Associated Press: UE critica Romania si-i spulbera sperantele la Schengen

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 17:09
4277 citiri
Associated Press: UE critica Romania si-i spulbera sperantele la Schengen

Uniunea Europeana a criticat Romania si Bulgaria, miercuri, pentru ca au reformat prea incet sistemele de justitie si au combatut prea lent coruptia si crima organizata.

Aceasta actiune arunca indoieli asupra accesului, in viitorul apropiat, al celor doua state din Balcani la zona Schengen, scrie AP preluat de Washington Post.

Olanda sustine ca, in pofida unor progrese in cele doua state, acestea trebuie sa faca mai mult. Olandezii intentioneaza sa isi reevalueze pozitia de impotrivire fata de aderarea celor doua state la Schengen abia in iulie.

"Este un pas inainte, dar trebuie facute mai multe", a apreciat ministrul olandez pentru Europa, Ben Knapen.

Comisia Europeana a anuntat, in cele doua rapoarte emise miercuri, ca ambele tari nu se ridica la nivelul asteptarilor, la cinci ani dupa aderarea la blocul european.

Olanda a condus opozitia fata de aderarea celor doua state la zona Schengen, sustinand ca o asemenea evolutie ar deschide zona unui flux de crima organizata si coruptie. Finlanda a sustinut pozitia olandezilor.

In interiorul zonei Schengen nu se efectueaza control vamal si nici nu sunt verificare documentele atunci cand oamenii traverseaza granitele nationale.

Comisia a precizat in raportul dat publicitatii miercuri ca "evolutiile din Bulgaria din ultimele luni releva necesitatea unei actiuni mai puternice", dupa ce a criticat aceasta tara pentru ca nu a facut suficiente reforme in sectoarele justitiei si investigatiilor. Mai mult, a cerut "rezultate convingatoare" in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate.

"Sunt necesare eforturi in urmatoarele luni pentru a demonstra rezultate convingatoare", a precizat Comisia.

Romania a fost criticata si ea, insa raportul a subliniat unele progrese in ultimele luni.

Knapen a admis ca au existat unele progrese in Romania, insa a insistat ca un alt raport, in iulie, trebuie sa arate o inclinare similara catre rezolvarea deficientelor, inainte ca Olanda sa-si schimbe opinia.

Miscarea libera a persoanelor a fost una din cele mai salutate realizari ale UE si ar fi un avantaj palpabil pentru romani si bulgari.

Disputa pe tema aderarii la Schengen a devenit deja dura. Dupa ce olandezii si-au anuntat opozitia, Romania a inceput sa blocheze toate importurile de flori din Olanda, motivand ca documentele transporturilor nu sunt in ordine si plantele pot sa contina "bacterii periculoase". Actiunea a fost numita "razboiul lalelelor".

Romania a declarat ca opozitia olandezilor provine din cresterea in importanta a Partidului Liberatii, anti-imigratie, care a fost de acord sa sustina guvernul minoritar al tarii in schimbul unor promisiuni pe marginea securitatii si imigratiei.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...