Nu chiar totul este public pe Facebook! Judecatorii au anulat amenda Jandarmeriei pentru o postare ironica la adresa unui ofiter

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 08:13
17336 citiri
Nu chiar totul este public pe Facebook! Judecatorii au anulat amenda Jandarmeriei pentru o postare ironica la adresa unui ofiter
Foto: Arhiva Pixabay

Jandarmeria a amendat o persoana cu 1.000 lei pentru un mesaj ironic postat pe Facebook la adresa unui ofiter din cadrul UM 0575. Cateva luni mai tarziu, instanta a anulat amenda si a motivat ca postarea pe reteaua de socializare era setata "doar pentru prieteni", nu pentru "public".

Decizia in acest caz a fost data de Judecatoria Sectorului 5, dar Directia Generala de Jandarmi a Capitalei a contestat-o la Tribunalul Bucuresti.

Magistratii au explicat ca postarea de pe Facebook a fost distribuita in mediul online doar catre persoanele pe care barbatul le are adaugate in lista de prieteni virtuali si nu in mod public.

"Acest lucru inseamna ca nu poate fi accesata de orice persoana ce foloseste un motor de cautare pe Internet, ci doar de persoanele din lista mentionata si, eventual, de prietenii acestora din urma", explica Judecatoria Sectorului 5.

Drept urmare, fapta nu a fost comisa intr-un loc accesibil publicului, chiar daca s-ar considera mediul virtual in ansamblu ca reprezentand un asemenea loc.

"De asemenea, fapta nu a fost comisa intr-o adunare sau reuniune de mai multe persoane care, in opinia instantei, nu poate fi reprezentata efectiv de persoanele aflate in lista de prieteni virtuali ai petentului, neputandu-se nici verifica in ce masura acestea au accesat reteaua de socializare in acelasi timp pentru a vedea postarea petentului si a constitui astfel o adunare sau reuniune de persoane", mai motiveaza instanta.

Postarea

Totul a inceput pe 14 noiembrie 2018, atunci cand Mihai Dide, presedintele asociatiei "Evolutie in institutie", posteaza pe Facebook o fotografie cu un ofiter de jandarmi care era la un eveniment.

"Cap de p***, locotenent Mihai Nita, a venit el cu ideea sa mearga prin scoli si sa le spuna ce tari sunt jandarmii. Teapa pro***, voi merge si eu pe stadioane ca sa le spun ce trebuie sa faca, ca sa te trimitem la munca", scria Dide.

Desi postarea nu era publica, fiind setata doar pentru prietenii din reteaua sociala, jandarmii fac un proces-verbal si-l amendeaza pe Dide, motivand ca prin acest mesaj s-ar fi lezat onoarea si demnitatea locotenentului si implicit a institutiei Jandarmeriei Romane.

Contraventia i-a venit acasa, in plic, cateva zile mai tarziu, pe 20 noiembrie.

Amenda maxima

Amenda a fost data in baza art.2 pct.1 din Legea nr.61/1991, potrivit caruia constituie contraventie, daca nu este comisa in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerata infractiune, urmatoarea fapta: savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice.

Contraventia mai sus mentionata se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 1.000 lei.

Contestatia

Dide a contestat decizia. El a spus ca a participat la protestul din 10 august din Piata Victoriei, unde a vazut ca angajatii Jandarmeriei ar fi recurs la simularea unor actiuni violente pentru a putea discredita adunarea publica si a o reprima.

"Mai presus de acest aspect, agentii paratei au intervenit disproportionat cu gaze lacrimogene si cu tunuri de apa, desi manifestul era preponderent pasnic.

Urmare a intamplarilor din data de 10 august 2018, de altfel, a fost inceputa urmarirea penala in rem pentru tragerea la raspundere a agentilor paratei care si-au executat abuziv sarcinile de serviciu", explica Dide de ce avut aceasta postare.

Potrivit acestuia, locotenentul Mihai Nita ar fi fost unul dintre cei mai agresivi jandarmi la adunarea publica din data de 10 august 2018.

Critica invocarea jurisprudentei Inaltei Curti

Dide a sustinut ca procesul-verbal este nelegal si netemeinic. El a invocat gresita interpretare a jurisprudentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, privitoare la caracterul public al retelelor de socializare.

"Premisa de la care porneste rationamentul instantei supreme este accesibilitatea potentiala la profilul public deschis pe o retea de socializare, utilizatorii putand transmite informatii catre un public larg si nedefinit, fara a controla accesul destinatarilor la informatia publicata. Or, aceasta premisa nu este incidenta in cauza", sustine Dide.

El a explicat ca postarea este doar pentru prietenii din lista, nu pentru public, si a setat ca postarea sa fie accesibila numai persoanelor pe care le-a acceptat in lista de prieteni.

In plus, Dide a invocat exercitarea dreptului la exprimare libera prin intermediul mesajului postat pe contul propriu al retelei de socializare facebook, exercitare facuta in limitele prevazute de legea interna, in acord cu jurisprudenta internationala.

Dupa ce a analizat toate probele si pledoariile, instanta a aratat ca, in ce priveste contraventia, textul de lege spune ca fapta trebuie savarsita "in public".

"Cu toate acestea, insa, instanta observa ca, intre elementele constitutive ale contraventiei retinute in sarcina petentului, se distinge conditia ca fapta sa fi fost savarsita in public, conditie pe care o apreciaza ca fiind neindeplinita in prezenta cauza".

Cum arata postarea

Anuntul despre castigarea acestui proces l-a facut chiar cel care a primit amenda, Mihai Dide, presedintele asociatiei "Evolutie in institutie", tot intr-o postare pe Facebook. El a publicat cu aceasta ocazie si mesajul pentru care a primit contraventia, dar cenzurat.

Foto: Facebook/ Cristian-Mihai Dide

"Si-a setat confidentialitatea postarii"

Magistratii mai arata ca, sub aspectul existentei intentiei ca fapta ca fie auzita sau vazuta, instanta a precizat ca nu se poate retine in sarcina lui Dide astfel de intentie, intrucat acesta a distribuit postarea in cerc inchis, prietenilor sai virtuali, avand posibilitatea sa o distribuie si public, insa alegand sa nu faca acest lucru.

"Din moment ce a setat confidentialitatea postarii la lista sa de prieteni, instanta apreciaza ca, desi numarul prietenilor virtuali ai petentului pe aceasta retea de socializare este mare, totusi, nu se poate retine ca petentul si-a dorit si nici macar ca a prevazut ca aceasta postare va deveni publica.

Drept urmare, instanta apreciaza ca fapta savarsita de petent nu a fost comisa in public, neintrunind astfel toate elementele constitutive ale contraventiei retinute in sarcina sa, motiv pentru care se retine ca procesul verbal de contraventie nu a fost temeinic intocmit", a motivat Judecatoria Sectorului 5.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Mihai Dide Jandarmi, #Mihai dide facebook, #retea sociala postare , #jandarmi