Celebre jafuri de capodopere - partea I

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 22:55
6872 citiri
Celebre jafuri de capodopere - partea I

Pe masura ce pretul operelor de arta urca - si urca vertiginos - atentia jefutorilor se indreapta tot mai frecvent spre acestea. In ciuda masurilor deosebite de paza, hotii isi fac treaba sistematic si constiincios, mai ales in ultima suta de ani.

Orice asemenea furt inseamna o paguba spectaculoasa, dar in unele cazuri, pe langa paguba, se adauga senzationalul faptului, odata cu o ciudata neputinta a autoritatilor de a gasi faptuitorii, care insa - foarte ciudat - uneori se dau singuri de gol, din greseala, noteaza Infoniac.

Leonardo da Vinci: "Mona Lisa"

Acesta este fara indoiala cel mai spectaculos jaf din toate timpurile, produs in ziua de 21 august 1911.

Un oarecare Vincenzzo Peruggia, fost salariat al muzeului Luvru, reuseste sa se strecoare in muzeu, dupa ora inchiderii, sa scoata faimoasa "Mona Lisa" din rama si sa plece cu panza, fara nicio sinchiseala, salutand chiar portarul la iesire.

Fiind imposibil sa vanda asemenea comoara, a tinut-o cativa ani in dormitorul sau dintr-un orasel italian, dupa care s-a hotarat s-o ofere contra cost muzeului local.

El a fost arestat imediat, tabloul a fost confiscat, dar la proces, s-a aparat cu o ditiramba patriotica, insinuand intentia de a reda tabloul Italiei, de unde fusese furat de soldatii lui Bonaparte si dus la Paris.

S-a ales cu o condamnare usoara, desi judecatorii n-au stiut ca insusi Leonardo da Vinci a pictat portretul chiar la Paris.

Campionul jafului: 239 tablouri furate

Campionul mondial al jafurilor de capodopere este indiscutabil francezul Stephane Breitwieser, care, intre 1995 si 2001, a furat exact 239 de tablouri, in valoare totala de 1,4 miliarde de dolari.

Specialitatea lui era sa fure tablouri mici, dar valoroase din muzee mici, unde conta ca si paza este mai relaxata. Metoda era simpla: scotea tabloul din rama si iesea cu el din muzeu, ascunzandu-l sub palton.

In ciuda numarul mare de furturi, Reitwieser n-a valorificat niciun tablou, intentionand sa-si faca o colectie proprie, nu avere. A fost prins asupra faptei, in noiembrie 2001, la Lucerna, Elvetia.

Intrucat nu vanduse nimic, a beneficiat de circumstante atentuante si o condamnare de numai 3 ani.

In schimb mama lui, care speriata de cele intamplate a incercat sa stearga urmele, punand pe foc 60 de capodopere, a primit 18 luni pentru complicitate si distrugere de bunuri.

Cel mai de seama jaf american

In ziua de 8 martie 1990, persoane necunoscute au intrat in Isabella Stewart Gardner Museum din Boston, comitand cel mai mare jaf cu obiecte de arta din istoria Statelor Unite: au plecat cu 13 tablouri, dupa ce pusesera in catuse paznicul de serviciu.

Printre ele figureaza piese de notorietate mondiala, ca de exemplu: "Concertul" de Jan Vermeer sau "Furtuna pe Marea Galileei" de Rembrandt.

Hotii au lucrat neindemnatec, deteriorand uneori panzele, cand le-au taiat din rame, ceea ce dovedeste ca nu se pricepeau deloc in problemele de arta.

Probabil ca de aceea nici nu-si dadeau seama ca cele mai multe picturi erau prea cunoscute, ca sa le poata cumpara cineva. Dezavantajul este ca nu le-au putut vinde, iar avantajul ca inca n-au fost prinsi.

Jaful secolului de la Sibiu

In primavara anului 1958, au disparut de la Muzeul Brukenthal din Sibiu opt capodopere de mare valoare, printre care celebrul "Ecce Homo", semnat de Tizian. Cu secretomania specifica, valoarea prejudiciului era greu de stabilit, dar se presupune ca se ridica la peste 25 de milioane de dolari.

Militia de atunci se arata neputincioasa, confruntata cu un asemenea moment: conditiile preventive erau precare, nu exista in tara o piata de desfacere pentru opere de arta, Romania n-avea conventii cu Interpolul.

Un caine politist adus la fata locului a adulmecat drumul parcurs de faptasi, dar s-a oprit in parcare, militia neputand trage alta concluzie, decat aceea ca hotii au plecat cu o masina. Halal cercetare!

Abia in 1998, ambasada Romaniei din Washington a fost anuntata ca s-au recuperat patru din cele opt picturi, printre care si celebrul "Ecce Homo". Un oarecare Ciro, prins cu alte jafuri, a recunoscut ca tot el actionase si in cazul de la Sibiu.

Recuperat in buna stare, tabloul se afla si astazi la muzeul Brukenthal. Poate fi vizitat, fiind bine pazit.

Asta nu e tot. Vom continua si maine cu acest material, prezentand alte cateva jafuri spectaculoase. Nu uitati, numai la Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#tablouri furate, #Mona Lisa tablou furat, #furt opera arta, #hot opera arta, #Muzeul Brukenthal Sibiu , #jaf
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Poza mikha
mikha
rank 5
Cand spun ca nu sunteti ziaristi ci fierari betonisti....