Potop la Galati: Opt morti, trei disparuti si mii de oameni evacuati - Update

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 08:30
11771 citiri
Potop la Galati: Opt morti, trei disparuti si mii de oameni evacuati - Update
Foto: Arhiva

Cel putin opt persoane au murit, trei persoane sunt disparute si sute de case au fost inundate, miercuri noaptea, in nordul judetului Galati.

Un bilant anterior indica faptul ca sase persoane si-au pierdut viata din cauza viiturii.

"Numarul persoanelor decedate in urma inundatiilor produse in judetul Galati a ajuns la opt", a anuntat presedintele Consiliului Judetean Galati, Nicolae Bacalbasa, in sedinta comandamentului pentru situatii de urgenta convocata la Guvern.

Avertizarile de cod galben de ploi, respectiv cod portocaliu, au venit dupa inundatii, precizeaza Realitatea Tv.

17 localitati au fost inundate de viiturile venite de pe versanti si au ramas fara curent electric, iar acum sunt izolate. Oamenii s-au refugiat pe acoperisurile caselor.

Nicoale Bacalbasa, presedintele Consiliului Judetean Galati, a precizat la Realitatea Tv ca printre persoanele care au murit se afla si un copil de patru ani. De asemenea, 715 locuinte au fost inundate si peste 5.000 de persoane sunt evacuate.

Bacalbasa a precizat ca este inundat un drum national, sosele judetene sunt impracticabile, iar traficul feroviar spre Barlad este blocat.

"Sunt 17 localitati afectate. Se lucreaza pentru evacuarea oamenilor, este prima masura pe care putem sa o luam, urmand ca in functie de evolutia situatiei sa trecem la evacuarea lucrurilor din case si la restabilirea situatiei", a declarat, la randul sau, colonelul Vasile Balaban, inspector sef la ISU Galati.

In comuna Cuca, din judetul Galati, 10 autoturisme au fost luate de ape, 20 de case au fost inundate si una a fost distrusa in totalitate, se arata intr-un comunicat al Politiei Romane.

In urma ploilor au fost inundate si posturile de politie din comunele Cuca, Corni, Cudalbi, Rediu si Costache Negri si 4 autoturisme, din dotarea posturilor de politie Cudalbi si Rediu, au fost avariate, mentioneaza sursa citata.

De asemenea, politistii rutieri au actionat pe drumurile nationale si judetene pentru "redirectionarea traficului rutier in zonele afectate si facilitarea accesului utilajelor pentru indepartarea aluviunilor aduse de pe versanti", arata comunicatul.

89 de militari cu trei mijloace tehnice apartinand Ministerului Apararii Nationale actioneaza in zona localitatilor Mastacan, Costache Negri si Pechea, din judetul Galati, pentru ajutarea populatiei si limitarea efectelor inundatiilor produse aseara in acea zona, se arata intr-un comunicat MApN, remis Ziare.com.

La randul sau, Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat la Realitatea Tv ca a discutat cu ministrul de Interne, Radu Stroe, si ca au si alte mijloace la dispozitie pentru a interveni in zona.

"Am pus la dispozitie in jur de 1000 de militari pentu aceasta situatie, avem mijloace pe care le vom pune la dispozitie in situatia in care trebuie sa intervenim. Avem un elicopter pregatit, in situatia in care se va solicita acest lucru", a spus Dusa la Antena 3.

Mai multe comisii ale Prefecturii Judetului Galati urmeaza sa stabileasca acum pagubele provocate de ploaie.

Vicepremierul Gabriel Oprea si ministrul pentru societatea informationala, Dan Nica, se deplaseaza, joi, la Galati, din dispozitia primului-ministru Victor Ponta, pentru a evalua situatia la fata locului, in urma caderilor abundente de precipitatii din ultimele ore si pentru a stabili de urgenta masurile care se impun, se arata intr-un comunicat remis presei.

Totodata, premierul Victor Ponta a dispus convocarea comandamentului de urgenta al Guvernului dupa inundatiile din Galati.

"Avand in vedere precipitatiile abundente cazute in ultimele ore in judetul Galati precum si prognoza meteo pentru orele urmatoare, Primul-ministru Victor Ponta a convocat un comandament pentru situatii de urgenta la Palatul Victoria", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Guvern.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#inundatii Galati morti, #Galati inundatii victime, #Galati oameni evacuati inundatii , #inundatii