Inundatii in toata tara - doua persoane au murit, zeci de localitati sub ape

Marti, 22 Iunie 2010, ora 13:36
5244 citiri
Inundatii in toata tara - doua persoane au murit, zeci de localitati sub ape
Foto:Arhiva

O batrana a murit si un barbat a fost dat disparut ca urmare a inundatiilor produse in judetul Cluj. De asemenea, zeci de gospodarii si locuinte din toata tara au fost inundate, din cauza ploilor torentiale care au afectat aproape toate regiunile.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, 32 de localitati din zece judete ale tarii au fost afectate de inundatii si furtuni in ultimele doua zile, fiind afectate terenuri agricole, institutii publice, drumuri, poduri, portiuni de cale ferata si gospodarii.

Este vorba de localitati de pe raza a zece judete (Alba, Arad, Bihor, Cluj, Mehedinti, Mures, Neamt, Salaj, Suceava si Timis).

In Apahida, o femeie in varsta de 84 de ani s-a inecat marti dupa ce a alunecat pe scari si a cazut in apa de o jumatate de metru adunata in fata casei sale, neavand puterea sa se ridice.

Si in judetul Alba o femeie de 78 de ani a fost data disparuta dupa ce casa in care locuia a lost luata de ape. Ulterior, ea a fost gasita moarta de jandarmii care au participat la cautari.

Intr-un comunicat al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj dat publicitatii marti se arata ca, in total, in Sancraiu au fost inundate 85 locuinte, 68 anexe gospodaresti, 110 hectare teren agricol, informeaza Mediafax.

Potrivit reprezentantilor Politiei, in comuna Calatele au fost afectate 42 locuinte si anexe gospodaresti, iar in comuna Poieni un numar de 200 locuinte si anexe, iar un drum judetean, DJ 764 B, a fost distrus pe o portiune de zece metri, "satul Valea Draganului ramanand izolat".

Inundatiile au afectat si comunele Apahida si Chinteni, iar la Chinteni au fost inundate peste o suta de hectare de teren si peste 50 de gospodarii.

Inspectorul sef al ISU Cluj, Vasile Somlea, a declarat marti intr-o conferinta de presa tinuta in jurul pranzului, ca familiile ramase izolate de ape sunt din localitatea Cerbesti, informeaza Newsin.

De asemenea, el a adaugat ca, in tot judetul, 600 de gopodarii si case au fost inundate, iar cele mai afectate zone din judet sunt orasul Huedin - unde au fost inundate 250 de case si 250 ha livezi si gradini - municipiul Turda si comuna Sancraiu, unde au fost inundate cate 50 de gopodarii in fiecare, iar in localitatile Calatele, Calata si Poieni cate 80 de gospodarii.

"Incepand de luni, ISU Cluj a intervenit pentru a remedia efectele inundatiilor cu noua echipe, sase motopompe, sapte autospeciale si o barca de salvare cu scafandri, care il cauta pe un tanar de 23 de ani luat luni de viitura in satul Morlaca, unde acesta a incercat sa traverseze E60 cu o masina, desi drumul era puternic afectat de viituri. Cand apa va scadea vom interveni la Cerbesti. Sunt intrerupte si caile de comunicatii catre satele Valea Draganului si Lunca Visagului, dupa surparea unui podet care facea legatura cu E60. Echipajele regiei de drumuri cCuj lucreaza acolo", a mai spus Somlea.

Inundatii si in Prahova

Si in judetul Prahova mai multe locuinte si artere rutiere au fost inundate in urma ploilor torentiale care au cazut in ultimele ore in mai multe zone din judet, pompierii fiind solicitati sa intervina pentru indepartarea apei.

Cel mai afectat de inundatii este orasul Comarnic, unde torentele scurse de pe versanti au inundat cinci locuinte de pe strada Podu Vartos.

Pompierii au fost, de asemenea, solicitati sa intervina si in comuna Sotrile, unde aluviunile scurse de pe versanti au blocat partial drumul judetean 102 I in trei zone, una din cele doua benzi de circulatie ale drumului fiind blocata.

Circulatie feroviera blocata de ape in Suceava

In judetul Suceava, circulatia feroviara si rutiera a fost blocata mai multe ore in zona Frasin-Vama.

Totodata, in orasul Frasin a fost afectat un drum forestier, iar in comuna Nisipitu apa unui parau a iesit din matca si a inundat un drum.

De asemenea, ploile abundente de luni seara din judetul Mehedinti au inundat 19 gospodarii, doua societati comerciale, precum si pasajul de trecere a frontierei de la Portile de Fier I, informeaza NewsIn.

Din cauza precipitatiilor abundente Drumul Judetean 607 C Podeni - Malarisca a fost inchis circulatiei. In localitatea Vanju Mare pompierii au interventi pentru evacuarea apei din cinci gospodarii. La Drobeta Turnu Severin a plouat necontenit, circa sase ore, iar cantitatea de precipitatii a fost de 50 l/mp. Traficul a fost restrictionat pe DE 70, la iesirea din Severin spre Timisoara, iar din cauza volumului mare de apa, in carosabil, pe prima banda de circulatie, a aparut un crater de aproape trei metri in diametru.

La Timisoara, mai multe masini s-au scufundat si numeroase subsoluri au fost inundate, iar in unele zone s-au produs pene de curent. Mai multi soferi au ramas fara placutele de inmatriculare, care au fost luate de ape, informeaza Timisoara Online.

Furtuna si inundatiile au fost insa si prilej de distractie pentru studentii din Timisoara, care au iesit in oras cu saltele si colaci de plaja.

Zeci de oameni dintr-o localitate aradeana, evacuati

Pompierii au evacuat, marti, 40 de persoane din localitatea aradeana Nadab, dupa ce casele lor au fost afectate de inundatiile provocate de precipitatiile cazute in ultimele zile, doua imobile fiind in pericol de a se prabusi, potrivit NewsIn.

Conform Prefecturii Arad, in cursul zilei de marti pompierii au evacuat cinci familii, formate din 10 adulti si cinci copii, iar ulterior au mai fost evacuate doua familii, numarul celor evacuati din case ajungand la 40.

In urma precipitatiilor abundente cazute in cursul zilei de luni au fost inregistrate inundatii in peste 15 localitati din judetul Arad, pompierii intervenind cu motopompe pentru evacuarea apelor din gospodariile afectate.

C.B.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#inundatii 2010, #localitati inundate 2010, #alunecari teren 2010 , #inundatii