Presa de azi: O viata intreaga cu apa pana la genunchi

Sambata, 03 Iulie 2010, ora 09:05
2081 citiri
Presa de azi: O viata intreaga cu apa pana la genunchi
Foto: Arhiva

Inundatiile fac ravagii de mai bine de o saptamana, iar oamenii par sa nu mai fie impresionati nici macar de vizitele ministrilor si de promisiunile acestora. Pentru a intelege tragedia prin care trec sinistratii din Moldova, Evenimentul Zilei a facut un reportaj dintr-o barca - "o viata intreaga cu apa pana la genunchi", iar Adevarul vorbeste de "drama pompierilor-eroi: in timp ce ii ajutau pe altii, viitura le darama lor casele".

Gandul: Traian Basescu a gasit o solutie pentru sinistrati: "Se va taia de la Educatie si Sanatate". Udrea a vorbit despre brandul "Romania" langa un pod distrus

Localitatile Patrauti, Sauceni, Dornesti si Dorohoi, lovite de furia apelor, au fost, vineri, locuri de pelerinaj pentru presedintele Romaniei, Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrii Elena Udrea si Gabriel Oprea. Primul a ajuns Traian Basescu.

In jurul orei 15, elicopterul prezidential a aterizat in comuna Patrauti, din judetul Suceava. Seful statului s-a interesat de situatia oamenilor afectati de inundatiile puternice, le-a spus sinistratilor ale caror case au fost distruse de inundatii sa inceteze actiunea de scoatere a malului din locuinte si sa incerce sa recupereze "tot ce se poate", inclusiv caramizi, pentru construirea de noi case in zone neinundabile, potrivit Gandul.

In timp ce presedintele inspecta casele distruse de apele revarsate, o femeie a venit plangand, intrebandu-l ce sa faca. Basescu i-a raspuns: "Te muti, te muti mai sus. Nu mai construiesti aici. Recuperati ce se poate recupera din casa, ca o sa faceti alta (...). O sa vina materiale, boltari, lemn si faceti unde va da primarul".

Dupa ce i-a intrebat: "Mai oameni buni, de ce v-ati pus casa aici?", presedintele le-a spus sinistratilor la ce sprijin sa se astepte: "Guvernul va da materiale de constructii, o sa vina si ajutoare, va ajutati intre voi. E esentiala putina solidaritate".

Evenimentul Zilei: O viata intreaga cu apa pana la genunchi

Dunarea face un "U" gigantic la Tulcea, iar 200 de familii traiesc de generatii in aceasta burta a fluviului, rupti de oras. E singurul loc din Romania in care inundatiile sunt o banalitate.

Sunt legati de mlastina lor ca de Pamantul Sfant. E o fasie cu vreo 200 de case pe malul celalalt al Dunarii, rupta de orasul-mama, Tulcea, pe care bastinasii o privesc doar in zare, ca pe un continent separat, povestesc jurnalistii de la Evenimentul Zilei.

E cartierul Tudor Vladimirescu, o mahala inverzita, neschimbata de 100 de ani si in care toti isi vorbesc pe numele mic. E lumea lui Panait Istrati, traiesc aici de zeci de generatii si tot aici vor sa moara. Dunarea ii imbratiseaza din trei parti, ca intr- o stransoare sufocanta. E pamantul imbibat cu apa, bagi lama lopetii si dai de panza freatica.

Iar Dunarea le intra in casa de zeci de ori pe an. Apa ii asteapta in intunericul beciurilor, iar mortii isi dorm somnul vesnic in gropi pline de apa si namol. Isi traiesc viata cu apa pana la genunchi ca intr-o orezarie. Dar nu se dau dusi de-aici pentru un motiv foarte simplu: o fi doar o balta, dar e a lor.

Adevarul: Drama pompierilor-eroi: In timp ce ii ajutau pe altii, viitura le darama lor casele

Peste 50 de jandarmi, pompieri si politisti moldoveni au ramas cu casele pustiite de viitura, in timp ce erau mobilizati sa-si salveze semenii din calea apelor. Dumitru Posteuca (42 de ani) din Dorohoi a aflat de la colegi ca a ramas fara casa in timp ce ii evacua pe sinistratii din Radauti-Prut.

Jandarmii, pompierii si politistii au aflat ca nenorocirea s-a abatut si asupra lor chiar in timp ce se aflau in mijlocul puhoaielor. Cu toate acestea, au ramas sa-si duca misiunea la capat, dupa care au plecat sa adune ce se mai putea din propriile locuinte, scrie Adevarul.

Acum cinci zile, Dumitru Posteuca (42 de ani), angajat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Detasamentul Dorohoi, a plecat la Radauti-Prut sa evacueze oamenii din comuna, apoi la Pomarla, unde a ridicat toata noaptea diguri din saci de nisip in fata apelor Prutului ce urcasera pana la un metru jumatate.

Nedormit de peste 24 de ore, pompierul a ajuns apoi in localitatea Varlav sa-i ajute pe sinistrati. Acolo a fost anuntat de colegi ca viitura i-a facut praf locuinta. "Am crezut intai ca este o gluma. Am ajuns in fata casei prin apa si am intrat mai intai la vecina mea pentru a vedea daca este in siguranta", povesteste Posteuca, plutonier-adjutant.

Cand a intrat in casa, a descoperit ca doar hainele militare de gala ii mai ramasesera intregi. Restul bunurile fusesera umflate de viitura si au disparut fara urma.

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#inundatii Moldova, #sinistrati Moldova, #Basescu Moldova , #inundatii
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Cu banii furati de gangsterii care au confiscat miscarea din 1989 se puteau face cel putin cate o albie de reyervă fiecărui rau si parau inundabil si chiar si o autostradă suspendată (in caz că totusi ar fi inundatii) de la Constanta la Baia Mare.