Editorial: Inundatii. Daca doriti sa revedeti. De ce dorm guvernele?

Joi, 01 Iulie 2010, ora 09:58
1709 citiri
Editorial: Inundatii. Daca doriti sa revedeti. De ce dorm guvernele?

Este al saptelea an in care inundatiile schimba planurile urbanistice si tot nu am aflat cine e mai nociv pentru om, omul sau natura?

Ca sa afle raspunsul si sa incerce sa carpeasca simtirea celor care si-au vazut viata dusa de ape - unii cunosc sentimentul an de an si nu gandesc decat cum sa faca sa nu-L mai manie pe Dumnezeu, ca probabil or fi tare pacatosi, de le trimite nenorocire cu precizie de Revelion - , Emil Boc a luat masuri: stimati ministri, va ordon, intrati in cizme!

Sper sa nu vina cuiva proasta inspiratie sa descinda printre sinistrati in costum, ca iar se supara Traian Basescu. Dar cum sa-si alcatuiasca tinuta incat sa dea un pic de incredere oamenilor? Si in ce culoare? Mov, desigur, ca intareste celula nervoasa.

Si daca tot au traseul stabilit, ca apa - codru-i frate cu romanul - ministrii vor da ochii cu poporul avand, desigur, greaua mostenire pe foaie, si o batista larga la indemana, sa incapa lacrimile celor 22 de familii ramase mai mititele. Asa, cat un purice de inima.

Pentru ce se intampla de atatia ani in Romania cand da o ploaie mai vartoasa nu exista decat un cuvant: incompetenta. Si nu a fost confiscata de actualul Guvern. A traversat ca o ciuma toate garniturile pe care noi le-am trimis in concediu prin palatele administratiei centrale. Doar ca ciuma, aici, n-a lucrat ca la manual. I-a pleznit doar pe necajiti.

In 2004, nenorocirea a venit in iunie, dar s-a pierdut in campania electorala. La vremea respectiva exista un act normativ proaspat pentru elaborarea hartii zonelor de risc - tot ce reusisera autoritatile dupa Revolutie. In 2005, apele au luat cu ele 76 de vieti, si printre solicitarile lui Traian Basescu catre Calin Popescu Tariceanu de-a demisiona, si refuzul repetat al acestuia, ca nu-i momentul, ca a dat apa, au inceput dezbaterile: cine trebuia sa faca diguri si n-a facut, dar a incasat o caruta de bani?

Ok, daduse apa, prin urmare te-ai fi asteptat ca premierul sa ia hartile cu zonele de risc si sa vada daca are cate ceva prin buget. Si atunci avea. Si a avut pana in 2008, pentru ca economia duduia, iar cresterea economica ...crestea. Iar criza de-abia mijea.

Suntem in 2010 si avem deja o traditie. Cum se termina primavara, da nenorocirea. Prin aceleasi locuri pe unde albiile fusesera mutate de Ceausescu sa aiba tara recolte grase la hectar. Si numai o mica precizare: Ion Iliescu a fost sef la Ape. Iar daca pe vremea Odiosului nu putea avea initiative, ca odata-l exila in functia de activist sef de judet, sa faca foame, sa ne reamintim ca in democratie a fost presedinte de trei ori.

Desigur ca pare ca explic de ce n-are trupa portocalie nicio vina. Nu asta am de gand, este evident ca n-a facut niciun dig in Moldova, zona de risc cu certificat, de la sfarsitul anului 2008, de cand s-a instalat la putere.

Insa Emil Boc are o sansa sa se reabiliteze, ca de aia le-a dat azimutul. Vor constata ca in Romania nu se intampla niciodata nimic in folosul oamenilor, dimpotriva. Ca traim intr-o vagauna care se prabuseste si tot ce ne mai ramane de facut este sa ne luam pe noi fulgarine si sa stam cu valiza pregatita. Pentru ca, din cand in cand, ploua tare.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#inundatii Guvern, #Boc inundatii , #inundatii