Ministrul Justitiei are un rol important in procedura de extradare, potrivit Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, au explicat pentru Ziare.com surse din magistratura. Pe de alta parte, Tudorel Toader sustine ca aceasta procedura este doar de competenta organelor judiciare.
Curtea de Apel Bucuresti va dezbate, joi, cererea autoritatilor turce privind extradarea jurnalistului Kamil Demirkaya.
"Romania nu are in materie de extradare un sistem judiciar pur, ci unul mixt, in procedura este implicat si Executivul, nu doar judiciarul. Rolul ministrului Justitiei este de a verifica pentru conformitate cererile de extradare si actele anexate", explica sursele citate.
Alineatul 1 din articolul 38 din Legea 302/2004 arata care este rolul "examenului de regularitate internationala" - are ca scop verificarea conformitatii cererii de extradare si a actelor anexate acesteia cu dispozitiile tratatelor internationale aplicabile, inclusiv cu declaratiile formulate de Romania in baza dispozitiilor unor conventii multilaterale.
Procedural, cererile de extradare ale statelor straine ajung mai intai la Ministerul Justitiei, care le trimite la parchetele competente.
Alineatul 2 stabileste care este rolul Executivului in aceasta procedura.
"Ministerul Justitiei, prin directia de specialitate, efectueaza, in termen de 3 zile lucratoare de la data primirii cererii, examenul de regularitate internationala prevazut la alin. (1), spre a constata daca:
a) intre Romania si statul solicitant exista norme conventionale ori reciprocitate pentru extradare;
b) la cererea de extradare sunt anexate actele prevazute de tratatul international aplicabil;
c) cererea si actele anexate acesteia sunt insotite de traduceri, conform prevederilor art. 14;
d) exista una dintre limitele acordarii cooperarii judiciare prevazute la art. 3."
Articolul 3, la care face trimitere ultima prevedere, stabileste "limitele cooperarii judiciare":
"Aplicarea prezentei legi este subordonata protectiei intereselor de suveranitate, securitate, ordine publica si a altor interese ale Romaniei, definite prin Constitutie."
Daca Ministerul Justitiei trimite la instanta cererea de extradare, rezulta implicit ca aceasta solicitare este conforma cu interesele Romaniei, arata sursele din magistratura.
Precizarile au fost facute in contextul in care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a raspuns europarlamentarului Cristian Preda, dupa ce acesta din urma a cerut miercuri Ministerului Justitiei sa blocheze procedura de extradare a jurnalistului turc Kamil Demirkaya, care lucreaza la publicatia Zaman Romania.
Toader scrie pe pagina sa de Facebook ca procedura este de competenta organelor judiciare si nu crede ca "autorul solicitarii" ii cere sa incalce independenta acestora.
"Cristian Preda imi cere sa opresc procedura de extradare a unui jurnalist turc!
In conditiile legii, procedura extradarii este de competenta organelor judiciare.
Autorul solicitarii nu cunoaste acest aspect elementar?
PS: Nu cred ca autorul solicitarii imi cere sa incalc independenta autoritatii judiciare.
Nu cred ca autorul solicitarii are cunostinta de cazuri in care ministrul justitiei a stopat proceduri judiciare",a scris Tudorel Toader, joi dimineata, pe reteaua sociala.