Asociatia "21 Decembrie 1989": Inca 200 de plangeri privind Revolutia, la CEDO

Marti, 23 Februarie 2016, ora 22:17
3610 citiri
Asociatia "21 Decembrie 1989": Inca 200 de plangeri privind Revolutia, la CEDO
Foto: Facebook/Asociatia 21 Decembrie 1989

Reprezentantii Asociatie "21 Decembrie 1989" spun ca inca 200 de plangeri privind Revolutia isi asteapta rezolvarea la CEDO, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat, marti, castig de cauza pentru 17 romani, urmasi ai celor care si-au pierdut viata in 1989.

"Consider ca acestor familii care au depus actiuni la CEDO li s-a facut in sfarsit putina dreptate. Azi avem o noua decizie, una importanta pentru autoritatile romane", a declarat Teodor Maries, presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989".

Totodata, acesta spune ca statul roman are obligatia de a redeschide dosarul Revolutiei. "Daca statul nu va redeschide acest dosar, vor veni alte hotarari de la CEDO. Presedintele CEDO vrea sa solicite oricum conditii mai aspre pentru cei care nu respecta aceste hotarari", a declarat Ionut Matei, avocatul Asociatie "21 Decembrie 1989".

Potrivit deciziei date de CEDO, fiecare dintre cei 17 romani care au facut plangere impotriva statului roman in dosarul Revolutiei vor primi cate 15.000 de euro plus taxele de judecata. Curtea a constatat ca "a avut loc o incalcare procedurala a Articolului 2 al Conventiei, din cauza lipsei unei investigatii eficiente privind evenimentele din decembrie 1989 in care rudele solicitantilor au fost impuscate si omorate".

"Mi se pare o decizie corecta. Trebuia sa se faca dreptate, toata lumea stia asta", a declarat Petra Gheorghe, una dintre persoanele care a avut castig de cauza la CEDO.

Procurorul general interimar Bogdan Licu a spus luni ca a cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie reanalizarea dosarului Revolutiei, dupa ce presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a facut o noua plangere impotriva rezolutiei de clasare.

Teodor Maries, liderul Asociatiei 21 Decembrie, din nou in greva foamei

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus clasarea cauzei la data de 14 octombrie 2015, motivand ca pentru unele fapte exista condamnari in alte cauze.

Procurorii precizau printr-un comunicat de presa ca "din cauza oboselii si a stresului, la Revolutie s-au tras focuri de arma intre militari, iar oameni din dispozitive militare, civile sau mixte au deschis 'cu usurinta' focul spre imobile sau masini care nu opreau la filtre".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#plangeri revolutie cedo, #cazuri castigate revolutie cedo despagubiri, #procese castigate CEDO revolutie , #justitie
Comentarii
Poza programer2
programer2
rank 1
Ce are de spus Plavanul MUT din Madeira
Poza programer2
programer2
rank 1
Justitie mafiota ...batjocoreste eroii ...indulgenta cu escrocii