A patra putere in stat, pe persoana fizica

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 07:04
28993 citiri
A patra putere in stat, pe persoana fizica

Din septembrie, numele noului presedinte al ICCJ va fi Corina Corbu. Nu in baza a cine stie ce informatii sofisticate pe surse, ci pentru ca dna Corbu este singura care si-a depus dosarul pentru intrarea in competitia pentru conducerea instantei supreme. Este probabil surprinzator pentru multi ca nu exista mai multi doritori sa ocupe cea mai inalta functie din sistemul judiciar. Explicatia e insa simpla si ea rezida intr-un nume. Un nume devenit a patra putere in statul roman.

Una dintre cele mai importante modificari aduse de PSD-ALDE Legilor Justitiei este eliminarea totala a Presedintelui Romaniei din decizia numirii presedintelui ICCJ. Daca pana toamna trecuta acesta era numit de presedinte la propunerea sectiei de judecatori a CSM, in noua sa forma, articolul 53 din Legea 303/2004 prevede ca:

"Presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani".

Sectia de judecatori este condusa si de jure, si de facto de judecatoarea Lia Savonea. Este feuda domniei sale. Practic, dna Savonea este stapana unui grup majoritar in aceasta sectie, alcatuit din dnele Baltag, Marcu, Tint, Oprina si, mai nou, Ghena, iar deciziile dnei Savonea se executa, nu se discuta. Asa cum a fost si in cazul concursului pentru sefia SS, castigat de Adina Florea in fata comisiei alcatuita din judecatoarele Savonea, Marcu si Tint.

Cine e Lia Savonea, noua sefa CSM: Dosare celebre si decizii controversate. Sotul e fost coleg de cabinet cu Catalin Voicu

Opozitia la dna Savonea este nu numai slaba numeric, ci si hartuita. Cristina Tarcea a fost haituita cu o actiune discipinara declansata dupa ce Lia Savonea i-a cerut revocarea, dna Chis a fost marginalizata, iar dl Mateescu este hartuit de SS cu redeschiderea unui dosar penal clasat.

Harta secreta a justitiei. Culoarele puterii reale

Deci, practic, cea care numeste noul presedinte ICCJ este Lia Savonea, aproape pe persoana fizica. Sigur ca pentru imaginea dnei Savonea si a dnei Corbu ar fi fost util sa existe si macar un contracandidat care sa valideze ideea de competitie. Dar nimeni nu a mai vrut sa joace rolul de papagal de servicu care sa fie umilit intr-un concurs cu castigator cunoscut.

Cat de eficienta e dna Savonea cand vrea pe cineva se stie de exemplu din promovarea la sefia sectiei penale a judecatorului Daniel Gradinaru. Dupa ce fosta sefa a sectiei, Mirela Popescu, judecatoare de mare calibru, a fost umilita in sectia de judecatori cand a incercat sa obtina al doilea mandat, numirea dlui Gradinaru, in baza noii forme a art 53, a devenit o simpla formalitate, tot fara contracandidat.

Interesant este ca printre primele griji ale dlui Gradinaru la sefia sectiei a fost sa infiinteze completurile de 3 judecatori specializate pe coruptie, de parca ar fi avut remarcabila intuitie ca Liviu Dragnea va invoca aceasta chestiune in ultima sa incercare de a scapa de puscarie.

Ca dna Corbu e una dintre preferatele Liei Savonea se stie si de la concursul pentru sefia sectiei contencios administrativ si fiscal a ICCJ, castigat de dna Corbu cu o contracandidata, dna judecator Eugenia Marin, spulberata de Lia Savonea.

Pentru dna Savonea numirea presedintelui ICCJ are mize multiple. Pe de-o parte isi adauga la salba de impresionanta putere si ICCJ in ansamblu. Asta dupa ce controla deja sectia de judecatori a CSM, Inspectia judiciara, mai toate sectiile ICCJ, SS, Curtea de Apel Bucuresti, cel putin un judecator constitutional.

Dar presedintele ICCJ este membru de drept al plenului CSM, unde dna Savonea scapa de Cristina Tarcea si aduce in loc un pion. Daca scapa si de ministrul Birchall, care acum o incurca destul de serios, se va numi ca a pus mana si pe plen.

Practic, dna Savonea a devenit o putere in stat in sine, nealeasa, necontrolata si contestata masiv in chiar sistemul din care provine, ca dovada deciziile adunarilor generale ale Curtilor de Apel Brasov si Pitesti de a cere revocarea din CSM a Liei Savonea.

Interesant si profilul alesei, adica al Corinei Corbu. Domnia sa a fost suspendata din magistratura si judecata pentru favorizarea infractorului in procesul judecatoarei Barsan. Mai precis, dna Corbu a fost acuzata ca le-ar fi avertizat pe judecatoarele anchetate ca impotriva lor a fost emis un mandat de interceptare. A fost achitata dintr-un singur motiv: a existat un singur martor care a confirmat ca dna Corbu ar fi divulgat existenta mandatului, tot judecatoare la ICCJ.

Ma intreb daca dna Corbu, desigur nevinovata din punct de vedere penal, mai indeplineste conditia bunei reputatii. Dar, in mod cert, indeplineste conditia unei maxime adversitati impotriva DNA.

Ca o dovada, a fost judecatoare cu opinie separata in sensul sanctionarii Laurei Codruta Kovesi in dosarul contestatiei facuta de Inspectia judiciara la decizia sectiei de procurori a CSM de a nu o sanctiona pe dna Kovesi pentru ca si-a trimis consiliera, pe judecatoarea Dana Titian, sa faca un control la doua structuri teritoriale ale DNA.

Dar e mai mult decat atat. Este vorba despre inca o manifestare a restauratiei de tipul reactivarii lui Cristian Deliorga. Dna Savonea si dna Corbu au o veriga care le leaga de multa vreme. Mai precis din vremea cand amandoua erau sefe de sectie la Tribunalul Bucuresti in mandatul de sefa a TMB a Mariei Huza. Adica pupilele Mariei Huza.

Dna Huza era o apropiata a PSD si mai ales a ministrului Rodica Stanoiu. Tot dna Huza a fost anchetata de DNA, trimisa in judecata si achitata pentru ca fapta a fost dezincriminata. In sala de judecata, inculpata Maria Huza a amenintat explicit judecatorii.

Maria Huza a fost si membru CSM unde a adus-o dupa ea pe Corina Corbu in pozitia de secretar general al CSM. Direct de acolo dna Corbu, dupa ce nu a mai pofesat 5 ani de zile si fara sa fi fost o zi judecator de curte de apel, a ajuns judecator ICCJ. Decizia acestei avansari minune a fost luata de CSM condus de Florica Bejinariu, judecatoarea declarata de CNSAS colaborator platit al securitatii.

Avansarea dnei Corbu la ICCJ a fost atacata in instanta de asociatiile de magistrati, AMR si UNJR (este foarte interesant ce pozitie vor avea acum cele doua) insa sesizarea a fost respinsa pe motive de procedura, nu de fond.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Corbu presedinte ICCJ, #Savonea presedinte CSM , #justitie
Comentarii