Inundatiile fac prapad: 19 morti. Evacuarile continua

Marti, 29 Iunie 2010, ora 17:55
16016 citiri
Inundatiile fac prapad: 19 morti. Evacuarile continua
Foto: Realitatea TV

14 persoane au murit in ultimele 24 de ore luate de ape, bilantul total, de la inceputul perioadei in care nordul tarii a fost afectat de inundatii, ridicandu-se la 19.

Astfel, potrivit ministrului Administratiei si Internelor Vasile Blaga bilantul arata astfel: o persoana a murit in Alba, una in Bacau, sase in Botosani, doua in Cluj, una in Iasi, sapte in Suceava si una in Vrancea.

Premierul Emil Boc a mers marti dupa-amiaza, in judetele Botosani si Suceava, grav afectate de inundatiile de luni seara, pentru a evalua situatia din teren, fiind insotit de cativa ministri.

Totodata, ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga a convocat o videoconferinta cu prefectii din tara la ora 16:00.

Ministrul a anuntat, marti seara, ca a autorizat declansarea starii de alerta in trei judete (Iasi, Neamt si Suceava), in Neamt urmand sa fie evacuate aproximativ 11.000 de persoane din opt localitati de pe malul Siretului.

Ministrul a mai anuntat ca a autorizat trimiterea de ajutoare umanitare in zona, constand in alimente si combustibil.

Peste 1.700 de oameni din judetul Botosani au fost evacuati. Adolescentul in varsta de 15 ani dat disparut in urma inundatiilor puternice de luni seara din judetul Botosani a fost gasit mort marti la pranz in municipiul Dorohoi, bilantul mortilor ajungand astfel la sapte, anunta Mediafax.

15 localitati din Botosani au fost afectate de ape in noaptea de luni spre marti, iar oamenii s-au urcat pe case sau in copaci, de frica sa nu fie luati de viituri. De asemenea, multi localnici au ramas blocati in podurile caselor. Sute de gospodarii au fost inundate.

Emil Boc merge in zonele inundate din Moldova

Multe animale au fost luate de ape, copacii scosi din pamant, casele si lucrurile oamenilor au fost distruse, iar localnicii isi striga cum pot disperarea. Persoanele evacuate pana cand pericolul trece, au fost cazate fie la unitatile de invatamant din localitatile de domiciliu, fie la rude.

In Pod Buhai 100 gospodarii sunt inundate si oamenii nu stiu cum sa se mai salveze.

Pentru judetele Iasi si Botosani a fost emisa marti si o avertizare imediata de vreme severa, intre orele 15:10 si 17:10.

Orasul Dorohoi, inghitit de ape

Cel mai mare prapad este in orasul Dorohoi, unde a plouat cu 163 litri pe metru patrat. Localnicii si-au parasit casele, de frica viiturilor inalte de peste 1,5 metri. Paraiale care strabat localitatea s-au revarsat si au inundat sute de gospodarii.

Sirenele din Dorohoi au inceput sa sune din nou, in jurul orei 11:00, anuntand o noua alerta de viitura.

Cod rosu de inundatii pe Siret si Buhai

"Este jale, sunt drumuri inundate, gospodarii inundate, poduri rupte, este de neimaginat. Nu putem merge mai departe de municipiul Dorohoi. Am incercat, dar pur si simplu nu putem trece.

Avem informatii ca podul de la Sendriceni este rupt, la fel si cel din Ibanesti si sunt mai multe, dar inca nu le-am centralizat. Dupa Dorohoi totul este rupt de realitate", a declarat, luni seara, directorul Directiei Judetene de Drumuri si Poduri Botosani, Romeo Caciuc, citat de Mediafax.

"A plouat extrem de mult, 163 de litri pe metrul patrat. Este o cantitate enorma si pe o suprafata foarte mare si a creat aceasta viitura. (...) Aproximativ un sfert din Dorohoi este sub ape, este o situatie unica si neintalnita pana acum in zona. Sunt foarte multe locuinte in apa. Am solicitat sprijinul colegilor de la Suceava si Iasi si actionam pentru salvarea persoanelor", a declarat, la Realitatea Tv, seful ISU Botosani, Radu Anton.

Viituri de peste 1,5 metri in Dorohoi

In total 14 drumuri sunt blocate de ape, potrivit Antena3. Viitura a rupt un pod care face legatura intre municipiul Dorohoi si comuna Lunca, drumul judetean intre cele doua localitati fiind inchis circulatiei. De asemenea, in judet, mai multe poduri au fost distruse de viituri, potrivit NewsIn.

