Ziare.com

Povestea unui spion rus in Romania

de Teodor Burnar
Vineri, 02 Iulie 2010, ora 10:55

   

Povestea unui spion rus in Romania
Viata unui agent "ilegal" nu seamana niciodata cu romanele cu spioni, dupa cum o dovedeste povestea unui agent rus detasat in Romania, pe finalul celui de-al II-lea Razboi Mondial.

Scandalul de spionaj din Statele Unite a reinviat povestile cu spioni rusi. In multe cazuri, insa, acestea nu au nimic special, pretinzand doar ca agentul sa arate normal, sa se incadreze in peisaj si sa astepte o misiune de la Moscova, care poate sa vina sau nu, scrie Steve LeVine de la Foreign Policy.

Acesta a aflat cum se deruleaza viata de spion de la un fost agent rus, Nikolai Khokhlov. Nikolai era agent sub acoperire, precum cei 11 arestati recent in Statele Unite, in pofida faptului ca nu a dus la indeplinire nicio misiune de spionaj.

"Ilegalii", termenul care descrie spionii plantati de Moscova in tarile vestice, dupa 1940, fac parte din elita serviciilor secrete ruse, fostul KGB, in prezent FSB. Dupa asasini, "ilegalii" fac cea mai grea munca.

Iata cum descrie superiorul lui Nikolai, Pavel Sudoplatov, sarcina unui "ilegal", in cartea sa "Misiuni speciale":

"Ilegalii opereaza fara acoperire diplomatica, sub o identitate falsa. Exista doua tipuri de operatiuni ilegale. Una presupune sa traiasca sub acoperire in Vest, asteptand sarcini de la centru, timp in care construiesc o retea de agenti. Este o misiune de durata, care tine intre 5 si 15 ani.

Cealalta, mai periculoasa, este sa patrunda in serviciile secrete ale inamicilor, pozand in simpatizant venit din Uniunea Sovietica".

Romania, plictisitoare pentru spioni

Steve LeVine afirma ca l-a cunoscut pe Nikolai in 2007, pe cand se documenta pentru o carte despre spionajul rusesc. Khokhlov, care dezertase din KGB, era acum octogenar si traia in San Bernardino, California. El a povestit ca a ajuns in Vest in anii '50, dupa ce refuzase sa elimine o tinta, supravietuind apoi unei incercari de asasinat cu taliu radioactiv a KGB.

Nikolai vorbea germana aproape perfect, iar in timpul razboiului fusese infiltrat ca soldat nazist pentru a-l asasina pe ofiterul SS Wilhelm Kube, la Minsk. Dar in 1945, inainte ca al II-lea Razboi Mondial sa se incheie, el a fost detasat in Romania ca "ilegal".

Din cauza accentului si a faptului ca nu stia romaneste, Nikolai a pozat in emigrant polonez, sub numele Stanislaw Levandowski. Pentru a avea o acoperire profesionala, Nikolai a primit bani de la centru, deschizandu-si un mic magazin de electronice.

Urmand instructiunile, Nikolai s-a comportat normal. S-a insurat cu o romanca, pe care a convins-o ca trebuie sa se casatoreasca pentru a nu-si pierde magazinul si libertatea, daca era retrimis in Polonia.

Insa Moscova nu i-a dat nicio misiune in Romania. Pe scurt, a fost plictisitor, a rememorat Khokhlov. Patru ani mai tarziu, spionul a insistat sa fie rechemat la Moscova.

Dupa fuga in Vest, Nikolai a studiat psihologia si a ajuns profesor la Universitatea din California. A lasat un fiu la Moscova si a mai crescut trei in SUA, alaturi de sotia sa Tatiana. Khokhlov, care sustinea ca nu a fost niciodata un asasin, a murit la cateva luni de la intalnirea cu LeVine, la 84 de ani.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5418 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte palpitant, dar...

un magazin de electronice in Romania, in anul 1945???
ce avea de vanzare, mobile, LCD-uri, laptopuri???

 

Scule made in china !

Holdsuruburi made in turcia cu cap electronic !
Radio cu tuburi electronice, plasme cu tuburi electronice si alte tuburi electronice ! :-D

Cred ca radio in principal

Existau Radio si alte electrocasnice si pe atunci.

e foarte plictisitoruni au ajuns presedinti ministri

parlamentari oameni de succes etc
sau corp de sprijin

 

De "Prostănac" se aude că a fost racolat !

E adevărat ?

 

A fost plictisitor in Romania...

Sa vinzi ce spune un spion dar sa nu cumperi niciodata.

 

unii, dar putini, au fost pe bune

altii, doar, scapati de la .......socola !

 

?!

ANA-ELECTRONIC ?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor