Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

A fost sau nu amanat raportul MCV?

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 17:04
4128 citiri
A fost sau nu amanat raportul MCV?
Foto: romania-insider.com

Premierul Victor Ponta si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, sustin ca nu se pune problema unei amanari a prezentarii Raportului MCV, pentru ca ea era programata in luna ianuarie 2014. Toate informatiile publice dovedesc insa contrariul.

Astfel, la data de 30 ianuarie 2013, cand a fost lansat raportul anterior, Mark Gray (foto), purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a declarat ca urmatorul raport va fi prezentat pana la finalul anului.

De asemenea, in luna iulie, cand s-a facut o prezentare verbala a evolutiilor justitiei in Romania, Mark Gray a reiterat ideea ca urmatorul raport formal va fi prezentat "pana la sfarsitul anului".

Mark Gray (CE): Prezentarea CE in cadrul MCV nu a fost un miniraport

Mai mult, guvernantii de la Bucuresti au cerut insistent la Bruxelles ca raportul sa fie publicat inainte de termenul avansat, macar la sfarsitul lunii noiembrie, astfel incat evaluarea comisiei sa fie cunoscuta statelor membre care au conditionat intrarea noastra in Schengen de un raport MCV favorabil inainte de Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) la care urma sa se ia decizia.

De altfel, Mircea Geoana a declarat public acest lucru, iar premierul Ponta s-a aratat incantat de idee. "Mi-a spus si mie domnul Geoana si cred ca e o idee buna, pentru ca va avea loc Consilul JAI la inceputul lunii decembrie, pe 4-5 decembrie, daca nu gresesc. Daca Raportul MCV se publica dupa JAI, atunci la JAI o sa se spuna ca asteapta Raportul MCV", a declarat Victor Ponta in data de 26 septembrie.

Geoana: Cerem CE sa publice Raportul MCV din timp

A urmat insa scandalul declansat de inlaturarea procurorului Lucian Papici de la conducerea Sectiei I a DNA la scurt timp dupa ce expertii CE trimisi in Romania sa evalueze situatia au parasit Bucurestiul.

Demis prin fax de procurorul general Tiberiu Nitu, fara nicio motivare si fara consultarea cu seful DNA ceruta de regulament, procurorul Papici, cel care a instrumentat dosarul prin care Liviu Dragnea a fost trimis in judecata pentru fraudarea referendumului, a fost acuzat public in repetate randuri de Victor Ponta ca este un procuror "basist", care a instrumentat "dosare politice" intr-un mod "stalinist".

Inspectia Judiciara il acuza pe Ponta ca a adus atingere separatiei puterilor in stat si prestigiului justitiei

Marti, CSM i-a aparat reputatia procurorului Papici, criticand ingerintele premierului in justitie, inacceptabile intr-un stat de drept. De asemenea, mai multe ONG-uri au scris Comisiei Europene cerand sa ia pozitie fata de cele intamplate in Romania.

Ponta, reclamat la Comisia Europeana pentru declaratiile despre Papici si dosarul referendumului

Reactia Comisiei Europene a venit imediat. In aceeasi zi, Mark Gray a anuntat ca raportul MCV pentru Romania va fi prezentat "la inceputul anului 2014".

Ponta si Cazanciuc: Raportul era tot timpul in ianuarie

Reactia Guvernului Ponta a fost neasteptata. "Raportul pe MCV inteleg ca tot timpul era in ianuarie, nu? Va fi si anul asta in ianuarie", i-a spus Victor Ponta ministrului Justitiei in deschiderea sedintei de guvern de miercuri.

"Comisia tehnica era prevazuta de mult timp pentru final de noiembrie - 24-27 noiembrie. Practic, tehnic, nu era posibil a fi prezentat un raport decat in ianuarie. Deci nu se pune problema unei amanari, ci el asa era programat de la inceput. Dupa vizita de la sfarsit de noiembrie, urmeaza raportul care, evident, tehnic, are nevoie de o perioada pentru a fi redactat", a sustinut si Robert Cazanciuc.

Cazanciuc: Prezentarea raportului MCV era programata de la inceput pentru ianuarie 2014

Laura Codruta Kovesi: Revocarea lui Papici a creat o vulnerabilitate in DNA (Video)

Predoiu: Inclin sa cred ca e vorba de o consecinta directa a cazului Papici

Fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu a comentat situatia spunand ca, avand in vedere contextul, inclina sa creada ca raportul MCV a fost amanat pentru ca expertii CE sa faca mai multe evaluari.

"Initial, rapoartele erau in luna februarie si iulie. Cel din februarie era un raport tehnic intermediar, cel din iulie era raportul mare, cu concluzii politice. Cand s-a produs suspendarea, in 2012, au introdus un raport suplimentar in luna decembrie. Si atunci s-a nascut o noua ciclicitate.

Daca in Romania contextul ar fi fost normal, as fi zis ca aceasta amanare incearca sa recapete vechea ciclicitate a raportului, adica este amanat pentru luna februarie ca sa fie asa cum era inainte, februarie-iulie. Dar avand in vedere contextul in care vine aceasta amanare si promptitudinea anuntului, adica imediat dupa declaratiile premierului Ponta privitoare la procurorul Papici, care declaratii vin dupa alte declaratii ale premierului legate de justitie, eu inclin sa cred ca e vorba de o consecinta directa: au amanat raportul pentru ca vor sa faca mai multe evaluari", a declarat Catalin Predoiu pentru Ziare.com.

In plus, acesta a subliniat si un alt aspect, revelator.

"Sa nu uitam ca minsiunea de evaluare tocmai a plecat din Romania. Si daca tocmai a plecat inseamna ca raportul din decembrie ar fi fost facut pe baza concluziilor acestei misiuni. Or, incidentul cu procurorul Papici a venit dupa ce a plecat misiunea si atunci eu cred ca ei vor sa mai aiba o evaluare pana la raport. Cu alte cuvinte, ei au o problema in momentul asta - ceva nu e in regula, din punctul lor de vedere.

Repet, daca nimic nu s-ar fi intamplat, as fi spus ca e o amanare tehnica, pentru a se relua ciclicitatea initiala, dar cum s-a intamplat ce s-a intamplat, e un semnal ca sunt ingrijorati", a mai spus prim-vicepresedintele PDL, referindu-se la Comisia Europeana.

Un aspect inca neclar este daca Bulgaria mai este cuplata cu Romania, ca si pana acum.

"Din pacate, din 2012 lucrurile s-au inversat. Noi am stat intotdeauna mai bine decat bulgarii, dar din 2012 ei au rapoarte bune, noi avem rapoarte proaste. Al lor oricum a ramas la ciclicitatea initiala, daca nu ma insel", a conchis Catalin Predoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#raport MCV amanat ianuarie, #Predoiu raport MCV amanat, #Ponta raport MCV Papici , #justitie