Dupa cazul ursului ucis la Sibiu, jandarmii primesc arme cu gloante de cauciuc si tranchilizante

Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 08:42
3192 citiri
Dupa cazul ursului ucis la Sibiu, jandarmii primesc arme cu gloante de cauciuc si tranchilizante
Foto: Facebook/Jandarmeria Romana

Guvernul a elaborat un proiect de OUG prin care Jandarmeria va fi dotata cu arme cu tranchilizante pentru a fi folosite asupra animalelor salbatice.

Pana acum, jandarmii nu aveau ce face in astfel de cazuri, cel mai des recurgand la "producerea unor zgomote puternice".

Semnalarile la 112 care au ca subiect animalele salbatice sau domestice cu un comportament agresiv sau periculos sunt directionate catre unitatile teritoriale ale Jandarmeriei Romane.

"Avand in vedere prevederile legale actuale, desi jandarmii se deplaseaza la fata locului, acestia nu dispun de mijloacele tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective. In conditiile date, de cele mai multe ori, se apeleaza la producerea unor zgomote puternice pentru a alunga animalele, fara ca printr-o astfel de actiune sa fie eliminat riscul aparitiei altor situatii potential periculoase. Tranchilizarea animalului, in vederea relocarii, ar fi o solutie adecvata la situatiile mentionate", se arata in nota de fundamentare elaborata de Ministerul Afacerilor Interne.

Jandarmii se mai confrunta si cu caini agresivi cand participa la perchezitii acasa la diverse persoane suspecte.

"In aceste conditii a fost necesara asigurarea prezentei la fata locului a unor persoane dotate cu arme cu tranchilizante, care sa intervina asupra animalelor respective, fapt ce a acordat persoanelor certate cu legea timpul necesar pentru distrugerea unor probe importante, necesare tragerii lor la raspundere", explica initiatorii.

Tranchilizarea se va putea utiliza de catre jandarmi si pentru protejarea animalelor care sunt prinse in capcanele unor braconieri sau aflate in alte situatii in care propria viata sau integritate corporala le este pusa in pericol.

In plus, noua OUG prevede ca jandarmii sa fie dotati cu arme cu gloante de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substante iritante si alte mijloace de protectie si de imobilizare. Actul normativ arata clar situatiile cand acestea pot fi folosite.

"In indeplinirea atributiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Romane este autorizat sa detina si sa foloseasca arme cu tranchilizante, substante tranchilizante, arme cu glont de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substante iritante, precum si orice alte mijloace de protectie si de imobilizare, pentru:

a) indepartarea sau imobilizarea animalelor care ameninta viata sau integritatea corporala a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora;

b) imobilizarea animalelor a caror viata sau integritate corporala este pusa in pericol in lipsa unei interventii umane", prevede proiectul de ordonanta de urgenta.

MAI motiveaza caracterul de urgenta al OUG prin "apropierea sezonului hibernal, acoperirea cu zapada a solului in zonele montane cu consecinta diminuarii drastice a surselor de hrana a animalelor salbatice si, corelativ, intensificarea activitatii acestora pentru hranire si acumularea resurselor necesare supravietuirii in perioada iernii, crescand astfel probabilitatea aparitiei cazurilor in care acestea coboara in zonele locuite si iminenta producerii unor incidente de natura sa puna in pericol viata sau integritatea corporala a persoanelor cu care interactioneaza".

Amintim ca in luna octombrie autoritatile din Sibiu au ucis un urs ratacit prin oras.

Ursul impuscat la Sibiu: L-au ucis inainte sa ajunga echipa de la Zoo. Ar fi vrut si sa-l calce cu masina

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#jandarmi gloante cauciuc tranchilizante, #OUG jandarmi tranchilizante urs , #jandarmi