Dunarea va atinge nivelul maxim la Galati pe 10 iulie

Marti, 06 Iulie 2010, ora 12:28
2772 citiri
Dunarea va atinge nivelul maxim la Galati pe 10 iulie
Foto: Realitatea TV

Administratia Nationala "Apele Romane" anunta ca Dunarea va atinge nivelul maxim la Galati in data de 10 iulie, fiind prognozat un nivel de 687 cm, cu 24 cm peste cota istorica atinsa in anul 2006.

Marti, la intrarea in tara, Dunarea avea un debit de 12.120mc/s, fiind in scadere, comparativ cu maximul atins de 13.300 mc/s (al doilea debit maxim atins pe Dunare in ultima perioada), dar peste media multianuala a lunii iulie (5350 mc/s), se arata intr-un comunicat remis presei.

Pe sectoarele aval Portile de Fier, nivelele Dunarii au fost intr-o usoara crestere pe sectorul Giurgiu si aval, urmand ca unda de viitura sa se propage pe sectorul Oltenita pana in aval.

Dunarea a depasit cotele de pericol in numeroase puncte de pe traseul sau.

Astfel, in ultimele 24 ore, la Fetesti, Dunarea a inregistrat o crestere cu 10 cm, nivelul fiind de 752 cm (+ 42 cm peste CP), la Braila, inregistreaza o crestere cu 4 cm (un nivel de 713 cm (+ 53 cm peste CP), iar la Galati o crestere cu 1 cm. un nivel de 678 cm (+ 18 cm peste CP). Dunarea depaseste cotele istorice din anul 2006 in trei sectiuni: Braila cu 24 cm, Galati cu 14 cm si Fetesti cu 32 cm.

In intreaga tara sunt mobilizati, in total, 1450 de oameni din cadrul Apelor Romane (de la Siret, Prut, ABA Arges-Vedea, Mures, Dobrogea Litoral, Buzau, Crisuri, Banat), echipe care actioneaza in cinci bazine hidrografice, Siret, Prut, Buzau, Dobrogea Litoral si Arges Vedea si montorizeaza peste 300 de sectiuni de pe toate cursurile de apa aflate sub avertizari.

Depasiri ale cotelor de pericol si pe Prut si Siret

Viitura de pe Siret se atenueaza prin salba de lacuri, detinute de S.C. Hidroelectrica S.A. debitul evacuat din acumularea Movileni fiind redus in acest moment la 1.320 mc/s, debitul evacuat ramanand constant.

Atenuarea viiturii de pe Siret este resimtita la Sendreni, unde nivelul Siretului a scazut cu 30 cm in ultmele 24 ore, cu un nivel de 696 cm cu 46 cm peste cota de pericol, intrucat aici se resimte si efectul de remuu de pe Dunare.

Ca urmare a precipitatiilor cazute in judetele Botosani si Suceava, raul Jijia se afla la cota de atentie, pe sectorul Dangeni-Chiperesti. Conform avertizarii INHGA, pe raul Prut, in sectorul Ungheni-Prisacani, vor fi depasite cotele de pericol (echivalent cu faza III zona indiguita).

La statia Prisacani, se inregistreaza un nivel de 640 cm, cu 40 cm peste cota de pericol.

Presiunea apei asupra digurilor se va mentine o lunga perioada de timp, putand aparea evenimente neprevazute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cote Dunare, #nivel Dunare, #inundatii Galati, #cod rosu Prut, #cod hidrologic 2010, #inundatii 2010 , #inundatii
Comentarii