Parchetul Militar a inceput urmarirea penala pentru purtare abuziva, abuz si neglijenta in serviciu, in cazul jandarmilor abandonati de colegi

Luni, 13 August 2018, ora 10:16
25478 citiri
Parchetul Militar a inceput urmarirea penala pentru purtare abuziva, abuz si neglijenta in serviciu, in cazul jandarmilor abandonati de colegi
Foto: Captura Digi 24

Procurorii militari au cerut documente de la toate institutiile care au avut reprezenanti in Piata Victoriei, in seara de 10 august, cu ocazia mitingului diasporei, potrivit colonelului magistrat Ionel Corbu, seful Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.

Procurorul a explicat ca in acest caz ancheta a fost extinsa si pentru neglijenta in serviciu: "S-a inceput, initial, urmarirea penala in rem pentru purtare abuziva, abuz in serviciu si urmeaza sa fie extinsa pentru neglijenta in serviciu, in contextul in care cei doi militari jandarmi au fost lasati izolati de colegii lor."

Intrebat daca ancheta se va opri doar la jandarmii care au actionat in Piata Victoriei sau va investiga si sefii care au dat ordinul, Corbu a explicat ca: "Problematica cercetarii urmeaza a fi examinata in ansamblu. Pot sa va spun ca s-au solicitat documente care vizeaza modul de organizare a misiunii de asigurare si restabilire a ordinii publice, in mod punctual cele prevazute in normele interne si conturate de prevederile Legii 550 (privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane - n.red.) ce contureaza activitatea Jandarmeriei Romane."

30 de plangeri

Ionel Corbu a explicat ca la acest moment se primesc plangerile persoanelor vatamate, directionate de sectiile de politie, in speta de la Sectia 1 de Politie.

"Sunt in jur de 30 de plangeri la acest moment. Colegii procedeaza la audierea persoanelor vatamate si in continuare o sa solicitam inscrisurile necesare conturarii unei probatiuni corespunzatoare si de la institutiile de resort", a precizat magistratul.

"Din cate stiu, arma jandarmeritei nu a fost gasita. Acest aspect este cercetat de Parchetul Capitalei", a subliniat Corbu.

Intrebat daca o sa cheme la audieri si jandarmi, Corbu a precizat ca vor fi citati: "Absolut pe toti despre care exista indicii ca au actionat in afara indatoririi de serviciu."

Magistratul a mai spus ca procurorii militari isi vor face datoria corespunzator si ca nu au fost imixtiuni in actul de cercetare.

Corbu a mai afirmat ca s-au solicitat inregistrari video inca din data de 11 august, de la toate institutiile, si de la Jandarmerie, de la televiziuni, de la partile vatamate si au inceput sa le stranga si pe cele de pe retelele de socializare.

"La acest moment lucreaza toti procurorii care sunt la sediu. Daca se impune, vor fi rechemati si cei din concediu", a precizat Corbu.

Ce s-a facut in ancheta

Procurorii militari verifica daca jandarmii care au intervenit la protestul diasporei se fac vinovati de abuz in serviciu si purtare abuziva. Anchetatorii cer victimelor si martorilor filmari cu momentele in care trupele speciale trag cu gaze lacrimogene, grenade defensive si bat manifestanti. Investigatorii au studiat si multe imagini din timpul violentelor, postate pe Facebook.

Ca sa ii ajute la ancheta, procurorii militari vor cere si televiziunilor imaginile filmate la mitingul de vineri.

Procurorii militari i-au invitat la Parchetul Militar pe toti care au participat la protestul de vineri seara si au fost raniti in urma interventiei jandarmilor sau pot furniza informatii importante despre violentele din Piata Victoriei.

Procurorii militari incep astazi audierile referitoare la interventia in forta a jandarmilor de vineri seara, cand protestele pasnice au fost denaturate si 400 de oameni au fost raniti.

Persoanele ranite in urma interventiei jandarmilor sunt chemate la Parchetul Militar pentru a le oferi date anchetatorilor. Oamenii pot veni, luni si marti, la sediul Parchetului Militar Bucuresti de pe Strada George Georgescu 2 din Sectorul 4.

Peste 30 de oameni au solicitat certificate medico-legale si au depus plangeri impotriva jandarmilor, in acest weekend. Pe langa actele medicale, multi au atasat si imagini filmate in timpul violentelor.

Apelul procurorilor

Amintim ca, duminica, procurorii militari au facul apel la cei care au fost vineri in Piata Victoriei si care fie au fost raniti, fie au filmari si informatii despre violente sa se prezinte la Parchetul Militar din Capitala.

Procurorii militari au precizat, intr-un comunicat de presa transmis sambata, ca s-au autosesizat dupa violentele de la protestul din Piata Victoriei si au deschis un dosar penal privind modul in care au intervenit jandarmii. Parchetul Militar va prelua si toate plangerile penale depuse la sectiile de politie, pe care le va reuni intr-un singur dosar.

Jandarmii au intervenit in forta, vineri seara, cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, in Piata Victoria, pentru a dispersa protestatarii aflati in fata sediului Executivului. Peste 400 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.

Gigi Becali a luat foc după ce Dan Șucu s-a declarat de partea Elenei Lasconi: "Face mare păcat că susține o femeie"
Gigi Becali a luat foc după ce Dan Șucu s-a declarat de partea Elenei Lasconi: "Face mare păcat că susține o femeie"
Dan Şucu, reprezentantul Confederaţiei Patronale Concordia, a declarat că oamenii de afaceri o susțin pe Elena Lasconi pentru funcția de președinte al României. Dan Șucu este și...
Care sunt cotele Elenei Lasconi și a lui Călin Georgescu, pe cea mai mare platformă de pariuri din lume. Suma pariată a depășit 17 milioane de dolari
Care sunt cotele Elenei Lasconi și a lui Călin Georgescu, pe cea mai mare platformă de pariuri din lume. Suma pariată a depășit 17 milioane de dolari
Platforma Polymarket, cunoscută pentru predicțiile sale controversate și pentru că a pariat corect pe victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, o cotează acum pe Elena...
#procurori militari protestatari imagini, #procurori militari protestatari informatii , #jandarmi
  1. O angajată de la Târgul de Crăciun din Craiova, pusă să lucreze într-o toaletă ecologică. Tonetele nu au ajuns la timp
  2. Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae. De ce este considerat ocrotitorul copiilor, al celor săraci și al celor acuzaţi pe nedrept
  3. Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, vizat de o anchetă pentru „rebeliune”. „Cazul este în curs de desfăşurare”
  4. Trump a ales la conducerea NASA un miliardar care e şi astronaut privat. Legătura dintre Jared Isaacman și Elon Musk FOTO/VIDEO
  5. Amnesty International acuză Israelul de genocid împotriva palestinienilor din Gaza. "Îi expune la o moarte lentă, calculată"
  6. Invenția care revoluționează lumea: Prima baterie din istorie care durează mii de ani VIDEO
  7. Tragedia lui Merkel dezvăluită. Eșecul său neștiut în fața lui Putin iese la suprafață
  8. Soluția găsită de un laureat al premiului Nobel pentru Economie pentru a pune capăt războiului din Ucraina
  9. Cât ar trebui să fie salariul mediu în România pentru ca o familie cu copii să ducă un trai decent
  10. Un alt pericol al lui Putin panichează o mare putere vestică: Rusia ne-ar ”afecta milioane de oameni”