Alina Bica, marea vulnerabilitate din fruntea DIICOT? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 20:30
9603 citiri
Alina Bica, marea vulnerabilitate din fruntea DIICOT? (Opinii)
Foto: Jos Cenzura (blog sters)

"Am aparut tragand pe nas?" - asa s-a aparat dna Bica intr-o conversatie telefonica cu un jurnalist TVR, nedifuzata de postul public la cererea procurorului sef DIICOT, dupa aparitia in presa a pozelor in care este infatisata intr-o sesiune de shopping la Paris impreuna cu Elena Udrea.

In opinia mea nu era nevoie ca dna Bica sa fi "tras ceva pe nas" pentru ca fotografiile sa fie foarte grave pentru procurorul sef al DIICOT. Sigur ca nu exista nicio dispozitie legala expresa care sa interzica unui om aflat intr-o asemenea functie sa isi petreaca timpul liber cum si cu cine doreste.

Dar, in acelasi timp, orice magistrat are, potrivit Legii 303/2004, o obligatie legala de rezerva, adica obligatia sa se abtina de la "orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in profesie si in societate".

Potrivit art 99 din aceeasi lege, constituie abateri disciplinare "manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu".

Si mi se pare ca aceasta apropiere personala intre seful unei structuri cu competente majore in zona criminalitatii organizate si un politician de top poate fi de natura sa cada sub incidenta acestei prevederi.

Pentru ca aceasta relatie personala poate crea oricand suspiciunea ca politicianul are implicit acces la informatiile detinute de procurorul sef si ca poate beneficia chiar de o anumita protectie.

Nu spun ca asta s-a intamplat, spun ca exista o suspiciune care poate face foarte rau DIICOT. Si, sigur, e foarte important cine a platit distractia de la Paris.

Dna Bica s-a simtit lezata totusi si a cerut CSM sa ii apere reputatia. Ma gandesc ca, daca tot a deschis chiar domnia sa subiectul, ar fi poate util ca forul suprem al magistratilor sa ia in calcul si alte aspecte.

Relatia cu dna Udrea nu este cred singura potential nepotrivita a procurorului sef DIICOT. Surse credibile din sistemul judiciar sustin ca ar mai exista niste fotografii care nu trebuie cautate prin arhivele nu stiu caror servicii secrete, ci in albumul cu fotografii de la nunta familiei Borcea.

Pentru ca pe vremea cand era secretar de stat la Ministerul Justitiei, tinuta in brate de Emil Boc, Alina Bica ar fi participat la nunta cu pricina, unde a dantuit in hora cu toti baietii din mafia fotbalului aflati acum, in frunte cu Borcea, prin puscarii. O fi fost o companie demna de un secretar de stat la Justitie?

Apoi, este foarte greu sa nu te intrebi daca dna Bica a ajuns procuror sef al DIICOT pentru competentele sale sau in virtutea apropierii de protejata presedintelui (asa a numit-o insusi Traian Basescu), partenera de shopping de la Paris.

Sigur, trocul politic de atunci a ridicat mari probleme in general, dar daca DNA condus de dna Kovesi merge la turatie maxima cu niste rezultate absolut spectaculoase si deasupra oricarei suspiciuni de politizare, DIICOT are rezultate modeste. Ba are si probleme.

Nu ma refer numai la faptul ca, potrivit unor surse judiciare, procurorii buni au cam decis sa plece de acolo pentru ca nu se misca nimic, ci si la scandalurile in care a fost implicat DIICOT.

In mandatul dnei Bica a existat cazul comisarului Berbeceanu. DNA a descoperit cum seful DIICOT Alba Ioan Muresan si fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean (trimisi in judecata acum) i-au fabricat un dosar fals comisarului Berbeceanu.

Traian Berbeceanu sustine ca ar fi incercat sa-i explice dnei procuror sef ca se intampla lucruri necurate la DIICOT Alba, dar nu a reusit decat sa obtina o reactie adversa: "A zis: ca ce, ca tu ai scris de procurorii mei, ca tu imi vanezi procurorii mei, ca nici tu nu esti Alba ca Zapada. si i-am zis: doamna procuror sef, eu sunt un politist cinstit, eu daca nu aveam probleme, nu aveam tupeul sa fac ceea ce-am facut. (...) Sa nu crezi dumneata ca pleaca Muresan si dumneata ramai acolo! Si i-am zis: doamna, eu nu vreau decat sa se verifice aspectele respective si sa se ia masuri legale. Poate sunt cel mai bun, poate gresesc, sa se verifice."

Daca discutia este reala, si nu a fost contestata pana acum de nimeni, nu stiu daca este chiar o atitudine potrivita pentru un sef de parchet si pentru un magistrat, in general.

Si daca tot suntem la capitolul stenograme, imi aduc aminte si de discutia ce pare o clara negociere de functii, dintre dna Bica si "puiul" Sorin Blejnar.

Apoi, nu pot uita ca in procesul lui Sorin Rosca Stanescu, soldat cu condamnarea acestuia la inchisoare cu executare, procurorul DIICOT a cerut instantei Curtii de Apel sa constate ca fapta lui SRS era prescrisa. Stranie atitudine pentru un procuror, nu credeti?

O fi ceea ce vrem sa auzim, sa vedem si sa stim in cazul conducatorului unui parchet de importanta vitala, precum DIICOT? Toate aceste date cred ca genereaza suspiciuni grave asupra conduitei conducatorului unui parchet, suspiciuni care e greu sa nu se rasfranga asupra institutiei in sine. Si cred ca reputatia DIICOT este cu mult mai importanta decat reputatia Alinei Bica.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Udrea Bica poze Paris , #justitie