Asociatia Magistratilor protesteaza fata de avizul negativ al CSM pe Legile Justitiei: S-a lucrat si in vacanta. Sunt si propuneri de luat in seama

Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 08:37
5087 citiri
Asociatia Magistratilor protesteaza fata de avizul negativ al CSM pe Legile Justitiei: S-a lucrat si in vacanta. Sunt si propuneri de luat in seama
Foto: Asociatia Magistratilor

Avizul negativ dat in plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) proiectului de modificare a Legilor Justitiei "a facut una cu pamantul toate propunerile", avand "veleitati de trasnet" in conditiile in care o parte din lucrurile cuprinse in proiect au tocmai opinia pe care o doreau magistratii, sustin reprezentantii AMR.

"Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a facut eforturi sustinute pentru a participa, in anii 2015 si 2016, la grupurile de lucru privind proiectul de modificare a Legilor Justitiei, initiat de Consiliul Superior al Magistraturii, si pentru a redacta observatii/propuneri argumentate cu luarea in considerare a realitatilor si necesitatilor sistemului judiciar.

In acest context, unele momente nu au fost deloc usoare intrucat, astfel cum a observat AMR, Consiliul Superior al Magistraturii si/sau Ministerul Justitiei incercau sa impuna propuneri ce n-aveau de-a face cu progresul sau confirmau o stare de lucruri contrara dorintei ori vointei magistratilor si bunului mers al sistemului", se arata intr-un comunicat AMR.

AMR arata ca nu a abandonat procedura si nu a intors spatele solicitarilor, cu toate dificultatile intampinate, amintind ca, la anuntarea, in timpului vacantei judecatoresti, a unui nou val de propuneri de la Ministerul Justitiei, si-a reluat demersurile. A solicitat forma scrisa a proiectului, consultand magistratii, analizand proiectul "cu buna-credinta", comparandu-l cu dispozitiile si propunerile anterioare, cu starea actuala a sistemului, "redactand si transmitand (a cata oara?) observatii catre Consiliul Superior al Magistraturii".

Asociatia sustine ca atat in formele proiectului din 2015-2016, cat si in actuala forma exista si propuneri "care trebuie luate in seama".

"Avizul negativ dat azi in plenul Consiliului Superior al Magistraturii a facut una cu pamantul toate propunerile, bune sau nu, necesare sau prejudiciante, de inlaturat sau perfectibile.

Si odata cu ele au fost date de-o parte stradaniile noastre de cativa ani pentru a-i convinge pe titularii dreptului de initiativa si pe legiuitor ca trebuie sa fim ascultati, ca stim ce spunem, ca nu ne apucam de opinii doar ca sa nu tacem, ca o modificare a bazei sistemului judiciar nu se face nici din pix si nici fara implicarea directa, efectiva si permanenta a reprezentantilor acestui sistem, a colegilor magistrati, a asociatiilor profesionale", subliniaza AMR.

Asociatia afirma ca avizul negativ "a avut veleitati de trasnet". "Daca veti consulta propunerile si observatiile formulate de Comisia nr. 1 - Legislatie si cooperare interinstitutionala (formata din 8 judecatori si 5 procurori), publicate azi pe site-ul CSM, cu privire la Legile nr. 303/2004, 304/2004, 317/2004, veti vedea ca o seama din lucrurile bune si din cele rele cuprinse in proiect au tocmai opinia pe care o doreau magistratii.

Si-atunci, cum, Doamne, iarta-ne, unu cu unu fac zero?! De ce n-am putut despica apele? Sa fi fost cuvenita separare a carierelor o miza atat de mare?", se arata in comunicat.

Amintim ca joi CSM a dat aviz negativ pe modificarea Legilor Justitiei. Iata si

reactia lui Tudorel Toader: Exista si modelul multor state care nu au CSM

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Asociatia Magistratilor CSM aviz Legile Justitiei , #justitie