Centrul pentru Jurnalism Independent: Tratamentul brutal aplicat jurnalistului german e inacceptabil. Ce spune Ambasada Germaniei

Joi, 21 Iunie 2018, ora 16:35
7180 citiri
Centrul pentru Jurnalism Independent: Tratamentul brutal aplicat jurnalistului german e inacceptabil. Ce spune Ambasada Germaniei

Nu doar ca jurnalistul german Paul Arne Wagner nu trebuia tratat cu agresivitate de jandarmi, dar autoritatile erau obligate sa se asigure ca aceasta lucreaza in deplina siguranta si isi poate exercita profesia, spune Centrul pentru Jurnalism Independent. Situatia foto-reporterului este atent observata si de Ambasada Germaniei la Bucuresti.

Centrul pentru Jurnalism Independent critica, intr-un punct de vedere publicat joi, interventia agresiva a jandarmilor fata de protestatarii pasnici de la Bucuresti, in seara zilei de 20 iunie 2018, si considera inacceptabil tratamentul brutal aplicat jurnalistului Paul Arne Wagner, care a fost ridicat din zona Pietei Victoriei si retinut la sectie timp de mai multe ore.

Reactia CJI vine dupa ce, joi, Jandarmeria Romana a argumentat ca,, "desi persoana respectiva a sustinut ca este jurnalist, nu a facut dovada cu un document oficial care sa ateste aceasta calitate. Purtarea, la vedere, a unui badge inscriptionat 'PRESS' nu reprezinta un act oficial".

Insemnele de presa, spune CJI, - indiferent de forma in care se prezinta (carnet, card, badge, vesta inscriptionata) - sunt singurele care pot atesta calitatea de jurnalist a unei persoane.

Mai mult, paradigma in care se desfasoara azi informarea publica este diferita de cea de acum cativa ani, in care jurnalistul putea prezenta "un act oficial" care sa ii ateste calitatea profesionala.

Expunerea la vedere a insemnelor de presa este una dintre primele reguli ale oricarui jurnalist care participa, in calitate profesionala, la evenimente, cu atat mai mult la cele cu potential conflictual.

O atare expunere are tocmai menirea de a semnala participantilor faptul ca persoana respectiva se afla pe teren in exercitiul functiunii, pentru a informa publicul. Uneori, pentru captarea intregii perspective, pentru a prezenta toate punctele de vedere, jurnalistul trebuie sa "iasa din rand", ceea ce il poate pune in conflict cu regulile instituite de fortele de ordine, afirma CJI.

Tocmai de aceea, in Declaratia de la Medellin privind asigurarea sigurantei jurnalistilor si combaterea impunitatii[1], UNESCO cheama statele membre "sa informeze si sa pregateasca fortele armate si de politie pentru a respecta si promova siguranta jurnalistilor in situatii de risc si a se asigura ca jurnalistii pot lucra in deplina siguranta pe teritoriul lor".

"Solicitam MAI sa ia masurile care se impun pentru ca fortele de ordine sa respecte munca jurnalistilor, chiar si in conditii cu potential tensionat", se arata in documentul CJI.

Si Ambasada Germaniei la Bucuresti a luat cunostinta de faptele petrecute miercuri seara.

"Jurnalistul german Paul Arne Wagner este din nou liber; Ambasada Germaniei observa cu atentie derularea evenimentelor", se arata intr-un raspuns remis Ziare.com.

Jandarmeria romana l-a retinut, miercuri seara, in Piata Victoriei din Bucuresti, pe cetateanul german Paul-Arne Wagner, jurnalist independent, colaborator al mai multor publicatii intre care Suddeutsche Zeitung.

Tot miercuri, mai multi parlamentari PSD transformati ad-hoc in garzi de corp pentru Liviu Dragnea au imbrancit mai multi jurnalisti, la Parlament.

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat vineri, 15 octombrie, că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: Ziare.com