Opinii: "Tatismele" lui Basescu, produsul scolii de tampiti

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 03 Iulie 2010, ora 23:42
12186 citiri
Opinii: "Tatismele" lui Basescu, produsul scolii de tampiti

Cunoasteti dialogul dintre presedintele tarii si profesoara disperata din Dorohoi. Exista in acest schimb de replici adunata esenta intregii gandiri si mentalitati a sefului statului. Vorba romanului - "omul pe limba lui piere..."

Scena, daca nu ati urmarit-o pana acum la televizor, s-a petrecut asa.

Traian Basescu ii intreaba pe amaratii din Dorohoi, loviti de soarta si ape, daca au asigurari pentru casele pe care suvoaiele le-au maturat in cateva minute, iar apoi le-a recomandat sa isi faca. Moment in care, intr-adevar, o profesoara si-a isit din minti.

Cand abia te descurci cu banii, cand muncesti de dimineata pana seara ca sa supravietuiesti, cand vezi ca Guvernul iti mai taie si salariul cu 25%, dupa ce oricum e o mizerie de leafa, peste toate capac auzi ca preturile urmeaza sa sara in aer, iar la final te trezesti si cu casa maturate de ape.

Nefericit moment, ce-i drept, si-a gasit si presedintele sa descinda in mijlocul oamenilor si, mai ales, si mai nefericite sfaturi a avut pentru oamenii si asa rupti in buzunare.

"Cu ce, Doamne iarta-ne?!", a ripostat femeia. "Iau 11 milioane salariu, fac naveta la tara, pe frig, pe ploaie. E usor de spus 'faceti oameni buni asigurare'. Cu ce? Cu ce?"

Presedintele o mai intreaba inca o data daca este cadru didactic, probabil nevenindu-i sa creada ca un profesor poate sa ajunga la un astfel de nivel de disperare.

Dupa confirmarea femeii, tot mai iesita din minti, a venit si replica presedintelui, ce ar trebui sa intre in analele istoriei - "E jenant!" Ce poti sa ii mai raspunzi unui sef de stat care iti raspunde astfel doar pentru ca nu ai ramas un monument de calm si pace, dupa ce salariul tocmai ti-a fost taiat, iar casa luata de ape?

In ce lume civilizata un presedinte isi duce dialogul cu un simplu cetatean ca si cum s-ar afla in Parlament la contre cu Opozitia?

Porfesoara i-a raspuns, in acelasi ton disperat, ca "este jenant ca am invatat atatia ani si sunt injosita pana jos de tot". Primeste ca raspuns din partea lui Traian Basescu "la ce calitate are invatamantul...."

Vorbele femeii care ii urmeaza sunt "Se vede, a scos oameni ca dumneavoastra". Insa ultimul cuvant il are tot presedintele - "Sa renuntam la tatisme!"

Am dorit sa redau in integralitate dialogul pentru a sti despre ce vorbim si sa fim mereu cu materialul clientului in fata. Sa nu ne amagim cand afirmam acum ca, dincolo de ne-eleganta profesoarei, care poate fi inteleasa din motivele enuntate mai sus, replicile presedintelui sunt socante si devin aproape tragice.

Ca si cum i-ai spune unui om ramas fara acoperisul de deasupra capului sa isi pastreze calmul si sa discute cu tine, cel care l-ai lasat si fara un sfert din leafa, ca si cum ar vorbi cu cel mai bun prieten.

Insa dincolo de tonul presedintelui, sa-i spune cel putin neadecvat, iese la suprafata mentalitatea si gandurile adevarate pe care le impartaseste despre aceasta breasla. Despre scoala romaneasca, va mai aduceti aminte, cea care "produce tampiti".

Cand crezi ca doar asta este educatia din Romania, ca acestea ii sunt produsele, te comporti ca atare si, daca nu ai in fata o somitate, ci un profesor simplu de la tara nervos si suparat pe tine, ii spui direct in fata ca si el este jenant!

Dispretul si usurinta cu care presedintele a aruncat cele cateva cuvinte jignitoare la adresa femeii tradeaza nu doar distanta la care se afla Traian Basescu de problemele adevarate ale romanilor, ci si profund gresita intelegere a rolului si menirii cadrului didactic.

Traian Basescu nu a reusit nici macar sa ii inteleaga durerea femeii, daramite sa incerce sa ii gaseasca o rezolvare rezonabila, realista si potrivita contextului.

Ca in paradoxul mincinosului, Traian Basescu s-a gasit fata in fata cu paradoxul educatiei noastre.

Daca scoala romaneasca scoate tampiti pe banda rulanta, presedintele, si el un produs al acesteia, ce este? Sau exista si exceptii? Iar daca exista si derogari de la regula, de ce nu avem grija de ele, de ce nu avem mai mult respect pentru cei care le formeaza?

Cat despre problema de fond, cea a asigurarilor, sa vedem foarte pe scurt unde ar fi problema cea mai mare. Corect, oamenii ar fi trebuit sa aiba asigurari pentru casele lor. Insa, si mai in urma, la originea problemei, cine le-a dat voie sa isi construiasca casele in zone inundabile, in zone nesigura si neprotejate?

Cine i-a lasat de cinci ani de zile, de cand tara este inundata an de an la fiecare ploaie mai sanatoasa, fara diguri de protectie, fara sa investeasca nimic in siguranta lor?

Nu cumva chiar statul, al carui reprezentant la cel mai inalt nivel este chiar presedintele care isi permitea sa trateze plin de condescenta una dintre victimele neglijentei statului condus chiar de el?

Cat despre obligativitatea asigurarilor, probabil ca se stie ca nicio societate de asigurari nu iti mai asigura casa, daca aceasta este plasata intr-o zona de risc maxima de inundatii. Asadar, revenind, cine i-a lasat pe acei oameni sa isi construiasca locuintele acolo?

Cine a permis ca sistemul sa fie atat de slab, statul atat de haotic si disipat in autoritatea lui, altcineva decat reprezentantii sai, care acum merg in vizita si rad in nas oamenilor?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu inundatii, #Traian Basescu scoala tampiti , #inundatii