Aberatia zilei: Arestatii din bucatarie si dosarele doldora de ciuperci

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 09:54
7514 citiri
Aberatia zilei: Arestatii din bucatarie si dosarele doldora de ciuperci

Sa faci dreptate in Romania e foarte greu chiar si atunci cand ti se pun la dispozitie toate conditiile, dar sa faci dreptate la Deta e de doua ori mai dificil, iar la Oravita e chiar periculos.

De 14 ani, Judecatoria Deta (Timis) functioneaza in patru apartamente. Arestatii sunt tinuti intr-o fosta bucatarie, dupa care sunt dusi sa fie judecati in... sufragerie, unde a fost amenajata sala de judecata, informeaza Digi24.

De 14 ani, ati retinut, da? Adica nu din vara asta sau de anul trecut, din cauza unor lucrari nefinalizate in alta parte, sa zicem...

Cele 4 apartamente in care isi desfasoara activitatea judecatoria sunt situate intr-un bloc din centrul orasului.

"Oamenii asteapta pe hol. Ne descurcam cum putem. La etajul doi, bucataria a fost transformata in camera in care sunt lasati detinutii in procesele cu arestati", a declarat Daniel Herman, presedintele Judecatoriei Deta, pentru Digi24.

Dreptatea se imparte intr-o fosta sufragerie, unde se inghesuie umar la umar procurorul, judecatorul si grefierul, ca niste buni colegi de banca la scoala. Atmosfera e intima, calda, dar noi ne intrebam daca mai e loc si pentru avocatul celui acuzat.

Raspunsul vine de la decanul Baroului Timis si e nuantat: avocatii au locul lor in sala de judecata, dar nu si in cladire.

"Pentru avocatii care acorda asistenta juridica din oficiu nu s-a putut repartiza o incapere, desi legea de organizare a avocaturii prevede obligatia instantelor de a asigura o incapere, un spatiu pentru asistenta din oficiu", a declarat Valeriu Rauta.

Inspectia Judiciara a semnalat aceasta anomalie, dar pana acum Tribunalul Timis, de care apartine Judecatoria Deta, nu a facut nimic. De 14 ani!

Tot e bine, macar in acest caz nu este nimeni afectat fizic (poate, cel mult, psihic). La Judecatoria Oravita, in schimb, sanatatea participantilor la actul de justitie este pusa in pericol.

Un control dispus in acest an de Consiliul Superior al Magistraturii a scos la iveala faptul ca spatiul in care functioneaza judecatoria din Oravita este infestat cu o ciuperca agresiva inca din 1974, informeaza Renasterea Banateana.

Cladirea a fost reabilitata, dar ciuperca nu a disparut, motiv pentru care personalul care lucreaza in compartimentul Arhiva-Registratura e obligat sa poarte halate si masti. Nu si celelalte persoane care pun mana pe respectivele dosare si care, de la grefieri la justitiabili, sunt supuse astfel unui real risc de infectare.

Mai mult, din cauza acestui risc, dosarele nu sunt predate la Arhivele Nationale, asa cum ar fi normal si cum fac celelalte instante din tara, informeaza jurnalistii banateni.

De 42 de ani, ati retinut, da?

Doua aberatii in instantele dintr-un singur judet. Cine stie ce-o mai fi in restul tarii...

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Citeste si:
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
Senatorul AUR Rodica Boancă a anunţat că a depus o plângere penală "pentru zădărnicirea combaterii bolilor" în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive...
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...