Ambasadorul roman la Berlin, acuzat de presiuni in justitie

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 17:19
2617 citiri
Ambasadorul roman la Berlin, acuzat de presiuni in justitie
Foto: Romania Libera

Lazar Comanescu, ambasadorul Romaniei la Berlin si fost ministru de Externe in guvernul Tariceanu, este acuzat ca ar fi intervenit in favoarea unui cetatean german in fata unor magistrati de la Tribunalul Brasov.

Astfel, judecatorii Mioc Alina Nicoleta, Smarandache Carmen Teodora, Boureanu Oana si Moldovan Dumitru Daniel au adresat Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de aparare a independentei si impartialitatii profesionale, iar aceasta a fost discutata in sedinta de plen de marti.

In sustinerea cererii magistratii arata ca ambasadorul roman la Berlin ar fi depus la dosarul unei cauze o cerere adresata presedintelui Tribunalului Brasov, Ministrului Justitiei, Ministrului Administratiei si Internelor, Secretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si prefectului judetului Brasov.

"Prin aceasta cerere domnul ambasador a aratat ca a primit din partea cetateanului german M. D., nascut la Brasov, o solicitare de sprijin in vederea solutionarii problemei cu care se confrunta privind recunoasterea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate in judetul Brasov si care ar fi fost atribuite ilegal altor persoane.

Magistratii mentionati mai sus au apreciat ca, prin depunerea acestei cereri de catre o persoana care nu are nicio calitate in cauza care a fost dedusa judecatii, coroborat cu faptul ca aceasta persoana a uzat de functia pe care o indeplineste pentru a determina instanta de judecata sa pronunte o solutie, a avut loc o ingerinta nepermisa in activitatea de judecata a instantei", se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

In plus, magistratii mentionati au aratat ca isi intemeiaza cererea pe faptul ca, in cuprinsul adresei inaintate presedintelui Tribunalului Brasov si celorlalte personalitati, se arata textual "In masura in care va continua sa intampine dificultati, domnul D., care este o persoana cunoscuta in mediile de afaceri, politic si jurnalistic german, ne-a lasat sa intelegem ca se va vedea nevoit sa apeleze si la sprijinul acestora pentru ca solutionarea acestei cauze sa nu mai fie tergiversata. Rog prin urmare ca solicitarea domnului D. sa fie analizata cu maxima atentie".

Ca urmare a solicitarii magistratilor adresata CSM, inspectia judiciara a constatat ca la data de 10 ianuarie 2011 a fost inregistrata la Cabinetul Presedintelui Tribunalului Brasov adresa comunicata de domnul ambasador al Romaniei la Berlin prin care solicita sprijin pentru solutionarea problemei cu care cetateanul M. D. se confrunta de aproape un deceniu, obiectul unui proces de comparare de titluri deschis la Judecatoria Brasov, precum si al unui proces de anulare absoluta de falsuri care a fost suspendat fara motivatie.

Prin recursul depus la Tribunalul Brasov, familia cetateanului M. D. a solicitat repunerea pe rol.

La data de 20 ianuarie 2011, presedintele Tribunalului Brasov a comunicat raspuns catre Ambasada Romaniei la Berlin in care se precizeaza, in esenta, ca, neavand vreo calitate procesuala in cele doua dosare mentionate, nu i se pot furniza informatii despre procedura si ca toti judecatorii din cadrul Tribunalului Brasov sunt independenti si impartiali si asigura un tratament juridic nediscriminatoriu, indiferent de cariera profesionala sau de statutul participantilor la procedurile judiciare.

Verificarile au relevat, printre altele, faptul ca termenele acordate au fost justificate de cauze obiective.

In acest context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut faptul demersul domnului ambasador, prin forma de concretizare a acestuia - adresarea directa catre presedintele Tribunalului Brasov- a fost perceput de presedintele tribunalului si de membrii completului de judecata investit cu solutionarea recursului in dosarul mentionat drept o ingerinta in activitatea de judecata.

Pe de alta parte, CSM a constatat ca recursul ce a format obiectul dosarului nr. 12668/62/2010 al Tribunalului Brasov a fost solutionat conform dispozitiilor legale incidente in cauza.

Avand in vedere situatia de fapt rezultata din verificari, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat pe deplin intemeiata cererea de aparare a independentei si impartialitatii profesionale formulata de judecatorii de la Tribunalul Brasov si a procedat la admiterea ei, CSM urmand sa ceara Ministerului Afacerilor de Externe sa inceteze astfel de presiuni considerate periculoase pentru sistemul judiciar.

C.B.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Lazar Comunescu ambasador magistrati, #ambasador Germania presiune justitie, #Lazar Comanescu CSM , #justitie
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
ce daca e german! sa dea spaga! nu dai! nu ai! noi suntem Romani!!!!