Asociatia Procurorilor, despre MCV: Nu este deloc un raport pozitiv, dimpotriva. E obiectiv, dar consemneaza o serie de regrese

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 17:34
2503 citiri
Asociatia Procurorilor, despre MCV: Nu este deloc un raport pozitiv, dimpotriva. E obiectiv, dar consemneaza o serie de regrese
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, Bogdan Gabor, a afirmat joi ca raportul MCV, dat publicitatii ieri de Comisia Europeana, este unul obiectiv, dar care consemneaza o serie de regrese, cele mai mari amenintari mentionate in acest document fiind atacurile la adresa independentei justitiei.

"Asociatia Procurorilor vede un raport obiectiv, dar un raport obiectiv care consemneaza si arata o serie de regrese si care accentueaza pe faptul ca pot fi redeschise o serie intreaga de capitole. Este evident ca nu este un raport care sa ne bucure, dimpotriva, trebuie sa ne responsabilizeze in continuare, dar cred ca trebuie sa ne responsabilizeze pe toti, toti actorii implicati in indeplinirea acestor conditionalitati.

Trebuie sa revenim la un dialog corect si la un dialog in favoarea Romaniei in final. Nu este deloc un raport pozitiv, dimpotriva, faptul ca se discuta in mod foarte clar si se spune in mod expres faptul ca este posibil sa se redeschida o serie de capitole pentru care Romania a muncit foarte mult este de natura chiar sa ne ingrijoreze. (...) In primul rand, cele mai mari amenintari consemnate in raport sunt atacurile la adresa independentei sistemului judiciar, inclusiv prin propuneri de modificare a diferitelor legi, fac referire la Ordonanta 13 si la cele doua propuneri de modificare a Legilor Justitiei care sunt indicate in raport", a declarat Bogdan Gabor la sediul CSM.

El a facut referire si la Raportul de evaluare definitiv al Comitetului Natiunilor Unite Pentru Drepturile Omului, publicat tot miercuri, in care se face trimitere la atacurile directe adresate lui Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi.

"Tot ieri a fost publicat Raportul de evaluare definitiv al Comitetului Natiunilor Unite Pentru Drepturile Omului, in care consemneaza aceleasi atacuri la sistemul judiciar care pot afecta democratia din Romania. Mai mult, fac trimitere la atacurile directe adresate magistratilor, asupra sistemului judiciar, dar si in mod direct procurorului general al Romaniei (Augustin Lazar - n.red.) si procurorului-sef al DNA (Laura Codruta Kovesi - n.red.), ceea ce pot slabi lupta anticoruptie", a precizat Gabor.

Procurorul a adaugat ca aspectele care tin in primul rand de afectarea independentei sistemului judiciar, care tin de atacurile concertate in special asupra procurorilor, mai ales a celor anticoruptie, atacurile indreptate asupra CSM sunt, din punctul de vedere al Asociatiei, aspecte care fac reversibila reforma Justitiei.

Intrebat daca, in cazul in care legile Justitiei vor fi modificate asa cum sunt discutate in Parlament, procurorii vor fi subordonati politicienilor, Gabor a raspuns: "Exista acest risc".

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#asociatie procurori raport MCV 2017 , #justitie