Alina Bica a contestat la CCR ordonanta prin care a fost abrogata OUG 13

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 15:31
17161 citiri
Alina Bica a contestat la CCR ordonanta prin care a fost abrogata OUG 13

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis vineri sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la OUG 14/2017, adica actul normativ prin care a fost abrogata celebra ordonanta 13, data in iarna anului trecut pe furis de Guvernul Grindeanu si care a dus la cele mai ample proteste din Romania post-decembrista.

Instanta a admis astfel sesizarea avocatilor Alinei Bica si Catalin Teodorescu, in dosarul privind despagubirea ilegala a omului de afaceri Gheorghe Stelian de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), din care facea parte si fosta sefa a DIICOT.

Avocatii lui Bica si Teodorescu au aratat, vineri, la instanta suprema, ca Ordonanta 14, cea care a abogat OUG 13 prin care se dezincrimina infractiunea de abuz in serviciu, a fost adoptata fara respectarea Constitutiei.

"Daca OUG 13 ar fi ramas in vigoare, s-ar fi aplicat principiul legii mai favorabile si abuzul in serviciu ar fi fost abrogat, adica tocmai infractiunea de care este acuzata clienta mea", a sustinut avocatul fostei sefe a DIICOT, care a depus o serie de argumente in scris.

Procurorul DNA s-a opus sesizarii CCR cu acesta chestiune si a aratat ca, daca ar fi declarata neconstitutionala OUG 14, ar intra in vigoare automat OUG 13.

Dupa deliberari de aproximativ 20 de minute, presedinta instantei, Lucia Rog, a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala.

O alta sesizare vizand OUG 14 a fost inregistrata la Curtea de Apel Bucuresti, cand fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, judecat pentru abuz in serviciu in dosarul ANRP privind despagubirea ilegala a lui Horia Simu, a cerut instantei sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul ordonantei care a abrogat ordonanta de urgenta prin care au fost modificate codurilor penale, aratand ca prin acest act normativ i se incalca dreptul la aparare. Solicitarea a fost respinsa.

Ordonanta de Urgenta 14 a fost atacata in contencios administrativ si la Curtea de Apel Bucuresti, de catre mai multe persoane condamnate, in prima instanta, pentru complicitate la abuz in serviciu.

Luiza Cazanescu si SC Luisa Casa de Moda SRL au deschis, in 10 februarie 2017, la Curtea de Apel Bucuresti, cate doua procese pentru suspendarea, respectiv anularea Ordonantei 14.

Citeste mai multe despre:

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...