Trafic feroviar inchis pe mai multe rute, din cauza inundatiilor

Si in judetul Suceava apele au facut victime si pagube. Peste 52 de localitati au fost grav afectate de inundatii in noaptea de luni spre marti, mai multe drumuri si poduri fiind avariate, 270 de persoane au fost evacuate din calea apelor, patru persoane au murit si doua persoane sunt disparute.

"Situatia este tragica, iar pagubele de neimaginat. Dupa ce in 2008 a fost distrusa de inundatii o mare parte din zona de nord si nord-vest a judetului, acum avem distrugeri majore in zona de est si nord-est, intre bazinul raului Suceava si al raului Siret" , a spus Gheorghe Flutur, seful CJ Suceava, pentru Mediafax.

Apele au afectat o portiune de aproape un kilometru din DN 17. Noua poduri si mai multe podete au fost distruse, iar 21 de poduri si aproape o suta de podete au fost avariate, anunta NewsIn, care citeaza date centralizate de Prefectura Suceava.

In urma furtunii de luni seara, 32 de comune din Suceava sunt nealimentate cu energie electrica.

Cota de pericol pe Siret a depasit jumatate de metru: 7 localitati sunt evacuate

Prefectul de Suceava a emis, marti la pranz, un ordin de evacuare a persoanelor din toate localitatile situate de-a lungul raului Siret, de la intrarea in tara pana la iesirea din judet, la Dolhasca, dupa ce cota de pericol in zona a fost depasita cu mai mult de jumatate de metru.

Este vorba despre localitatile Siret, Gramesti, Zvoristea, Beresti, Fantanele, Liteni si Dolhasca, potrivit Mediafax.

Specialistii au estimat ca nivelul apei va mai creste cu inca 50 de centimetri, debitul raului in jurul orei 13:30 fiind de 1.055 metri cubi pe secunda.

Inundatiile au facut ravagii si in judetul Iasi. Au fost afectate 69 de locuinte si gospodarii din comunele Valea Seaca si Cristesti, iar un batran de 83 de ani, din comuna Belcesti, dat disparut luni seara, a fost gasit mort, potrivit Newsin.

Primarii din sase localitati iesene, in aval de Lespezi, unde se asteapta o viitura puternica miercuri dimineata, evacueaza, in total, aproximativ 4.400 persoane, cele mai multe dintre acestea fiind din Lunca Pascani si comuna Rachiteni.

In judetele Valcea si Covasna peste o suta de gospodarii au fost inundate, marti seara, in urma unor ploi torentiale de scurta durata.

Doua persoane sunt date disparute dupa ce masina in care se aflau a fost luata de o viitura, marti seara, in zona localitatii Fenes din judetul Caras Severin.

In judetul Vaslui Prutul creeaza probleme. Autoritatile au dispus consolidarea a doua diguri de pe rau, care sunt amenintate sa fie sparte de ape. Aproximativ 200 de oameni cara saci cu nisip in localitatile Carja si Rasesti.

S-a dispus deja evacuarea intregii zone dig-mal de pe Valea Prutului, acolo unde peste 5.000 de hectare de teren sunt in pericol sa fie inundate.

Alin Maghiar, purtator de cuvant IGSU, a anuntat la Antena 3 ca 1.300 de angajati se afla in teritoriu pentru a acorda ajutor oamenilor. Acestia sunt insotiti si de 600 de voluntari.

Ploile si inundatiile continua

Meteorologii au prelungit marti de dimineata codul galben de ploi emis duminica seara care vizeaza 13 judete din nordul tarii. Atentionarea a fost prelungita pana pe 30 iunie, ora 09:00.

Vizate sunt judetele Maramures, Bistrita Nasaud, Mures, Harghita, Covasna, Suceava, Botosani, Neamt, Bacau, Vrancea, Galati, Vaslui si Iasi.

Cod galben de ploi prelungit pentru nordul tarii

Si Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis marti cod rosu de inundatii pe raul, Prut, Buhai la Padureni si Jijia pe sectorul Dorohoi-Dangeni, in judetul Botosani, si pe raul Siret la Sendreni, in judetul Galati pana pe data de 1 iulie, ora 16.00.

Cod rosu de inundatii pe Siret si Prut pana pe 1 iulie - incep evacuarile

Andreea Ghinea, Irina Ursu, Bogdana Boga

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#morti inundatii Botosani, #morti inundatii Romania , #inundatii