Nu cred ca pana acum am asistat la un asalt asupra Justitiei de magnitudinea celui pe care il vedem acum. E pe toate fronturile si cu toate armele din dotare, de parca ar fi un fel de "acum ori niciodata!"
Pe de-o parte, avem atacul pe legislatie. Nici nu mai stiu cate initiative legislative de amputare a codurilor Penal si de Procedura Penala sunt acum in Parlament. Avem incercarea de a restrange drastic aria arestului preventiv, de a inlocui "suspiciunile rezonabile" cu "indiciile temeinice", de a anula conflictul de interese la nivelul parlamentarilor, de a elimina catusele etc.
In plus, tot in Parlament se consuma batalia pentru apararea lui Dan Sova cu toate aspectele dovedite neconstitutionale, nesfarsite trageri de timp si cu o probabilitate minima, in opinia mea, de solutionare intr-un mod cat de cat credibil si decent.
Avem apoi atacul pe institutii, DNA, ICCJ si CSM, iscat de cazul Rarinca. Fara a astepta rezultatul anchetei Inspectiei Judiciare, menita tocmai sa faca lumina in acest caz, voci puternice din presa si din politica cer demiterea doamnelor Kovesi si Stanciu, desi niciuna nu a avut nicio calitate in instrumentarea dosarului Rarinca.
Nu inteleg cum un om de buna credinta, ca e politician, ca e ziarist, ca e simplu cetatean, nu asteapta rezultatul anchetei disciplinare a celui mai inalt for al Justitiei inainte de a trage concluzii si a cere demisii. Fara ancheta de unde stii adevarul si daca nu stii adevarul cum te poti pronunta? Sau nu vrei, de fapt, adevarul si nu doresti decat sa starnesti o furtuna? Sa generezi o isterie nu numai pentru a obtine niste revocari, cat si pentru a decredibiliza actul de justitie?
Si aici am ajuns la al treilea palier al atacului, probabil cel mai grav, dupa parerea mea, pentru ca de succesul lui depinde succesul primelor doua - increderea opiniei publice in Justitie.
Cea mai mare problema a celor care vor anticoruptia in cotet este tocmai nivelul de incredere fara precendent al romanilor in institutiile anticoruptie, in actul de justitie si in magistratii care conduc aceste institutii.
Cat timp cota de incredere este asa de mare, e greu sa misti ceva fara sa iti atragi o sanctiune electorala severa, dupa cum s-a vazut in noiembrie 2014.
Deci increderea trebuie subrezita. Cum? Prin amplificarea pana la isterie, daca nu chiar montarea, unui caz cu profunde tuse emotionale - omul obisnuit, o femeie care, dupa cum zicea o moderatoare de la Antena 3, ne poate fi mama, sora sau sotie, strivita de un sistem represiv.
Am urmarit atent interventia dnei Rarinca de joi seara la aceasta televiziune. Sincer, daca nu avea un scenariu bine pus la punct, este un real talent in materie de comunicare, unul de-a dreptul uimitor, iar felul in care jongla cu articolele de lege si rationamentele juridice mi s-a parut miraculos pentru o persoana care pretinde ca nu are asistenta juridica.
Ideea care cred ca trebuie intiparita adanc in cat mai multe minti e ca fiecare sa se simta in nesiguranta pentru sine si pentru, nu-i asa, mama, sotie sau sora.
Niciun argument rational din lumea asta nu face fata argumentului emotional si pe asta se bazeaza cele mai eficiente manipulari.
In opinia mea, manipuland emotional un caz deocamdata neclarificat la nivelul Inspectiei Judiciare, al CSM, pare tintita increderea opiniei publice in Justitie, pentru ca astfel sa se faca partie fara obstacole masacrarii legislatiei penale si probabil institutiilor Justitiei.
Dar ceea ce ma inspaimanta cu adevarat este amplitudinea aliantei politico-mediatice implicate in acest asalt, pe toate fronturile. Varf de lance este Antena 3, ceea ce nu mi se pare deloc surprinzator. Lupta anti-justitie e deja o marca a acestei televiziuni.
Dar echipei lui Mihai Gadea i se adauga glorios Evenimentul Zilei prin Ion Cristoiu, care intr-un text vorbeste depre "rafuiala mafiota poreclita lupta impotriva coruptiei". B1 TV e desigur tot pe acolo.
Dar aceasta alianta mediatica are desigur si acoperire la politicieni. Calin Popescu Tariceanu si Elena Udrea sunt mana in mana in razboiul impotriva Justitiei. Cere dl Tariceanu demiterea dnelor Stanciu si Kovesi? Cine sa-i tina insonul? Dna Udrea de la inaltimea celor 72 de zile de arest, desigur.
Traian Basescu ii acuza pe Victor Ponta si CPT ca vizeaza controlul Justitiei, dar le face copios jocul decredibilizarii invocand la randul domniei sale "setea de putere si goana bezmetica dupa imagine a catorva lideri din justitie, secondati de generali SRI cu capacitate ridicata de presiune si santaj", care ar fi generat "derapaje care pot fi cu greu acceptate", si inclinandu-se in fata celor doi judecatori de la Curtea de Apel care au facut dreptate.
Victor Ponta e mai rezervat in privinta cazului Rarinca pentru care varf de lance e Calin Popescu Tariceanu, in schimb nu pierde nicio ocazie sa dea de pamant cu decizia ICCJ in cazul Dragnea, condamnarea "simbolica" a unei decizii politice.
De la PNL Catalin Predoiu si Alina Gorghiu au pastrat linia in favoarea Justitiei, insa Ludovic Orban a "sucombat" in studioul Antenei 3, declansand un autentic rechizitoriu la adresa Liviei Stanciu. Nu ma indoiesc ca are o mare parte din PNL in spatele domniei sale, indiferent ce zice presedintele Iohannis si indiferent cat de pro-justitie este mesajul oficial al PNL.
Niciodata nu cred ca am avut o alianta mai impresionanta impotriva Justitiei, si in presa si in politica, si nu cred ca ea a fost in ultimii 20 ani intr-un pericol mai mare. Un pericol accentuat de manipularea emotionala masiva a momentului.
Deja... Vezi tot