Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Inundarea Insulei Mari a Brailei inseamna pierderi de 4 miliarde de euro

Luni, 05 Iulie 2010, ora 21:06
2850 citiri
Inundarea Insulei Mari a Brailei inseamna pierderi de 4 miliarde de euro
Foto: http://fs.deltadunariionline.ro/

Inundarea Insulei Mari a Brailei (IMB) inseamna o pierdere de peste 4 miliarde de euro, avand in vedere investitiile facute in timp in aceasta exploatatie agricola, considerata cea mai mare din Europa, potrivit calculelor facute de arendasul din IMB, Culita Tarata.

Acesta sustine ca in cazul in care s-ar inunda Insula Mare a Brailei, implicatiile sociale si economice vor fi incredibil de mari pentru societatea TCE 3 Brazi, care are in arenda IMB, pentru cei 1.272 de salariati care lucreaza aici si pentru cei peste 6.000 de locuitori din cele doua comune aflate aici, Marasu si Frecatei.

"Din punct de vedere economic se va pierde o investitie facuta de-a lungul timpului, care este evaluata astazi la peste 4 miliarde de euro. Pierderile TCE 3 Brazi, evaluate la momentul de fata, sunt de 170-180 milioane de euro si ma refer doar la productie, active, investitii si credite".

Arendasul IMB a explicat pentru AGERPRES ca pierderile rezulta din calcularea productiei pe cele 69.015 hectare de teren arabil, cat exista in IMB, si la o pierdere de 350.000 - 500.000 de tone anual, cu o medie 140 euro pe tona, rezulta numai 70 milioane de euro la acest capitol.

Arendasul IMB a mai precizat ca, pe baza studiilor hidrologice facute de specialisti, in orice zona s-ar sparge digul din IMB, ortografia terenului conduce la inundarea sigura a celor zece sate care se afla aici, iar apa va ajunge de la un metru la cinci metri, ceea ce va duce la distrugerea lor in totalitate.

Potrivit prefectului de Braila, Dumitru Popa, daca se ia decizia inundarii Insulei Mari a Brailei efectele vor fi incomensurabile, deoarece vor fi rase de pe suprafata pamantului doua comune cu zece sate, de unde trebuie dezradacinati peste 6.000 de oameni si se distruge cea mai mare exploatatie agricola din Europa, cu o suprafata de 69.000 de hectare.

Prefectul a explicat, potrivit calculelor facute, ca Insula Mare a Brailei ar putea inghiti, intr-un interval de 36 de ore, doua miliarde metri cubi de apa, la nivelul pe care il are Dunarea astazi, dar apa nu se va putea evacua in mai putin de 5-6 ani.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#inunda insula mare Braila, #pagube patru miliarde , #inundatii