Asociatie a procurorilor: Justitia trebuie repusa pe fundamente sanatoase. Magistratii nu pot fi o categorie privilegiata

Miercuri, 20 Ianuarie 2021, ora 21:03
3076 citiri
Asociatie a procurorilor: Justitia trebuie repusa pe fundamente sanatoase. Magistratii nu pot fi o categorie privilegiata
Dezbaterea despre desfiintarea Sectiei Speciale continua

Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor a transmis, miercuri, ca se constata "promovarea ideii unui dublu standard in ceea ce priveste magistratii", in contextul discutiilor referitoare la desfiintarea Sectiei speciale. Asociatia considera ca SIIJ este ineficienta si lipsita de profesionalism si a transmis ca este nevoie ca justitia sa fie "repusa pe fundamente sanatoase, in sensul ca magistratii nu pot fi o categorie privilegiata care sa se bucure de impunitate".

"In contextul discutiilor publice privind desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (...) Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor constata cu ingrijorare promovarea ideii unui dublu standard in ceea ce priveste magistratii, ceea ce rezulta din comunicatele si declaratiile publice din ultimele zile fiind o dorinta ca <>, daca se poate nici macar atunci cand cetatenii formuleaza plangeri penale, iar <> sa fie asigurata prin transferarea acestor cauze la o unitate de parchet care nu are nici capacitatea si nici vointa de a solutiona dosarele", a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presa Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor.

Asociatia constata "o dorinta de a mentine SIIJ functionala, ignorand ineficienta si lipsa de profesionalism a acestei unitati".

Infiintarea unei noi sectii in PG nu e o solutie

Potrivit procurorilor, trecerea tuturor cauzelor la "o sectie" a PICCJ va genera acelasi rezultat pentru urmatoarele considerente:

"SIIJ este o sectie a PICCJ, iar mutarea formala a dosarelor de la o sectie la alta a Parchetului General nu va elimina problema fundamentala a agregarii competentei intr-o singura unitate de parchet si gestionarea dosarelor de catre un numar redus de procurori, fata de resursele pe care le au in comun PICCJ - DNA -DIICOT - PCA-uri

DIICOT si DNA au fost infiintate si specializate pentru un anumit tip de infractiuni, infrastructura acestor institutii fiind creata astfel incat sa permita o buna gestionare a dosarelor, iar transferarea infractiunilor de competenta DNA si DIICOT savarsite de magistrati catre un parchet nespecializat, oricare ar fi acesta, nu poate sa duca decat la o scadere a capacitatii de gestionare si solutionare a cauzelor PICCJ nu are structuri teritoriale, astfel incat operativitatea in cauzele urgente ar fi practic inexistenta, iar activitatile derulate in dosare ar depinde aproape in exclusivitate de folosirea resurselor MAI".

"In ceea ce priveste mentinerea S.I.I.J., argumentele utilizate de factorii politici si de asociatiile profesionale precum UNJR, AMR, APR si AJADO vizeaza cu precadere teza conform careia SIIJ protejeaza independenta justitiei pentru ca nu trimite in judecata procurori si judecatori, nu face "telejustitie", nu face "dosare cu dedicatie" si nu comite "abuzuri", iar spre deosebire de DNA, nu instrumenteaza un numar mare de dosare care pun presiune pe magistrati. Factual, invocarea inexistentei vreunei fapte de coruptie, savarsita de judecatori sau procurori, ori a altor infractiuni in legatura cu serviciul este eronata si denota o lipsa a contactului cu realitatea. Dovada clara a existentei acestor infractiuni este data de hotararile de condamnare pronuntate de instantele de judecata", au mai transmis procurorii.

Sentimentul de impunitate a unei categorii profesionale

Acestia concluzioneaza ca "ceea ce apara "contestatarii" este in realitate sentimentul de impunitate a unei categorii profesionale", avand in vedere ca de la infiintare si pana in prezent SIIJ nu a efectuat urmarirea penala si nu a dispus trimiterea in judecata in nicio cauza avand ca obiect o infractiune de coruptie.

"Ce putem constata din datele oficiale ale SIIJ este insa faptul ca din 417 dosare solutionate in cursul anului 2019, 415 au fost clasate. De asemenea, unul dintre argumentele pentru infiintarea si mentinerea SIIJ a fost numarul mare de dosare cu magistrati inregistrate la DNA, insa din datele oficiale furnizate de SIIJ constatam ca la finalul anului 2019 aceasta structura avea un stoc de 3652 de cauze. In acest context, putem doar sa presupunem ca in viziunea sustinatorilor SIIJ, un parchet care garanteaza independenta judecatorilor si procurorilor este cel care emite mai putin de 5 rechizitorii intr-un an, dar care claseaza cu spor o multime de cauze.

Pe aceeasi linie de gandire sustinuta extrem de vocal de suporterii SIIJ, observam ca numarul mare de dosare care vizeaza magistrati creeaza presiune si timoreaza judecatorii doar daca exista o posibilitate de a se emite rechizitorii in cauza, insa cat timp nu sunt solutionate sau sunt clasate, acestea nu mai constituie un factor de presiune", au mai transmis procurorii.

Acestia considera ca "justitia trebuie repusa pe fundamente sanatoase, in sensul ca magistratii nu pot fi o categorie privilegiata care sa se bucure de impunitate, ci trebuie sa raspunda ca orice alt cetatean in fata legii, sa se supuna rigorilor legii penale si sa formuleze aparari, aidoma oricarui alt cetatean adus in fata justitiei".

"De asemenea, trebuie respectata specializarea din cadrul directiilor Ministerului Public, in sensul ca specializarea DNA de a combate cu precadere marea coruptie trebuie sa cuprinda toate categoriile profesionale, fiind inadmisibil ca doar una dintre ele (magistratii) sa fie exceptata de la aceasta regula. Este, de asemenea, esential ca societatea sa beneficieze in continuare de expertiza profesionala a Directiei Nationale Anticoruptie acumulata pana in prezent, fiind de la sine inteles ca orice alta structura careia i s-ar aloca competenta cercetarii infractiunilor de coruptie savarsite de catre magistrati ar lua de la capat un proces natural de evolutie calitativa, care ar conduce la rezultate nesatisfacatoare in domeniu, exact ca cele deloc intamplator urmarite de unii actori ai vietii politice", se mai arata in finalul comuicatului.

Ministrul Muncii ataca persoanele care primesc ajutoare sociale. "Nu avem dovada ca omul respectiv nu se complace in acest soi de abundenta de beneficii"

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Jurnalista Emilia Şercan a anunţat luni, 22 aprilie, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis în parte o plângere şi a dispus ca Parchetul General să redeschisă dosarul în care...
#Sectia Speciala, #Adina Florea sectia speciala, #justitie Romania , #justitie