Una dintre victimele jandarmului povesteste ce s-a intamplat: Ochelarii mi s-au strambat, am fost ametit minute bune

Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 12:34
9778 citiri
Una dintre victimele jandarmului povesteste ce s-a intamplat: Ochelarii mi s-au strambat, am fost ametit minute bune
Foto: Captura video

Mai multi protestatari din Piata Universitatii au fost loviti, sambata seara, de un jandarm.

Totul s-a petrecut in timpul mega-protestului anti-PSD desfasurat pe 20 ianuarie, in Piata Universitatii, de unde s-a plecat in mars spre Parlament.

Evenimentul nu a fost lipsit de violente, insa acestea au venit din partea unui jandarm, care a fost surprins intr-o filmare exact in momentul in care impartea pumni protestatarilor, desi nu a fost instigat.

Una dintre victimele jandarmului este un fotograf profesionist, care lucreaza la Inquam Photos. Acesta a povestit, intr-un interviu acordat striblea.ro, cum s-a intamplat totul.

Fotograful George Calin se afla langa barbatul cu par carunt, care a fost si el lovit de jandarm. Acesta a povestit ca lumea impingea din spate, iar jandarmii ridicau si coborau gardul in repetate randuri.

"Oamenii erau agitati aici si indemnau sa se mearga pe bulevard. Vociferau si strigau inspre jandarmi cu o oarecare agresivitate. Episodul asta de du-te-vino s-a repetat de vreo trei ori. Dupa al treilea moment m-am trezit cu lovitura. Initial am crezut c-am primit o lovitura cu podul palmei. Eram plin de adrenalina, nu am resimtit puternic, dar ochelarii mi s-au strambat pe fata si am fost ametit minute bune", a povestit George Calin.

El spune ca in acel moment nu a realizat ce s-a intamplat, insa a inteles totul abia dupa ce a vazut filmarea, care s-a viralizat in scurt timp si pe retelele sociale.

"Noroc c-am avut pe cap doua caciuli si o gluga. Poate asta a atenuat lovitura", a spus Calin.

Dupa ce in mediul online a aparut filmarea cu jandarmul, aceasta s-a viralizat in timp scurt, internautii cerand identificarea si totodata demiterea lui.

Iata filmarea:

El a fost identificat duminica, anuntul fiind facut de Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, reprezentantii institutiei oferind si o explicatie pentru gestul colegului lor.

"Exista situatii in care jandarmii din prima linie, aflati de multe ore in dispozitiv, in picioare, in conditii meteorologice deosebite, pot fi supusi unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera si astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei actiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilita de verificarile interne", au transmis acestia.

Ce spune jandarmul

Raducu Serban, in varsta de 33 de ani, este a avut si el un punct de vedere. Intr-o discutie telefonica cu jurnalista Ramona Ursu, el sustine ca loviturile au fost "de oprire", adica aplicate in zona bratelor, pentru a-i face pe oameni sa stea pe loc.

Intrebat de jurnalista daca a fost lovit sau injurat de vreun protestatar, acesta a raspuns negativ, in schimb a explicat cum e procedura si a prezentat care mai erau pasii pana cand s-ar fi putut ajunge eventual la folosirea armelor de foc.

"Daca vedeti toate ordinele dupa care ne executam activitatea si toate tehnicile de interventie pe care noi le avem si gradualitatea folosirii fortei, cred ca o sa va dati seama ca, daca nu mai puteam face fata folosind forta fizica, urmatorul pas era sa folosim tot mijloacele corporale. Dupa aceea, sunt mijloacele intermediare si, dupa aceea, armele de foc. A fost urmatorul grad, din momentul in care in cordonul acela nu mai faceam fata. Era spart cordonul si am intervenit acolo unde erau probleme", a declarat jandarmul.

"S-au auzit multe, dar nu pot spune ca era ceva la adresa mea personal. Si nici eu nu am identificat pe cineva care sa execute acele lovituri de oprire. Erau lovituri de oprire in zona bratelor, in principal. Ramaneti inapoi, ramaneti pe loc inapoi!, atat, asta era scopul acelor lovituri. Pentru ca nu mai faceam fata fizic decat sa impingem si primisem ordin sa nu se sparga barajul acolo. Sunt masuri graduale si, la momentul in care una dintre masuri se dovedeste a nu mai fi suficienta pentru a asigura ordinea publica, intervenim gradual cu alte tehnici care sunt in regulamentele noastre, in manualele profesionale ale jandarmilor", i-a spus Raducu Serban jurnalistei, care a publicat pe pagina personala de Facebook discutia pe care a avut-o cu jandarmul.

Intrebat daca nu exista o modalitate de a interveni fara lovituri, jandarmul a raspuns ca nu si-a dat seama si ca, in general, el este "cel cu calmul".

Citeste si:

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#jandarm lovit protestatari, #jandarm loveste protestatari Piata Universitatii, #jandarm batut protestatari Bucuresti , #jandarmi