Romania a depus actele pentru a primi bani de la UE pentru sinistrati

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 11:17
1512 citiri
Romania a depus actele pentru a primi bani de la UE pentru sinistrati

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a prezentat miercuri in plenul Senatului situatia inundatiilor din mai multe judete ale Romaniei, anuntand ca s-au depus deja acte pentru a primi 75 de milioane de euro de la Fondul de Solidaritate al UE.

De asemenea, Blaga a anuntat ca incepand de miercuri Ministerul Muncii va acorda ajutorul social, in valoare de 5.000 de lei, familiilor care au pierdut un membru din cauza inundatiilor.

"Facem o lista a ajutoarelor de acest tip pe care trebuie sa le acordam pana cand fenomenele se opresc. Sa speram ca joi se vor calma apele. Dupa asta trebuie sa facem o evaluare exacta a pagubelor. La Alba, Zalau si Cluj, cele mai afectate judete, evaluarile au inceput deja sa fie facute", a precizat ministrul de resort.

Ministrul a anuntat ca au fost inregistrate 21 de victime ale inundatiilor, potrivit celor mai recente date furnizate miercuri dimineata. Ultimele victime sunt doi cetateni care au fost surprinsi, marti seara, de viitura in timp ce se aflau masina, in judetul Caras-Severin.

Vasile Blaga a afirmat ca MAI actioneaza cu mii de jandarmi si politisti, care, din punctul sau de vedere, isi fac bine treaba.

Vasile Blaga a anuntat ca marti a facut deja demersuri pentru accesarea unor bani de la Fondul de solidaritate al Uniunii Europene.

"Accesam fondul pentru ca suntem in situatia in care pagubele pe perioada limitata de timp afecteaza 0,6% din PIB. Si din pacate pagubele vor depasi acest procent. Vom primi de la UE 75 de milioane de euro. Azi (miercuri - n.red.) Ministerul Muncii va acorda fiecarei familii care a avut decedati ajutorul social de 5.000 de lei", a mai precizat ministrul.

Vasile Blaga a mai spus ca, din pacate, autoritatile au fost depasite de intensitatea precipitatiilor, dar si-au facut datoria si au anuntat oamenii din timp.

"Am dat dispozitie ieri (marti - n.red.) sa fie utilizate toate mijloacele de evacuare ale oamenilor, pentru ca se stie ca persoanele in varsta accepta foarte greu sa isi paraseasca locuintele. Inca nu am trecut peste situatia critica. Sper sa rezistam pe Siret, adica digurile de acolo, deoarece asa au fost construite de specialisti. Am fost nevoiti pe o distanta de 35 de kilometri sa facem suprainaltari cu jumatate de milion de saci cu nisip", a conchis Blaga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Vasile Blaga masuri inundatii, #accesa bani europeni sinistrati , #inundatii