Ziare.com

Ambasada Olandei: Raportul MCV arata ca Romania si Bulgaria necesita in continuare "o atentie speciala"

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 20:34

   

Ambasada Olandei: Raportul MCV arata ca Romania si Bulgaria necesita in continuare "o atentie speciala"
Raportul MCV publicat miercuri prezinta si aspecte pozitive dar si ingrijorari, astfel ca este necesara acordarea in continuare a unei "atentii speciale" situatiei din Romania si Bulgaria, a precizat Ambasada Olandei.

"Raportul MCV arata dezvoltari pozitive in ambele tari, dar si ingrijorari privind unele chestiuni (...) Rapoartele arata ca o atentie speciala acordata situatiei din cele doua tari ramane in continuare necesara", se arata in raspunsul misiunii diplomatice.

Ambasada reitereaza faptul ca "un stat de drept care functioneaza bine si o lupta eficienta impotriva coruptiei si crimei organizate sunt fundamentale pentru functionarea UE - in interesul cetatenilor nostri si al companiilor noastre".

Totodata, misiunea olandeza la Bucuresti a precizat ca va studia rapoartele MCV "cu atentie" si le va transmite Parlamentului de la Haga.

Raportul MCV: Parlamentul, numirile procurorilor sefi si inlaturarea lui Papici - criticate

Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare arata ca, de la ultimul raport in cadrul MCV, Romania a facut progrese in numeroase domenii.

Cu toate acestea, "persista preocuparile legate de independenta sistemului judiciar si sunt multe exemple de rezistenta la masurile in materie de integritate si anticoruptie", a declarat Mark Gray, la prezentarea raportului.

"Modificarea expeditiva si netransparenta a Codului penal in decembrie 2013 a starnit o preocupare generala, fiind privita ca o atingere adusa sistemului de combatere a coruptiei si de promovare a integritatii, chiar daca Curtea Constitutionala a demonstrat functionarea sistemului de control si echilibru, declarand aceasta modificare neconstitutionala", a mai spus Gray.

Raportul MCV a fost publicat - reactii: Puterea saluta progresele Justitiei, Opozitia isi exprima ingrijorarea

In ceea ce priveste Bulgaria, aceasta a inregistrat unele progrese in reformarea sistemului judiciar, insa exista in continuare probleme privind influentele politice asupra justitiei, iar actiunile pentru combaterea coruptiei sunt insuficiente, constata raportul CE elaborat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Raportul constata ca, de la ultima evaluare, cea din iulie, "Bulgaria a facut unii pasi inainte. Exista unele imbunatatiri in procedurile de numire a magistratilor".

"Cu toate acestea, la nivel general, progresele sunt insuficiente, iar situatia ramane fragila", precizeaza Comisia Europeana, mentionand probleme de integritate, influente politice in sistemul judiciar, combaterea insuficienta a coruptiei si a criminalitatii organizate.

Comisia Europeana recomanda Bulgariei sa accelereze reformele si sa inregistreze rezultate concrete in toate domeniile monitorizate.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1366 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

goed gedaan ....

!

 

Helemaal mee eens

Dat vind ik ook.

pai e clar ca nu intram in Schengen

nici anul asta.
cred ca vom intra cand se va schimba guvernul. acusi.
vrem alti hoti, ca de astia ne-am plictisit.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor