La o simpla sedinta organizata in Brasov, PSD a gasit cu cale sa-si adune oamenii pentru un "minting de sustinere". Obiceiul dambovitean, valabil si la Brasov, este insa ca, la orice sustinere, sa apara si nelipsitele huiduieli plus ceva imbranceli. Ceea ce s-a si intamplat.
Pana aici, nimic neobisnuit, la imbranceli s-a remarcat numaidecat un agresor, un agresat, si jandarmeria venita la fata locului, ca sa faca ordine cu mijloace specifice. Ce trebuia sa faca jandarmeria? In opinia mea, trebuia sa-l izoleze pe agresor, eventual sa-l identifice sau chiar sa-l retina, daca este cazul si daca se justifica.
De asemenea, putea feri si victima de noi agresiuni, daca exista riscul ca, dupa indepartarea agresorului, sa mai persiste pericolul. Cativa gealati cu echipamentul din dotare ar fi instalat respectul, fara doar si poate.
Asta, teoretic. Practic, de indata ce jandarmii au vazut ca un agresor din ceata PSD loveste un barbat din ceata protestatarilor, au pus numaidecat mana pe acesta din urma si l-au plasat in duba.
In timpul acesta, pe agresorul din PSD nu l-a intrebat nimeni de sanatate, a fost lasat sa-si ovationeze sefii in liniste, cu riscul sa mai cotonogeasca si pe altcineva, daca i-ar fi fost pe plac.
Asta, fireste, nu putea ramane fara explicatie. Sa inhati victima si sa-l lasi in pace pe agresor, asta seamana, la scara mult mai mica, fireste, ca un episod din evenimentele 10 augusut trecut. Ca s-o dreaga, oficialii jandarmeriei au dat urmatorul comunicat:
"La finalul manifestarilor, in jurul orelor 11,20, doi barbati s-au imbrancit si si-au adresat reciproc injurii. Persoana agresata nu a solicitat ingrijiri medicale de specialitate si nu doreste sa depuna plangere impotriva agresorului. Persoana agresata a fost condusa la autospeciala Jandarmeriei pentru a fi izolata de ceilalti participanti la manifestare si pentru a evita alte eventuale conflicte cu participantii la protest. Dupa ce s-au asigurat ca nu mai este niciun pericol la adresa sa, jandarmii i-au permis sa plece".
Retin: doi oameni s-au imbrancit si si-au adresat reciproc injurii, iar persoana agresata nu doreste sa depuna plangere. Lamuriti-va, domnilor jandarmi: ori s-au imbrancit si agresat reciproc doi oameni, ori una singura a fost agresata. Iar daca agresat era numai unul, atunci cealalalt ce era? Nu cumva agresor? Iar daca era agresor, nu cumva de el trebuia sa se ocupe jandarmii si nu de celalalt?
Logica asa spune, dar jandarmeria o pune in duba tocmai pe victima, cam ca la evenmentele din 10 august trecut, cand stim cu totii cum ii loveau jandarmii pe protestatari si cum tot ei erau urcati in duba.
Cealalta chestie, cu agresatul care nu depune plangere, e nostima de tot. Atat mai lipsea, sa-i si multumeasca agresorului! As intreba retoric: cand a declarat el ca nu depune plangere? Cand se afla in duba politiei? Merci!
Nu stiu ce parere are ministrul de Interne despre toata tevatura, dar atata as intreba-o pe doamna Carmen Dan: daca agresorul ar fi fost dintre protestatari, iar cel agresat dintre simpatizantii PSD, atunci jandarmii pe cine ar fi pus in duba? Tot victima?
Raspunsul la aceasta intreabre este simplu, dar, in loc de raspuns, prefer o explicatie din care doamna ministru poate trage nu numai concluzii, dar si invataminte.
Ma voi referi la o nevinovata poezie, o splendida fabula, scrisa mai demult de scriitorul avar Rasul Gamzatov, din Republica Daghestan, aflata in componenta Federatiei Ruse. Fabula n-a fost tradusa in romaneste, dar, in traducere libera, suna cam asa:
Canarul isi plangea soarta, jelindu-se stapanului sau: "Esti un nemilos, de vreme ce m-ai inchis in colivie, ca sa traiesc incuiat aici!". Replica stapanului a fost exact in stilul jandarmeriei romane: "te-am inchis spre binele tau, ca sa nu te inhate pisica". Morala rezulta din raspunsul canarului: "daca iti era mila de mine, nu era normal sa fi inchis pisica in colivie"?
Daca tot va comportati ca huliganii Rezistati la... Vezi tot