Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Inundatii pe Valea Jiului - pompierii fac diguri

Vineri, 15 Martie 2013, ora 15:04
1822 citiri
Inundatii pe Valea Jiului - pompierii fac diguri

Mai multe gospodarii din Valea Jiului au fost inundate de apele Jiului, in noaptea de joi spre vineri, dupa ploaia torentiala ce a durat cateva ore.

Inundatiile au fost cauzate de caderi insemnate de precipitatii, dar si de scurgerile de pe versanti. In anumite zone din Valea Jiului a plouat cu peste 70 de litri pe metru patrat.

Astfel, in urma colmatarii unor podete si a suprasolicitarii retelei de canalizare a municipiului Vulcan si a oraselor Lupeni si Aninoasa au fost inundate mai multe garaje, curti si doua locuinte.

Peste 30 de pompieri au actionat toata noaptea cu motopompe pentru evacuarea apei din locuinte.

In plus, in zona Aninoasa, in apropierea unui cartier de case, a fost inaltat un dig, cu o lungime de 25 metri, din saci cu nisip, pentru a stavili eventuala iesire din matca a raului Jiu.

Pompierii au fost ajutati si de noua jandarmi, precum cat si de serviciile voluntare pentru situatii de urgenta ale primariilor pe raza carora se afla localitatile afectate, acestea intervenind cu buldoexcavatoare pentru decolmatarea podetelor.

Furnizarea apei potabile a avut de suferit ca urmare a precipitatiilor abundente. Vineri, intre orele 8 - 16 a fost sistata furnizarea apei potabile in orasul Petrosani in mai multe cartiere, fapt ce a afectat cateva mii de locuitori, care au ramas fara apa in locuinte.

Torente in Defileul Jiului

Ploile din ultimele 24 de ore au format adevarate paraie in zona Defileului Jiului. Totusi, norocul cel mare e ca vremea s-a racit si ploaia s-a transformat in ninsoare.

A plouat cu peste 70 de litri pemetru patrat in anumite zone ale Vaii Jiului, iar de pe versanti se scurg acum paraie.

In Defileul Jiului situatia este oarecum sub control si doar o minune a facut ca drumulnationalsa nu seinchida in noaptea de joi spre vineri.

"In defileu nu pot spune ca au fost probleme, asa cum a fost in Vestul Vaii Jiului, asta pentru ca Jiul de Est nu a avut un debit foarte mare. Am iesit de sub codul portocaliu, dar ramane in vigoare cel galben. Daca si Jiul de Est avea debit ca si celde Vest, atunci Defileul putea sa fie inchis din cauza ca s-ar fi inundat drumul national DN 66", a declarat Sorin Corici, seful Sistemului Hidrotehnic al Vaii Jiului.

Apele se scurg acum depe versanti si, pe anumite portiuni apa ajunge sa balteasca pe carosabil. Totusi, in ultimele ore s-a racit si a nins, dar nu sunt excluse nici caderile de pietre, care ar putea genera blocaje in trafic.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#inundatii Jiu, #inundatii Valea Jiului, #gospodarii inundate, #diguri inundatii , #inundatii