12 ambasade ale unor state occidentale cer Guvernului Dancila sa nu adopte OUG pe Justitie

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 16:16
14845 citiri
12 ambasade ale unor state occidentale cer Guvernului Dancila sa nu adopte OUG pe Justitie
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Ambasadele mai multor state occidentale au transmis, miercuri, un mesaj public in care isi exprima ingrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar romanesc si cer Guvernului Dancila sa nu faca modificari prin care statul de drept si lupta impotriva coruptiei ar putea fi slabite.

Comunicatul este semnat de ambasadele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite si Suediei. Pe lista initiala aparea si Elvetia, dar la scurt timp a disparut.

"Noi, parteneri internationali si aliati ai Romaniei, chemam toate partile implicate in elaborarea ordonantelor de urgenta ale guvernului care modifica legislatia referitoare la domeniul justitiei, sa se abtina de la modificari care ar slabi statul de drept si capacitatea Romaniei de a lupta impotriva criminalitatii sicoruptiei.

Din pacate, solicitarile noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au ramas fara raspuns de la inceputul lunii ianuarie a acestui an", se arata in comunicatul postat miercuri pe paginile de Facebook ale Ambasadei Frantei si Ambasadei Germaniei in Romania.

Cele 12 ambasade sustin ca reformarea Justitiei trebuie sa se faca in interesul tuturor cetatenilor romani, subliniind, totodata, ca OUG-urile despre care se tot vorbeste in spatiul public pot avea un impact negativ asupra independentei Justitiei.

"Suntem profund ingrijorati de integritatea sistemului judiciar romanesc, care a fost zdruncinat de modificari imprevizibile care nu intaresc eforturile Romaniei de a consolida progresul in materie de justitie. Dimpotriva, efectul cumulativ al acestor modificari prezinta riscul incetinirii luptei impotriva coruptiei si subminarii independentei sistemului judiciar. Asteptam ca procesul de reforma sa se bazeze pe o abordare inclusiva care sa implice toate partile, prin consultari ample. Un astfel de proces trebuie sa se desfasoare in interesul tuturor cetatenilor romani. Acest lucru necesita, de asemenea, ca toti actorii implicati sa ia in considerare opiniile si propunerile de sprijin oferite de expertii juridici romani si internationali, pentru a evita o si mai mare alterare a progreselor remarcabile inregistrate in domeniul justitiei de Romania in ultimele doua decenii.

Ordonantele de urgenta care par a fi in curs de discutie pot avea un impact negativ asupra independentei justitiei romanesti, ceea ce ar slabi increderea cetatenilor si a partenerilor Romaniei in sistemul judiciar, dar si in guvernul Romaniei", precizeaza sursa citata.

In plus, in opinia tarilor partenere care isi asuma acest comunicat, "este esential ca Romania sa tina seama de recomandarile organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Venetia si GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene si ale Comisiei Europene din ultimul sau raport in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si sa asigure o justitie eficienta, transparenta si impartiala".

"Modificarile anticipate prezinta un risc de incalcare a valorilor comune. In plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durata asupra dezvoltarii economice a tarii.

Faptul ca Romania detine in prezent presedintia Consiliului Uniunii Europene ii confera o responsabilitate speciala.

Indemnam Guvernul Romaniei si toti actorii implicati sa tina seama in mod corespunzator de aceasta declaratie comuna si sa reafirme angajamentul politic al Romaniei de a sustine valorile noastre comune", mai sustin reprezentantii celor 12 ambasade la Bucuresti.

Guvernul s-a reunit in sedinta, de la ora 16:00, mai multe surse indicand faptul ca adoptarea controversatelor ordonante este iminenta, la presiunile liderilor PSD-ALDE, in frunte cu Liviu Dragnea.

In acest context, prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul de la Bucuresti sa nu schimbe legislatia in contradictie cu recomandarile MCV si ale institutiilor europene.

Pe retelele de socializare s-a anuntat un protest in Piata Victoriei, organizat in acelasi timp cu sedinta de guvern.

Citește și:
Mesajul agramat al Regelui Cioabă pentru austrieci: „ Vor fi numai pene de lebădă!”
Mesajul agramat al Regelui Cioabă pentru austrieci: „ Vor fi numai pene de lebădă!”
Autointitulat rege al romilor, Dorin Cioabă a reacționat după ce Austria s-a opus aderării României la spațiul Schengen. El a postat un mesaj agramat pe Facebook după ce Austria a respins...
Un fost ministru face lista eșecurilor lui Iohannis, cu Schengen pe primul loc: ”Tot ce a atins s-a terminat prost”
Un fost ministru face lista eșecurilor lui Iohannis, cu Schengen pe primul loc: ”Tot ce a atins s-a terminat prost”
Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, susține că ”tot ce a atins Klaus Iohannis s-a terminat prost” și că poate doar ”România Educată” este o pată mai mare decât aderarea la...
Comentarii
Poza Hastalavista
Hastalavista
rank 5
La cât e de obosita mintal Dracita o sa pună iarăși Romanica
Poza hello
hello
rank 5