Asaltul asupra Justitiei nu s-a incheiat (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 10:34
6364 citiri
Asaltul asupra Justitiei nu s-a incheiat (Opinii)

Domnul Ciorbea inca exista ca Avocat al Poporului. Sa fiu sincera, am avut impresia multa vreme ca este cel putin plecat in concediu, daca nu cumva afundat intr-un somn profund asemenea Frumoasei din Padurea Adormita.

Asa m-am gandit cand Guvernul a emis celebra ordonanta a traseistilor pe care doar domnia sa o putea ataca la CCR si n-a facut-o. Iar pentru ca n-a facut-o, aberantul act normativ a fost declarat neconstitutional abia dupa ce si-a produs efectele. Efecte pe care nimeni nu stie cum sa le corecteze si care, am spus-o demult, in opinia mea, nu mai pot fi corectate. Daca dl Ciorbea era cu adevarat Avocat al Poporului, nu ajungeam aici.

M-am gandit ca dl Ciorbea este plecat in vacanta si cand ordonanta care ii permitea dlui Ponta sa renunte la doctorat printr-o cerere a intrat in vigoare nestigherita, apta sa produca efecte. Pentru ca, daca dl Ponta renunta repejor la doctorat pana la respingerea OUG in Parlament, puteam fi exact in aceeasi situatie - efecte ireparabile. Nu trebuia verificat actul despre care multi specialisti au spus ca e halucinant? Nu, dupa dl Ciorbea.

Dar iata ca dl Ciorbea e activ. E vigilent. E pe baricadele legalitatii si-a gasit adversarul pe masura: Codul de procedura penala. Avocatul Poporului considera ca art. 335 alin. (4) din CPP ar fi neconstitutional pentru ca permite redeschiderea anchetelor penale prin decizia unui judecator de camera preliminara, fara audierea partilor.

Victor Ciorbea sustine ca ar fi astfel incalcat art. 21 alin. (3) referitor la solutionarea cauzei in mod echitabil si art. 24 privind dreptul la aparare, din Constitutia Romaniei si nu ar fi respectate "exigentele de solutionare a cauzei in mod echitabil, in conditii de contradictorialitate si oralitate, si nici dreptul la aparare".

Asa o fi cum zice dl Ciorbea, ne va lamuri CCR. Dar eu, una, am unele nedumeriri.

In primul rand, nu vad ce contradictorialitate si ce drept la aparare ar fi incalcate prin decizia de redeschidere a unei cauze penale. In felul aceasta de-abia cred ca se deschide contradictorialitatea si dreptul la aparare.

Judecatorul nu pronunta o sentinta definitiva de condamnare sau achitare, nu trimite pe nimeni la inchisoare fara audierea partilor. Ci da doar posibilitatea efectuarii unei anchete inchisa initial. Drepturile acuzatului sunt intacte.

Apoi, ma intreb, de ce tocmai acum?

Codul de procedura penala, la fel ca si Codul penal, este in vigoare de mai bine de un an. Mai precis din 1 febraire 2014. Dl Ciorbea nu este nici domnia sa de ieri Avocat al Poporului. Desi extrem de discret in functie, dupa cum spuneam, are deja o vechime de aproape un an.

Ce l-o fi alertat pe dl Ciorbea?

Nu stiu. Poate faptul ca Parchetul General urmeaza sa propuna instantei redeschiderea unui dosar foarte greu si controversat, cel al Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Pe cine ar deranja deschiderea acestei anchete? Nu stiu. Poate pe Ion Iliescu, de exemplu?

Poate faptul ca judecatorul de camera preliminara de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis redeschiderea urmaririi penale in cazul parlamentarului Laszlo Borbely dupa ce DNA Oradea a revocarat solutia de neincepere a urmaririi penale? Nu stiu.

Poate ca si altii se pot gandi cu frisoane la asemenea redeschideri. Ca doar stiu ce s-a intamplat dupa redeschiderea la Brasov a dosarului mafiei padurilor.

Observ de ceva vreme o ofesiva sustinuta, chiar daca mai discreta, asupra sistemului de justitie. E drept ca n-am mai avut nicio "marti neagra" si ca, in general, avizele de urmarire penala si arestare sunt acordate de Parlament cu mult mai rapid si constant decat inainte.

Dar vedem in acelasi timp ca sunt puse sub semnul intrebarii diferite prevederi ale legislatiei penale, asa cum face acum dl Ciorbea. Denuntul, un instrument altfel foarte util dupa cum se vede, este demonizat inclusiv de fosti aparatori ai Justitiei.

Unii dintre ei acrediteaza ideea ca asistam la o vanatoare de vrajitoare. Asa cum inainte toti politicienii cu probleme penale erau victimele lui Traian Basescu, acum toti sunt victimele denunturilor.

Din nefericire, cred suntem foarte departe de a putea considerat inchis frontul antijustitiei in Romania. Dimpotriva, ma tem ca, pe masura ce disperarea politicienilor e mai mare, determinarea lor de a pune capac procurorilor va creste.

Si aceasta suspiciune este principalul unghi din care eu privesc mandatul noului sef al SRI, Eduard Hellvig. Privit din unghiul anticoruptiei si al problemelor penale pe care le au parlamentarii, nu stiu daca votul covarsitor primit de domnia sa la investire nu cumva este ingrijorator. Sa speram ca o ingrijorare complet nejustificata.

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...