Adevaratele tinte ale lui Toader si Dragnea. Incepe marea epurare!

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 08:52
43603 citiri
Adevaratele tinte ale lui Toader si Dragnea. Incepe marea epurare!

Ordonanta de modificare a Legilor Justitiei nu este decat un praf aruncat in ochii Comisiei de la Venetia, ale carei recomandari nu le respecta, ba dimpotriva. Pentru ca in spatele acestui praf sunt vizate adevaratele tinte ale lui Tudorel Toader si ale PSD.

OUG este din start viciata procedural grav pentru ca nu a fost respectata o minima transparenta decizionala si nu exista avizul CSM. Avizul nici macar nu a fost cerut pe forma adoptata, ramasa secreta si dupa sedinta de guvern.

Este un prim viciu de legalitate, caruia i se adauga unul de constitutionalitate, pentru ca una dintre prevederile OUG contravine flagrant unei decizii CCR de anul acesta. Mai precis, CCR a impus ca magistratii sa nu mai fie detasati pe functii politice, in Legea 303 a fost inclusa aceasta interdictie, iar OUG-ul lui Tudorel Toader amana intrarea in vigoare a acestui articol pana la mijlocul lui 2019.

A fost, se pare, o incercare de a o tine pe dna Marieta Safta in functia de secretar de stat, cu incalcarea deciziilor CCR daca e nevoie, esuata din cauza scandalului de presa iscat.

Pe fond, dintre solicitarile Comisiei de la Venetia pare a fi solutionata cea referitoare la pensionarea magistratilor dupa numai 20 de ani vechime. Fals! A fost doar amanata un an de zile, pana cand, spune ministrul, se va face evaluarea efectelor ei.

Deci in tot timpul trecut de la aparitia proiectului de lege, pe care Ministerul Justitiei (MJ) a dat un aviz de altfel, cu toate trimiterile si intoarcerile la CCR care au durat luni bune, Ministerul Justitiei nu a facut un studiu de impact, adica nu a stabilit cati magistrati ar deveni pensionabili?

Dl. ministru atat de rapid in tot felul de "ievaluari" tocmai pe asta a ratat-o? Asa cum a ratat "ievaluarea" efectului recursului compensatoriu care a umplut strazile de infractori?

Praf in ochi este si interviul transmis in direct al candidatilor pentru functiile de procurori sefi. Foarte bine ca va fi transmis in direct, dar asta nu schimba reprosul fundamental al Comsiei si anume ca rolul CSM este cu mult prea mic in aceasta procedura, desi el reprezinta garantul independentei Justitiei si ofera singura evaluare profesionala reala.

Si ce dovada mai clara de sfidare a acestei recomandari si a rolului CSM decat faptul ca Adina Florea a fost propusa procuror sef DNA in pofida prestatiei lamentabile de la audierea din CSM si a raportului demolator asumat de toti membrii sectiei de procurori din CSM?

Ministrul numai ce a dovedit Comisiei de la Venetia cum vede el rolul CSM, cati bani da el pe garantul independentei Justitiei si ce inseamna un ministru politic profund abuziv, care in noua lege va avea drept de veto pe a doua propunere de procuror sef si are deja veto pe revocarea acestuia.

Sectia pentru anchetarea magistratilor ramane la locul ei, independenta procurorilor nu este cu nimic mai garantata, dimpotriva, ministrul Justitiei recapata drept de a exercita actiunea disciplinara.

Apare insa o prevedere extrem de toxica, partial cu dedicatie pentru Liviu Dragnea, dar mult dincolo de el: nu mai pot fi in DNA sau DIICOT decat procurori cu minimum 10 ani vechime, deci mai mare cu doi ani decat in forma initiala a Legii 303, si nu mai pot fi procurori sefi decat cei care au minimum 15 ani vechime.

Si aceasta prevedere retroactiveaza pentru ca, potrivit OUG, pot ramane in functii numai cei care indeplinesc noile conditii. Nici macar nu e clar daca este vorba doar despre cei detasati sau si aceia care isi ocupasera postul prin concurs. Deci va incepe "ievaluarea" procuror cu procuror, adica marea epurare. Cine nu e suficient de batran pleaca.

Sigur ca una dintre "victime" va fi procuroarea Lancranjan, care acheteaza dosarul Tel Drum, deci pe Liviu Dragnea. Dar nu numai. Procurorul general a explicat ce efecte va avea incetarea detasarilor asupra altor mari dosare din PICCJ, inclusiv cel al represiunii din 10 august.

Dar e dincolo si de asta pentru ca, potrivit primelor estimari, vor fi epurati 30 de procurori din DNA si 50 din DIICOT, indiferent de performanta lor profesionala, vinovati doar pentru ca sunt tineri.

La fel ca judecatorii din Forumul Judecatorilor, care demonteaza ticalosie dupa ticalosie a puterii.

De aici vine si teama de magistratii tineri, care au o cu total alta mentalitate, de autentici europeni, care si-au inteles independenta si nu se mai lasa calcati in picioare.

Pe nimeni nu intereseaza competenta, pe nimeni nu intereseaza performanta, important e sa fi metabolizat lectia obedientei la fel ca Adina Florea care spunea in fata CSM cu seninatate ca nu a fost niciodata un procuror independent.

Tudorel Toader, un fost procuror comunist cu trecut interesant intre 1986 si 1990 la Procuratura Panciu, impreuna cu o haita de infractori, distrug pana la os sistemul judiciar, in primul rand prin alungarea tinerilor magistrati.

Citeste si:
Nelu Tătaru crede că ritmul actual al vaccinării ne poate duce către un platou al valului 4 pandemic: ”Sperăm să putem avea sărbători liniştite de iarnă”
Nelu Tătaru crede că ritmul actual al vaccinării ne poate duce către un platou al valului 4 pandemic: ”Sperăm să putem avea sărbători liniştite de iarnă”
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru afirmă, miercuri, 27 octombrie, că portofoliul de la Sănătate are nevoie de un profesionist, ”nu doar de un politician”. ”Nu putem defila...
Medicul Vasi Rădulescu, îndemn responsabil către Nicușor Dan: ”Mergeți azi să vă vaccinați și să scăpați de întrebări. Ajutorul dumneavoastră ar conta enorm”
Medicul Vasi Rădulescu, îndemn responsabil către Nicușor Dan: ”Mergeți azi să vă vaccinați și să scăpați de întrebări. Ajutorul dumneavoastră ar conta enorm”
Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook un mesaj către Nicușor Dan, Primarul General al Bucureștiului, îndemnându-l să se vaccineze anti COVID. Nicușor Dan a evitat până acum să...
Sursa: Ziare.com