de lei acordat familiilor care au persoane decedate din cauza viiturilor.

Boc: Ministrii sa plece in zonele inundate, prefectii sa renunte la concediu

In judetul Iasi, starea de alerta a fost instituita in orasul Pascani si in comunele Lespezi, Stolniceni-Prajescu, Mogosesti Siret, Mircesti si Rachiteni. La Pascani, zeci de oameni si-au petrecut noaptea de marti spre miercuri uitandu-se la excavatoarele care ridicau diguri in calea apelor.

In judetul Neamt, masurile speciale s-au luat in municipiul Roman si in localitatile Doljesti, Tamaseni, Sagna, Gadinti, Horia, Ion Creanga si Icusesti.

In judetul Suceava, starea de alerta este declarata in localitatile Dolhasca, Gramesti, Zamostea, Zvoristea, Adancata, Hantesti, Siminicea, Dumbraveni, Veresti, Fantanele si Liteni.

Romania ar putea apela la Fondul de Solidaritate al UE, din cauza inundatiilor

In Bacau, pompierii si militarii au lucrat cot la cot, in noaptea de marti spre miercuri, pentru a preintampina viitura. Lt. col. Catalin Selegeanu, de la ISU Bacau, a declarat pentru Antena 3 ca se lucreaza la definitivarea digurilor si se evacueaza in continuare animalele. Dupa sedinta Comitetului local pentru situatii de urgenta, se va proceda la aplicarea ordinului de evacuare.

Ziare.com iti prezinta ultimele evolutii din zonele inundate

21:57 Gheorghe Flutur, presedintele CJ Suceava, sustine ca autoritatile au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a preveni decesele.

21:00 - Un pod peste Siret s-a rupt in localitatea Veresti, judetul Suceava.

19:15 - Al doilea dig de la Fetesti s-a rupt, raul Borcea a iesit din matca.

19:05 - Hidrologii avertizeaza ca, in noaptea de miercuri spre joi, va avea loc inca o viitura pe raul Siret, ca urmare a ploilor abundente din ultimele zile.

18:35 - Meteorologii au emis avertizare de vreme severa imediata pentru Timisoara, Bacau, Iasi si Satu Mare.

18:25 - Siretul s-a revarsat si a inundat sapte gospodarii si doua locuinte din comuna Buruienesti, judetul Neamt. Locuitorii din trei comune au primit dispozitie sa evacueze locuintele. Este vorba de comunele Rotunda, Buruienesti si Tamaseni.

18:00 - CFR Calatori a redeschis traficul feroviar intre statiile Teregova si Armenis (linie simpla), pe sectia Orsova - Caransebes - Timisoara (magistrala Bucuresti - Timisoara). Circulatia feroviara a fost inchisa, marti, din cauza alunecarilor de teren ce au acoperit linia cu cantitati mari de grohotis si arbori prabusiti in gabarit, in zona Km 446+200-446+350, se arata intr-un comunicat al CFR Calatori.

17:16 - 1.275 de persoane au fost evacuate de autoritati in judetul Suceava, unde din cauza ploilor abundente locuintele din mai multe localitati au fost inundate, iar mai multe drumuri sunt blocate

17:06 - Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a transmis, miercuri, o noua avertizare ce vizeaza viituri rapide in bazinele raurilor Suceava si Moldova.

17:00 - Dunarea a depasit cota de inundatii pe sectorul din judetul Teleorman in zona podului Turnu Magurele.

16:20 - Cel putin 250 de case care au fost afectate de inundatiile produse in aceasta saptamana in municipiul Dorohoi nu vor mai putea fi locuite, a declarat primarul Dorin Alexandrescu. Autoritatile locale din Dorohoi estimeaza, de asemenea, ca circa 1.000 de persoane sinistrate vor avea nevoie de asistenta sub forma de cazare si hrana.

14:20: - 300 de case sunt izolate in satul Milisauti, judetul Suceava. Oamenii sunt disperati, apa curge in suvoaie pe ulitele satului, relateaza Realitatea TV.

13:45: - Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a anuntat, miercuri, ca din cauza inundatiilor produse in ultimele zile in mai multe localitati din nordul, estul, centrul si vestul tarii, circulatia feroviara pe opt sectii de circulatie a fost inchisa.

