Alegerile intr-un singur tur inca mai pot fi evitate - legea ajunge la CCR, dupa contestatia unui jurnalist

Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 17:20
3747 citiri
Alegerile intr-un singur tur inca mai pot fi evitate - legea ajunge la CCR, dupa contestatia unui jurnalist

Doua articole din Legea alegerilor locale, printre care si cel care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur, vor fi analizate de Curtea Constitutionala, in conditiile in care o judecatoare de la Tribunalul Bucuresti a admis, sambata, o contestatie formulata de jurnalistul Liviu Avram, dupa ce i-a fost respinsa candidatura ca independent la Primaria Capitalei, si a decis sa trimita la CCR exceptia de neconstitutionalitate.

Judecatoarea Luminita Calciu, de la Tribunalul Bucuresti, a decis, sambata, sa trimita la Curtea Constitutionala o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de Liviu Avram, care si-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal Bucuresti pe 13 aprilie, iar doua zile mai tarziu aceasta i-a fost respinsa, pe motiv ca, in loc de 18.000 de semnaturi de sustinere, a depus o lista cu doar trei semnaturi, arata News.ro, care citeaza Adevarul.

Odata cu contestatia fata de respingerea candidaturii, Liviu Avram a ridicat si exceptia de neconstitutionalitate a articolului 50 alineatul 2 din Legea alegerilor locale, pe motiv ca reprezinta o ingerinta excesiva asupra dreptului de a fi ales.

Prin aceeasi actiune, Liviu Avram a solicitat extinderea controlului de neconstitutionalitate si asupra articolului 101 alineatul 2 din aceeasi lege, cel prin care se stabileste ca este ales primar candidatul care intruneste cel mai mare numar de voturi, adica majoritatea relativa, si nu cel care primeste majoritatea voturilor exprimate, asa cum a prevazut legea pana la alegerile din 2012.

In demonstrarea argumentatiei sale, candidatul a aratat ca, prin cele doua reglementari, Parlamentul a impus o exigenta excesiva de reprezentativitate cand a reglementat intrarea in competitia electorala a candidatilor independenti, dar a coborat sub standardul constitutional conditia de reprezentativitate atunci cand a reglementat rezultatul competitiei electorale.

In opinia sa, cele doua articole prezinta simptomele unei manipulari a legislatiei electorale in favoarea partidelor aflate la putere, practica sanctionata de catre Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), in Codul de bune practici in materie electorala.

El a mai aratat ca partidele aflate la putere, in sensul ca au votat cu majoritate covarsitoare aceasta lege, au si cei mai multi primari in functie, iar un singur tur de scrutin favorizeaza net primarii in functie fata de ceilalti candidati.

Instanta Tribunalului Bucuresti a admis exceptia de neconstitutionalitate a celor doua articole si a dispus trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala, pentru judecarea acestei exceptii.

Cum votam la alegeri: Contestatia PNL privind alegerile locale intr-un singur tur a fost respinsa

Intr-un alt dosar, Curtea de Apel Bucuresti a respins, vineri, contestatia PNL privind alegerile intr-un singur tur, precum si cererea liberalilor de sesizare a Curtii Constitutionale. PNL a anuntat ca va face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Citeste si:
Premierul Florin Cîțu, despre sumele alocate prin PNRR: ”Primii bani vor fi la sfârşitul lui noiembrie sau inceputul lui decembrie”
Premierul Florin Cîțu, despre sumele alocate prin PNRR: ”Primii bani vor fi la sfârşitul lui noiembrie sau inceputul lui decembrie”
Premierul Florin Cîţu a declarat luni, 27 septembrie, că este un moment istoric pentru România după ce primii bani prin PNRR vor veni la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii...
Neînțelegeri în USR PLUS privind referendumul din Buzău: „Ziua rușinii” vs. „Haideți la vot” VIDEO
Neînțelegeri în USR PLUS privind referendumul din Buzău: „Ziua rușinii” vs. „Haideți la vot” VIDEO
Membrii USR PLUS se contrazic în privința referendumului prin care duminică, 26 septembrie, s-a votat alipirea comunei Țintești de orașul Buzău. Președintele filiale USR PLUS Buzău...
Sursa: NEWS.RO