Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti: MCV + FMI = 4%

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 19:36
6477 citiri
Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti: MCV + FMI = 4%
Foto: Evenimentul Zilei

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, explica de ce Romaniei ar trebui sa ii pese foarte tare de acordul cu FMI si de MCV. "CVM + IMF = 4%", subliniaza ambasadorul britanic.

"Exista doua platforme fundamentale de reforma in Romania in cadrul carora autoritatile romane si-au luat angajamente in fata FMI si a partenerilor europeni: acordul cu FMI (plus Banca Mondiala si CE) si Mecanismul de Cooperare si Verificare impotriva coruptiei si pentru reforma justitiei. In aceasta saptamana a avut loc o trecere in revista a stadiului in care se afla cele doua programe", scrie Martin Harris pe blog .

Ambasadorul britanic afirma ca misiunea FMI a inregistrat un progres important facut de Romania in consolidarea fiscala in 2012, ceea ce a dus la reducerea datoriei publice si tinerea sub control a deficitului bugetar.

"Romania se afla acum intr-o situatie care ar putea fi invidiata de multe alte state membre UE. Este cu atat mai important cu cat acesta a fost un an electoral. FMI a indicat nevoia de mai multe progrese in reformarea intreprinderilor de stat. (...)

Similar, Comisia Europeana a inregistrat, in cadrul MCV, progrese importante in acest an dificil. Inalta Curte a continuat sa finalizeze indelungate procese de coruptie de nivel inalt. Deciziile Curtii Constitutionale au fost implementate, Agentia Nationala de Integritate a continuat sa lucreze la ridicarea nivelului etic al vietii publice", mai adauga acesta.

In opinia sa, noul Parlament trebuie sa puna in aplicare strategia anticoruptie a Romaniei.

"Noul statut al Parlamentarilor si Codul de conduita ofera oportunitatea de a da asigurari cererile de ridicare a imunitatii sunt rezolvate intr-o maniera transparenta si rapida, iar parlamentarilor le da posibilitatea de a demonstra fara echivoc ca fauritorii de legi nu sunt deasupra legii.

Sper ca diversii actori implicati in proces se vor reuni in asa fel incat sa dea siguranta ca viitorul procuror general si procurorul sef al DNA vor fi puternici si independenti, profesionisti", mai scrie ambasadorul Marii Britanii pe blog.

Martin Harris da asigurari autoritatilor romane ca vor beneficia in continuare de sprijinul tarii sale, "in cadrul cooperarii, care este parte a MCV", asa cum s-a intamplat si pana acum, cand a fost pusa la dispozitie expertiza in domenii precum sanatate sau justitie.

"Why should we Care Very Much about the CVM? De ce trebuie sa avem un Foarte Mare Interes in succesul FMI?", mai scrie Martis Harris pe blog.

"Pentru ca cele doua programe pot face diferenta in cazul cresterii economice a Romaniei. In cativa ani, Romania poate creste cu 4% anual si prinde din urma restul Europei. Sau nu.

Aceste programe pot elibera potentialul economic al Romaniei, pot atrage investitorii din Marea Britanie sau din altundeva si pot rasturna declinul competitivitatii romanesti. CVM + IMF = 4%", conchide ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Martin Harris MCV, #Martin Harris acord FMI , #justitie