Astfel, din cauza inundatiilor, raman inchise: sectia de circulatie Letcani - Dorohoi, intre statiile Ungureni - Dorohoi (sectie neinteroperabila, inchiriata), unde terasamentul de cale ferata a fost spalat pe o portiune de 50 de metri, sectia de circulatie Barbosi - Tecuci, intre statiile Barbosi - Sendreni, unde o linie CF este inundata in zona Km 309+000-304+000, sectia de circulatie Bucuresti - Timisoara, intre statiile Teregova - Armenis, deoarece, in urma alunecarilor de teren, linia a fost acoperita de cantitati mari de grohotis si de mai multi arbori prabusiti in gabarit, in zona Km 446+200-446+350 si sectia de circulatie Leorda - Dorohoi, intre statiile Leorda - Dorohoi(sectie neinteroperabila, inchiriata), unde o linie CF a fost inundata.

13:10: - In 26 de localitati din judetele Neamt, Suceava si Iasi a fost instituita, prin ordin al prefectului, stare de alerta, informeaza MAI, care precizeaza ca numarul mortilor din cauza inundatiilor a ajuns la 22 si ca efectivele mobilizate au evacuat, pana miercuri, la 12.00, 7.000 de persoane.

12:20: - Siretul are 669 de cm, cu 19 cm peste cota de pericol. Aici sunt expuse riscului de inundatii aproximativ 100 de case. Un dig din zona Sendreni a cedat deja, dar deocamdata sunt inundate doar o serie de terenuri necultivate.

12:00: - 21 de persoane au decedat in urma inundatiilor, din care 16 in ultimele 24 de ore. Cele doua persoane care au disparut, marti seara, dupa ce masina in care se aflau a fost surprinsa de o viitura puternica, in judetul Caras-Severin, au fost gasite moarte.

11:46: - Situatia de la Galati - orasul inconjurat de apele involburate ale Dunarii, Siretului si Prutului - tinde sa devina dramatica. Peste 7.000 de oameni sunt pregatiti de evacuare, iar Dunarea a ajuns in pragul cotei istorice de 657 de centimetri, inregistrata in 2008, cota de care o mai despart doar doi centimentri, iar nivelul apei este in continuare in usoara crestere.

11:16: - Sectia Drumuri Nationale Botosani informeaza ca nu se circula pe DN 29 C, pe raza comunei Ungureni, ca urmare a iesirii din matca a raului Jijia si a inundarii a circa 100 de metri de drum. De asemenea, revarsarea paraului Ibaneasa a determinat inchiderea DN 29F, pe raza comunei Cordareni. Directia Judeteana de Drumuri si Poduri a anuntat ca sunt inchise circulatiei DJ 208 D Bucecea - Hantesti (Suceava), DJ 296 Dorobanti - Podeni, DJ 296 D Ungureni - Calugareni, DJ 294 Gulioaia - Dangeni si DJ 282 Trusesti - Todireni.

10:47: - Primaria din Iasi a demarat o campanie de ajutorare a sinistratilor din Moldova. In centrele deschise special, oamenii sunt asteptati sa doneze alimente neperisabile (conserve, faina, orez, ulei, zahar), apa minerala, obiecte de igiena, paturi, saltele sau perne. De asemenea, Primaria Municipiului Iasi face un apel la solidaritate catre toate supermarketurile si hipermarketurile care isi desfasoara activitatea pe raza municipiului Iasi pentru a contribui la aceasta campanie.

10:20: - Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, s-a dus miercuri in plenul Senatului si le-a prezentat situatia inundatiilor din mai multe judete ale Romaniei, anuntand ca s-au depus deja acte pentru a primi 75 de milioane de euro de la Fondul de Solidaritate al UE. De asemenea Blaga a anuntat ca incepand de miercuri Ministerul Muncii va acorda ajutorul social, in valoare de 5.000 de lei, familiilor care au pierdut un membru din cauza inundatiilor.

10:00: - Situatia in sectorul bulgar al Dunarii este critica, nivelul fluviului depasind 855 de centimetri in orasul Lom, situat in nord-vestul tarii, relateaza Sofia News Agency.

09:30: - 100 de fantani au fost inundate, in judetul Harghita, iar 60 de hectare de teren agricol au fost acoperite cu ape. Prefectul Harghitei, Ladanyi Laszlo, a declarat ca s-a facut o bresa de 1,5 metri sub calea ferata Sighisoara-Odorheiul Secuiesc, pentru ca apa provenita din viitura sa se scurga in raul Tarnava.

08:30: - O viitura a facut ravagii marti noapte in satele Belin si Belin Vale, din Covasna. Apele au inghitit 50 de case si zeci de hectare de teren agricol.

08:00: - ANM a extins pana joi dimineata, la ora 9, avertizarea cod galben de ploi abundente pentru Moldova, nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum si pentru zona Carpatilor Orientali, unde cantitatile de apa vor continua sa fie insemnate, depasind local 25 l/mp si izolat 40 l/mp.

07:50: - Debitele au inceput sa creasca, in judetul Neamt, desi ultimele calcule facute de specialistii prezenti la fata locului sunt putin mai optimiste ca in noaptea de marti spre miercuri. Mai bine de jumatate din populatia comunei Doljesti, cea mai expusa pericolului, a fost deja evacuata, iar echipajele IGSU asteapta semnalul de alarma pentru a evacua si restul populatiei.

07:40: - Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Iasi au anuntat miercuri dimineata ca pericolul de inundatii in localitatile Lespezi, Lunca Pascani, Rachiteni si Halaucesti a trecut, iar oamenii pot reveni treptat la gospodariile lor.

Vezi drumurile blocate si trenurile anulate, din cauza inundatiilor

07:30: - Pe trei drumuri nationale, traficul a fost blocat din cauza apelor se circula in prezent cu restrictii sau pe un singur fir. Astfel, pe DN 2E, la kilometrii 39+383 si 57+973, se circula pe o banda dupa ce s-au surpat rampe de pod, iar pe DN 17, la kilometrii 263+300 si 236+350, terasamentele sunt distruse si se circula cu restrictii.

07:00: - Zece trenuri care circula pe magistrala Bucuresti Nord - Timisoara Nord au fost anulate din cauza inchiderii traficului intre statiile Teregova si Armenis, in judetul Caras-Severin, in urma inundarii liniei.

06:30: - In noaptea de marti spre miercuri, au fost evacuate circa 140 de persoane din Corlateni, Broscauti, Draguseni, Podriga si Radauti Prut. Masura s-a dispus ca urmare a instituirii codului rosu de inundatii pe raul Siret, pe sectorul Mihaileni - Tudora, pe Jijia superioara (pana la Dangeni) si pe raul Prut, pe sectorul Oroftiana - Radauti Prut.

06:00 - O femeie a murit fiind luata de ape cu tot cu masina si 150 de gospodarii au fost inundate, in urma unei viituri produse in Caras-Severin. Raul din localitatea Sat Batran s-a umflat in mai putin de jumatate de ora, iar viitura i-a luat prin surprindere pe localnici. Oamenii spun ca, in numai trei minute, apa s-a ridicat doi metri si a ajuns pana la nivelul casei.

Prognoza meteo

Codul galben de inundatii ramane valabil pana joi, la ora 09.00. In majoritatea zonelor Romaniei continua sa vina nori reci dinspre zona Marii Negre, abia de joi incolo ploile urmand sa scada in intensitate si volum.

Potrivit meteorologilor, joi si vineri va mai ploua in zonele de nord si nord-est, in timp ce in estul tarii, temperaturile vor urca pana la 30 de grade.

Inundatiile fac prapad: 19 morti. Evacuarile continua

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertizare de inundații în România. Județele vizate de Codul galben HARTĂ
Avertizare de inundații în România. Județele vizate de Codul galben HARTĂ
Hidrologii au emis marți, 16 aprilie, un Cod galben privind producerea unor viituri pe sectoarele de râuri din șase județe. Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#inundatii Moldova, #inundatii Romania, #inundatii iunie 2010, #stare alerta inundatii , #inundatii